Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Božan Štambuk TAJNE SUZA SV. LOVRE Astronom otkriva: 'Bljesak koji vidimo može biti dug 20-30 kilometara, a komadić koji to napravi je veličine pahuljice'

TAJNE SUZA SV. LOVRE Astronom otkriva: 'Bljesak koji vidimo može biti dug 20-30 kilometara, a komadić koji to napravi je veličine pahuljice'

Perzeide, popularno zvane Suze sv. Lovre, noćas će moći vidjeti tek oko 10 posto građana Hrvatske

U noći sa srijede na četvrtak na nebu ćete, ako budete imali dobro mjesto i malo sreće, moći vidjeti takozvane Suze svetog Lovre, javlja Nova TV.

'U principu, ležimo na ležaljkama i gledamo u nebo. Potrebno je naći neku zvijezdu koja će nam biti središte tog područja koje gledamo', kaže Marijana Fable iz Višnjanske škole astronomije.

Perzeidi, kiša meteora s najpoetičnijim imenom u astronomiji -  nebeske krijesnice - noćas će biti na svom maksimumu. No, što su zapravo Suze svetog Lovre i ono što ćemo večeras vidjeti na nebu?

'Njihovo podrijetlo je odnosno njihova majka je komet Swift-Tuttle, koji se topi kad prolazi oko Sunca, Sunčev vjetar raznosi te čestice s njega i ostavlja oblak čestica koje nama kasnije postaju meteori', kaže Dorian Božićević, tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Želje smišljamo uvijek u isto vrijeme, u noćima između 12. i 13. kolovoza. 'Zato što se u to doba godine Zemlja nađe na istoj poziciji, istom položaju u odnosu na Sunce na mjestu gdje se nalazi putanja kometa od kojeg potječu meteori', kazao je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Prema Zemlji jurit će brzinom od oko 60 do 80 kilometara u sekundi, a najviše će ih biti od ponoći do zore. Predstava na nebu vrijedit će nespavanja.

'Ako kažemo da će ih u maksimumu biti 100 na sat, to ne znači da ćemo ih vidjeti 100 na sat nego nešto manje', kaže Lovro Pavletić. Jedino što može pokvariti ovu romantičnu zabavu je Mjesec koji će poslije ponoći malo umanjiti vidljivost onih sitnijih meteora. A oblaci?

'Večeras će biti uglavnom vedro, nešto oblaka moguće je u gorju te u južnijim I središnjim dijelovima, ali uglavnom će se moći naći neko mjesto pod vedrim nebom', kazala je meteorologinja Nove TV Damjana Ćurkov.

Neki će gradovi i općine večeras biti u tami! 'Javna rasvjeta dosta može onečistiti javni prostor kad je takav prirodni fenomen u pitanju pa iz tog razloga smo odlučili večeras našim ljudima na otoku Murteru i svima onima koji se ovdje odmaraju i žive da što bolje i kvalitetnije uživaju u tom nebeskom fenomenu', kazao je Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.

Više o Suzama svetog Lovre zna naš poznati astronom Korado Korlević

'Rekao bih da danas oko 50 posto Hrvatske neće vidjeti Perzeide, jer mora biti vedro da bi se oni vidjeli. Nadalje, jedan dobar dio Hrvatske neće ih vidjeti jer treba imati perfektnu noć, bez svjetlosnog onečišćenja. Imamo manje od 10 posto Hrvatske gdje nema ulične rasvjete toliko da smo ubili noćno nebo. Samo iz dijelova gdje se dobro vidi Mliječni put, vide se i Perzeidi', kazao je Korlević.

Dodao je kako će oko 10 posto stanovnika Hrvatske moći vidjeti Perzeide, i to između 22 sata i ponoći. 

Korlević je kazao i kako je ono što vidimo, zapravo jako maleno. 'Bljesak koji vidimo je jako velik, može biti dug 20-30 kilometara i biti promjera nekoliko stotina metara. Komadić koji to napravi je veličine pahuljice. Ima silnu energiju zbog velike brzine. Nalaze se na visini od 80 do 100 kilometara, i jedini problem je ako smo vlasnici satelita, jer onda imamo o čemu brinuti', rekao je astronom.

Dodao je i kako se oni 'otkidaju od jednog tijela koje ima 26 kilometara, i njihovo roditeljsko tijelo dolazi tamo gdje su i mali komadići. Ali, ne u idućih 500 godina. Nema opasnosti od udara, pa čak ni od jako bliskog prolaza. Da se to desi, bilo bi neopisivo gadno', rekao je Korlević.

Vaša reakcija na temu