Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Što sve možete s IP adresom i kako je zaštititi od hakera?

Što sve možete s IP adresom i kako je zaštititi od hakera?

Donosimo sve što trebate znati

Svaki uređaj povezan s internetom ima IP (skraćeno od Internet Protocol) adresu. Sastoji se od niza brojki odvojenih točkama i izgleda otprilike ovako: 198.169.0.100.

Taj broj pomaže pri povezivanju uređaja na internetu i razmjeni podataka. Ali, kako su sveprisutni, tako ih vještiji hakeri mogu upotrijebiti kako bi djelovali vama na štetu, donosi T-portal.

Za početak, većina korisnika ne mora biti zabrinuta oko svega što ćemo navesti ovdje. Malo je vjerojatno kako će se hakeri potruditi doznati baš vašu IP adresu i petljati po vašem uređaju, osim ako se baš ne zainate.

Vaša IP adresa nije naročita tajna. U stvari, zna ju svako web odredište koje ste posjetili. Tako znaju što treba učitati na vaše računalo, a na što na druga.

Ipak, netko tko zna vašu IP adresu može poduzeti ponešto protiv vaše mreže. Stoga je dobra ideja ne dijeliti ju s ljudima koje ne poznajete.

Primjerice, mogli bi vam blokirati pristup web odredištima. Blokada pristupa web određenom web odredištu tek je jedna od akcija koju bi zlonamjerni haker mogao poduzeti. Također bi mogao i onemogućiti komentiranje na forumu i web odredištima, isključiti vas iz chata, izbaciti iz igara online...

IP adresa može otkriti gdje se nalazite. U većini slučajeva to će biti prilično općenit podatak - primjerice, grad ili država. Ali, može biti i preciznija (recimo, kvart). U vašu je IP adresu također uvršten i naziv vašeg pružatelja usluga pristupa internetu. Ti podaci, sami za sebe, ne znače puno. Ali, ako ih se skupi dovoljno i poveže, mogu postati neugodno precizni kad je vaš identitet u pitanju.

Tko god zna vašu IP adresu može izvesti napad Denial of Service (DoS) i preplaviti vašu mrežu prometom podataka do zagušenja. Ciljevi takvih napada obično su velike tvrtke i institucije, kao i web odredišta s velikim brojem posjetitelja. Pojedinačni korisnici rijetko bivaju pogođeni.

Zaštite mrežu vatrozidom (firewall). Većina preusmjerivača (routera) ih ima ugrađene, ali potrudite se doznati kako funkcioniraju.

Možete također upogoniti i softver za virtualne privatne mreže (Virtual Private Network, VPN), koji prikriva IP adresu svim vanjskim korisnicima, što drastično otežava njeno otkrivanje i praćenje vaših aktivnosti online, savjetuje T-portal.

Vaša reakcija na temu