Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitski liječnici pjevači slavljeničkim koncertom obilježavaju 35. obljetnicu rada

Splitski liječnici pjevači slavljeničkim koncertom obilježavaju 35. obljetnicu rada

'Ja ne mogu drugo nego da ga volin' u Hrvatskom domu

Muški pjevački zbor Splitski liječnici pjevači ove godine slavi 35.obljetnicu osnutka i rada. Slavljenički koncert 'Ja ne mogu drugo, nego da ga volin' održat će se 11. svibnja 2023. u 20.00 h u Hrvatskom domu u Splitu. Gosti će im biti proslavljeni prvaci opere HNK u Splitu Terezija Kusanović, mezzosopran i Ratomir Kliškić, bariton, mlade pjevačke zvijezde Ana Opačak i Vladimir Garić te Zbor splitskih liječnica.

'Značajan je to jubilej za jedan amaterski i cehovski Zbor kao što je naš', poručuju.

Zbor SLP osnovala je grupa od 14 liječnika entuzijasta 20.9.1988.godine u splitskim prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora na Poljani Grgura Ninskog. Time je započela bogata i plodonosna povijest koja, jednako aktualno, traje do današnjih dana. Od prvih 14 članova, pa do današnjih 24, kroz ovaj cehovski pjevački zbor prodefiliralo je oko 150 liječnika.

Na raznim scenama, kako u domovini, tako i u inozemstvu, Splitski liječnici pjevači do sada su se publici predstavili preko 500 puta, izvodeći svoj bogati repertoar koji broji oko 400 skladbi.

'Na repertoaru imamo domaće i strane, tradicionalne, sakralne i staroslavenske pučke skladbe, ulomke iz opera i opereta, domoljubne, dalmatinske i zabavne skladbe, a posebno smo ponosni na autorske skladbe našeg maestra. Njegujemo četveroglasno zborsko pjevanje, a osim na hrvatskom jeziku, izvodimo i skladbe na njemačkom, talijanskom, španjolskom , francuskom i drugim jezicima.

Za svoje amaterske, ali vrlo dotjerane glazbene izvedbe više puta smo pohvaljeni od strane strogih i stručnih glazbenih kritičara . Dobitnici smo brojnih priznanja, pohvala i nagrada, a najponosniji smo na Nagradu Splitsko-dalmatinske županije iz 1998. godine. Ambasadori smo naše struke i našeg grada Splita u svijetu i domovini, čuvamo kulturnu baštinu i tradiciju muškog zborskog pjevanja. Razvijamo glazbenu kulturu među akademskom zajednicom i definitivno smo postali neizostavni sudionici brojnih kulturnih i stručnih manifestacija. Iza sebe imamo snimljeno nekoliko nosača zvuka, a objavili smo i nekoliko monografija o radu našeg Zbora', navode.

Čitavu Hrvatsku liječnici pjevači su nekoliko puta prešli uzduž i poprijeko, pjevajući u raznim prigodama i na brojnim lokacijama. 

'S osobitim ponosom ističemo koncerte u našim gradovima koji su najviše stradali u Domovinskom ratu, i to u Vukovaru, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Senju, Zadru, Šibeniku. Pjevali smo 1990-tih godina i za vrijeme policijskog sata, za vrijeme bombardiranja, a na koncerte smo putovali helikopterom prelijećući okupirana područja. Gostovali smo u inozemstvu i to u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Italiji', dodaju.

Zbor nije prestao s djelovanjem ni za vrijeme covida.

'Vježbalo se u skladu s mogućnostima i restrikcijama i jedva dočekalo nastup na Rivi u ljeto 2021. U prošloj godini od svih nastupa najznačajniji je onaj u Hvaru u najstarijem europskom kazalištu, a u našem jubilarnom 50. nastupu na Božićnom koncertu u Gospe od Zdravlja, ostvarili smo i prvi zajednički cjelovečernji koncert s kolegicama iz Zbora splitskih liječnica. Kroz proteklo razdoblje Zbor je stekao brojna prijateljstva, ponajprije s umjetnicima koji su toliko puta pjevali zajedno sa Zborom, da ih Zbor smatra svojim sastavnim dijelom', ističu.

Glasovirska pratnja od samih početaka, povjerena je prof. Rozariji Samodol, koja je tako postala njihova najvjernija suradnica, pratiteljica i prijateljica.

Prvih 20 godina Zbor je umjetnički vodio prof.maestro Rajmir Kraljević, a posljednjih 15 godina ga vodi izv.prof. maestro Blaženko Juračić.

'Konferansa je oduvijek bila važan dio naših nastupa pa je tako najdugovječniji dugogodišnji konferansijer bio prof. dr. Ivan Urlić, a u tom poslu ga je naslijedio dr. Mario Radić Filipović. Dr. Ivan Dužević Gira bio je tajnik prvih 15 godina, a slijedili su dr. Robert Vulić, te dr. Ante Mihovilović', poručuju.

Prvi predsjednik Zbora bio je dr. Josip Žarkov, slijedili su dr. Srđan Zavorović, dr. Blaženko Maravić, dr. Zdeslav Benzon. i dr. Krešimir Dolić, do sadašnjeg predsjednika dr. Roberta Vulića.

Vaša reakcija na temu