Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene

Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene

Događaj koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i eminentna svjetska imena iz svijeta filma i filmske industrije

Slano, jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere, u lipnju će prvi put ugostiti Slano Film Days. Riječ je o jedinstvenom formatu događanja posvećenih filmu koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije.

Program Slano Film Days čine razgovori o filmu, filmske projekcije i brojna neformalna druženja. Oslobođeni natjecateljskog pritiska, mladi redatelji, glumci i snimateljice imaju priliku otvoreno razgovarati o kreativnom procesu stvaranja filmova sa svjetskim filmskim umjetnicima, dobitnicima najprestižnijih filmskih nagrada. S Mirom Purivatrom, organizatorom i autorom koncepta Slano Film Days, veže ih dugogodišnja profesionalna suradnja, ali i prijateljstvo.

'Poziv za sudjelovanje na Slano Film Days dobilo je ukupno 17 mladih filmskih umjetnika, koji će sudjelovati u filmskim razgovorima iz područja glume, režije ili kamere. Slano Film Days u fokus stavlja kreativni proces, film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrijednost. Filmski autori svjetske reputacije imaju priliku dijeliti svoje iskustvo, ali se i inspirirati uz mlade talente koji pak imaju mogućnost izravnog susreta s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije, i to u prijateljskom i neformalnom ozračju. Na ovaj način doprinosimo osobnom i profesionalnom razvoju filmskih umjetnika u regiji', izjavio je Miro Purivatra, autor koncepta i direktor Slano Film Days.

Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko Primorje, izrazio je zadovoljstvo povodom skorašnjeg održavanja Slano Film Days, a siguran je kako će svi sudionici i gosti tijekom boravka u Slanom uživati u ljepotama ovih prostora.

'U ime Općine Dubrovačko Primorje mogu reći da smo izuzetno zadovoljni da na ovakav način možemo podržati i unaprijediti kvalitetu kulturne ponude u Slanom, ali i trajno uspostaviti ovaj dio južne Dalmacije kao mjesto susreta filmskih autora i profesionalaca regije i svijeta.'

Na Slano Film Days sudjelovat će osam glumica i glumaca, šest redateljica i redatelja, te tri snimateljice, svi redom uspješni u svom umjetničkom djelovanju: Goran Marković (glumac, Hrvatska), Milica Janevski (glumica, Srbija), Era Balaj (glumica, Kosovo), Saško Kočev (glumac, Sjeverna Makedonija), Anuša Kodelja (glumica, Slovenija), Lidija Kordić (glumica, Crna Gora), Boris Ler (glumac, Bosna i Hercegovina), Anita Ognjanović (glumica, Srbija), Hana Jušić (redateljica, Hrvatska), Ivan Bakrač (redatelj, Crna Gora), Blerta Basholli (redateljica, Kosovo), Dina Duma (redateljica, Sjeverna Makedonija), Vladimir Tagić (redatelj, Srbija), Urša Menart (redateljica, Slovenija), Dubravka Kurobasa (snimateljica, Hrvatska), Maja Radošević (snimateljica, Srbija) i Milica Drakulić (snimateljica, Srbija).

Glavni program Slano Film Days, predavanja i razgovori s posebno pripremljenim temama za redatelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama partnerskog, Admiral Grand Hotela. Očekuju nas i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora.

Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju Slano Film Days.

Slano Film Days organizira se u partnerstvu s najprestižnijim filmskim festivalom u regiji, Sarajevo Film Festivalom. Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata iz regije na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Slovenski filmski centar i Agencija za film Sjeverne Makedonije.
Slano Film Days održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. lipnja 2024.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.slanofilmdays.hr te na društvenim mrežama.

Vaša reakcija na temu