Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: privatna arhiva, Bruno Dubravec SPLIĆANI VANI VS. STRANCI U SPLITU 'Lako je dogovoriti odlazak na kavu ili pivo, brzo se dođe bilo kamo'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

SPLIĆANI VANI VS. STRANCI U SPLITU 'Lako je dogovoriti odlazak na kavu ili pivo, brzo se dođe bilo kamo'

Michael Freer odrastao je u Londonu, 2015. smjestio se na splitskoj adresi, na koncu završio u Kaštelima jer ih smatra boljima za život

Michael Freer, društveni poduzetnik, 2015. smjestio se na splitskoj adresi radi stila života koji odgovara njegovoj osobnosti. Otkrio nam je, naime, kako je težio uživanju na svježem zraku, u planinama i moru kojima je Hrvatska blagoslovljena. Predstavljamo ga u serijalu 'Splićani vani vs. stranci u Splitu', koji Dalmatinski portal donosi u okviru projekta 'Naš grad'. 

Michael Freer odrastao je u Londonu, 2015. smjestio se na splitskoj adresi, na koncu završio u Kaštelima jer ih smatra boljima za život

Iako je prvotno odabrao Split kao svoji novi dom, 2022. Preselio se u Kaštela gdje je nešto mirnije, osobito tijekom sezone. Svakako, trenutno vodi klub Jedna mladost upravo u Splitu.

'Jedna mladost neprofitna je organizacija osnovana s ciljem promicanja neformalnih oblika učenja s naglaskom na razvijanje vještina vodstva, poduzetništva i kreativnih oblika učenja kod mladih Dalmatinaca - u dobi od sedam do 18 godina. Djelovanje je uvelike usmjereno na grafički dizajn, video montažu, znanost, tehnologiju…', pojasnio je Freer. 

Ujedno vodi vlastitu tvrtku ensoco. Pod njenim okriljem, pak, pruža mentorsku podršku kao i savjetovanje pri razvoju ideja i u ranoj fazi socijalnog poduzetništva. Kazao nam je i kako blisko surađuje sa Split Tech Cityjem te EFST-om, pri čemu daje svoj doprinos razvoju startup ekosustava. 

'Jedna su od najboljih stvari koje vezujem uz preseljenje u Split prijatelji i partneri s kojima dijelim slične interese a koji su mi vrlo blizu. Lako je dogovoriti odlazak na kavu ili pivo, brzo se dođe bilo kamo, čak i bez automobila. Također, dobro je što imamo četiri godišnja doba kao i što je generalno vrlo blaga klima', uzvratio je na upit o prednostima života ovdje. 

Ukazao je, međutim, i na nedostatke koje primjećuje. Primjerice, istaknuo je kako su cijene drastično porasle otkako je stigao ovdje, a kako je u mnogim mjestima kvaliteta ponude pala. 

'Jedan je od razloga zašto preferiram Kaštela taj što je većina toga otvorena tijekom cijele godine. Naime, primarno su orijentirana ka lokalnom stanovništvu. S druge, pak, strane, u Splitu je fokus na turistima, polako postaje poput Dubrovnika. Nažalost, to se može u bliskoj budućnosti dogoditi i u Kaštelima', upozorio je. 

Odrastao je u malom gradu nedaleko od Londona. Za Dalmatinski portal povukao je paralelu između njega i Splita. 

'U djetinjstvu mi je bilo sjajno jer su ondje bili svi moji prijatelji s kojima sam se redovito sastajao. No čim sam napunio 18 godina, razdvojili smo se. Sada su mi ondje samo roditelji i sestra. 

K tome, taj grad ima više zelenih površina nego Split, manje grafita, ali istovremeno nije uz plažu ni blizu planina', komentirao je. 

Vaša reakcija na temu