Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović TEATAR UZ MORE Kreće nova ljetna sezona, a već se predviđa nova hit predstava koja će se premijerno prikazati u Lori

TEATAR UZ MORE Kreće nova ljetna sezona, a već se predviđa nova hit predstava koja će se premijerno prikazati u Lori

Nakon hita koji je rasprodan jedanaest puta, Petra Kraljev će predstaviti - 'Rulet'

Teatar uz more uskoro otvara četvrtu ljetnu sezonu na Poljudskom šetalištu. Riječ je o kazališnom festivalu na otvorenom koji je pokrenut u Splitu 2021. i odmah postao prepoznat kulturni događaj u Hrvatskoj.

Ovogodišnja sezona otvara se 17. lipnja uz goste iz Teatra mladih Podgorica i Hercegnovskog pozorišta s komedijom 'Lista za ljubav', čime su organizatori najavili puno smijeha uz mnoštvo komedija na repertoaru.

- Program će biti bogat, kao i do sada, a možda i bogatiji. Imat ćemo čak dvije nacionalne premijere, a prvi put će kod nas gostovati kazalište iz Crne Gore. Daria Lorenci Flatz i Tarik Filipović dolaze 26. lipnja u Split s hit predstavom 'Da sam ptica'. Stiže i kazalište Moruzgva s novom predstavom 'Prekid preko veze', a prvi put nam u goste dolaze i Novosađani s komedijom 'Svadbena zvona' - za početak je najavio Tadija Kolovrat, producent Teatra uz more. Neće previše otkrivati program, ali su s ponosom najavili prvi premijerni naslov koji nosi naziv 'Rulet'.

- Nakon hit predstave 'Kad udari južina' - koja će i ove godine biti na programu, nakon što je jedanaest puta rasprodala gledalište - Petra Kraljev napisala je novi tekst za predstavu 'Rulet'. I ovoga puta na daskama igraju Petra Kraljev i Jagoda Kumrić, a pridružile su se Ana Uršula Najev i Nika Barišić - otkrio je producent festivala te uz brojne predstave najavio je i bogat glazbeni program.

Prošla sezona bila je iznimno bogata. Na ljetnoj sceni u Lori održalo se 19 programa koje je posjetilo gotovo 10 tisuća posjetitelja. Nakon ljetne sezone preselili su se u dvoranu te po većim i manjim mjestima u županiji gdje su ukupno imali 84 programa, konkretno 61 predstavu za odrasle i 23 programa za djecu. Teatar uz more prošao je područje od Zadra do Korčule te obišao otoke kao što je Hvar, Brač i Šolta. Organizatori se nadaju da će tako nastaviti i ove godine. 

Nova sezona raduje i Alijanu Vukšić, direktoricu Turističke zajednice grada Splita, koja je naglasila kako su od samog početka prepoznali projekt. Posebno je veseli što su kultura i kazališne predstave izašle izvan zidova kazališta. 

- Ova priča, ovi projekti i ove predstave nisu isključivo za naše goste već su upravo za naše građane. Približili smo se našoj publici i našem gradu. Gledanost je iznimno velika i za svaku predstavu se traži karta više. Raduje nas što je ovo projekt koji ne traje samo ljeti, već i zimi. No, krenuli smo u ljetnu priču, u ljetni program i nadam se da će ova godina biti zanimljiva kao i prošla -  kazala je Vukšić i posebno istaknula važnost programa Teatar za djecu i mlade s kojim su organizatori ugostili brojne dječje hit predstave iz cijele Hrvatske.

- Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije od samog početka podupire ovu manifestaciju i posebno nam je drago što se širi po drugim gradovima i općinama po županiji tako da je kultura dostupna svima. Volio bih da ima više ovakvih programa u našoj županiji i zaista moram pohvaliti organizatore - dodao je Joško Stella, zamjenik direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, Meri Maretić, naglasila je kako joj je iznimno drago što će ova manifestacija ponovo obogatiti kulturu Splitsko-dalmatinske županije.

- Kako čujem, program će se odvijati u različitim gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije, što je iznimno značajno. Ovakav kulturni doprinos je zaista hvalevrijedan i mislim da ćemo ga rado podržati i kako sada, tako i u idućim godinama - poručila je Maretić.

Publika je prepoznala Teatar uz more kao vrijednu manifestaciju, ali ne i Ministarstvo kulture.

- Ulazimo u četvrtu sezonu i još nas nisu prepoznali. Ne smatraju nas kao javnom potrebom u kulturi. Ne znamo zašto, očito se nismo dovoljno borili. Prepoznati smo u cijeloj Hrvatskoj osim u Ministarstvu kulture - zaključio je Kolovrat. Nada se da će se i to promijeniti s vremenom, a oni će do tada nuditi bogat program tisućama domaćih i stranih posjetitelja. Ljetna sezona će trajati do rujna, tako da do tada možete iskoristiti privilegiju guštanja u predstavama i koncertima s mirisom mora.

Vaša reakcija na temu