Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
STUDIO 21: Otvaranje izložbe Mladena Čulića 'Listening wind/Osluškujući vjetar'

STUDIO 21: Otvaranje izložbe Mladena Čulića 'Listening wind/Osluškujući vjetar'

Možete je razgledati do 6. svibnja

U splitskom Studiju 21 u ponedjeljak, 22. travnja u 20 sati otvara se izložba Mlaena Čulića 'Listening wind/Osluškujući vjetar'.

Izložba poziva se na pjesmu Davida Byrnea s albuma Remain in Light grupe Talking Heads te predstavlja novi, neizlagani ciklus akademskog slikara Mladena Čulića nastao tijekom 2023./24. i nastavak njegovog bavljenja suvremenim slikarskim medijima istraživanjem digitalne slike i umjetne inteligencije. Umjetnik se predstavlja nizom od 10 radova većeg formata (120 x 120 cm), u tehnici digitalnog UV tiska na forex pločama. Radovi su spoj figuracije apstrakcije i simbolizma s likovne strane, te hibrid autorske fakture – spoj analognog crteža i poteza kistom sa slikanjem na računalu digitalnim alatima te dodatnom digitalnom obradom kako bi se potencirala slojevitost ideje preklapanjem transparentnih layera. 

'Autor inteligentno koristi umjetnu inteligenciju kako bi kreirao izrazito emotivne i ekspresivne slike, ono što računalo najteže postiže samo, time humanizirajući tehnologiju. Tema je egzodus, ratna stradanja, izbjeglištvo i katastrofa malog čovjeka u svijetu kojem vladaju globalistički interesi. Odatle i naziv izložbe koji nas poziva da pročitamo tekst Byrneove pjesme čiji poetični naziv skriva očaj čovjeka koji je pred zidom i spreman je na sve.

Upravo nam ti upečatljivi stihovi nastali 1980. godine ukazuju koliko je pjesma i dan danas aktualna jer se, nažalost, povijest opet ponavlja stvarajući zatvoreni krug opresije i mržnje koji ponovno dovode do novih ratova i bespotrebnog nasilja. Autor svojim djelima daje 'glas' svim onim nevinim i kolateralnim žrtvama, djeci 'anđelima' kojima je ukradeno bezbrižno djetinjstvo i život koji su mogli imati. Svojim radovima autor nam ukazuje na onu neugodnu istinu kojoj mnogi okreću leđa, kao i na fatalne posljedice pohlepe, korupcije i interesa koji vode u rat i mržnju ostavljajući za sobom kaos, smrt i prerano ugašene živote. Jedan od radova 'More songs about bombs and food' (parafraza naslova albuma Talking headsa 'More songs about buildings and food') ostavlja posebno jak dojam, ukazujući na sav apsurd onih financiraju oružje i avione, dok istodobno  šalju pakete s hranom ne bili nekako umirili vlastitu savjest i opravdali javnosti svoje licemjerne postupke. Djeca se rađaju pod bombama usred ratnih stradavanja kao u nazivu pjesme 'Born under punches'...  i stihovima 'all I want is to breathe' (sve što želim je disati).

Sam naziv grupe Talking heads sardonički se referira na masovne medije odnosno lica i glasove televizijskih voditelja, koji u ovom kontekstu ukazuje na impersonalne i dehumanizirane tv spikere koji izvještavaju o ratnim događanjima onako kako im je naloženo, bez empatije, bez samilosti, ne propitujući vjerodostojnost informacija i dezinformirajući javnost i posredno sudjeluju u manipuliranju istinom podređujući se interesima vladajućih struktura. Promatrajući patnju koja izvire iz plavičaste atmosfere egzodusa na djelu 'Road to nowhere', pitamo se postoji li nada i vjera u ljudsku humanost. Svojom umjetnošću, Čulić doslovno i metaforički jasno prenosi vlastiti stav te svojim radovima, posebno slikama kao što su 'Can you feel my heart beating'  i 'Can you see the pain you're causing', referencama na moćne stihove pjesme 'Heartbeat' afričke kantautorice i socijalno angažirane pjevačice Nneke apelira na ljudskost i suosjećanje', o izložbi kaže kustosica Barbara Gaj.

Izložba ostaje otvorena do 6. svibnja.

Vaša reakcija na temu