Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TEHNIČKA RADIONICA Izrada katedrale sv. Duje povodom Dana grada Splita

TEHNIČKA RADIONICA Izrada katedrale sv. Duje povodom Dana grada Splita

U organizaciji Udruge 'Meštri o' tehnike'

Uoči blagdana sv. Dujma i dana grada Splita udruga 'Meštri o' tehnike' održala je tehničko - povijesnu radionicu u prostorijama Udruge 'Anđeli" u Splitu. Ovom radionicom su djeca i mentori zajedno slavili tehničke i odgojno - obrazovne vrijednosti našeg grada.

Radionica je organizirana na način da je središnji dio iste bio namijenjen izradi katedrale sv. Duje, ujedno i simbola grada Splita. 

Djeca iz Udruge 'Anđeli' su ,uz pomoć učitelja tehničke kulture i predsjednika Udruge tehničke kulture 'Meštri o' tehnike' Ante Milića, lijepila već pripremljene elemente makete i tako sastavili kompletnu jednostavnu maketu katedrale sv. Duje. Nakon sastavljanja elemenata započeli su proces estetskog oblikovanja uz mentorstvo odgajateljice i tajnice tehničke udruge 'Marine Drašković'. U slobodi dječjeg stvaralašta oslikali smo kampanel sv. Duje u veselim bojama. 

Djeca su tijekom radionice čula mnoštvo zanimljivih detalja vezanih za katedralu sv. Duje koje im je prenijela učiteljica povijesti Lucija Rakušić. Tako su saznali činjenicu da je katedrala sv. Duje najstarija katedrala na svijetu! Upoznali su se sa Dioklecijanovim pogledom na kršćanstvo i na mučenje sv. Dujma 304. godine. Sv. Dujam je bio kršćanski mučenik i prvi biskup Salone koji se do smrti borio za kršćanska načela i nije odustao od svojih uvjerenja. Kršćani toga doba su dobili mogućnost slobodnog konzumiranja kršćanske vjere 313. godine, tri godine prije smrti cara Dioklecijana. Dobivanjem slobode prakticiranja vjere, kršćani su izgradili bazilike u Saloni, antičkoj metropoli rimske proviincije Dalmacije koju su u 7. stoljeću srušili Avari i Slaveni. Kršćani su odbjegli na obližnje otoke a dio njih se vratio i nastanio u carskoj palači. Carski mauzolej su pretvorili u kršćansku crkvu, izbacili su carski sarkofag i poganske simbole te donijeli kosti svetih mučenika koje je Dioklecijan dao pogubiti, pa tako i kosti sv. Dujma.

Zvonik je građen postepeno od sredine 13. do sredine 16. stoljeća. Restauriran je te današnji izgled dobiva 1908. godine.  

'Katedrala kao simbol grada Splita uistinu predstavlja duh grada, onaj duh koji ne prihvaća bilo kakvo idolopoklonstvo. Taj duh je zadržan i danas. Anđeli tog doba su pobijedili tamu te zadržali dobra kršćanska načela. Isto tako, 'Anđeli' današnje radionice, djeca Udruge 'Anđeli' svojim su radom, trudom i doprinosom u današnjoj radionici pokazali da se teškoće mogu pretvoriti u mogućnosti stjecanja novih vrijednosti i znanja kojima ćemo zajedno graditi naš Split', poručuju organizatori koji su zahvalili djeci koja su danas postala pravi meštri o' tehnike i učinili svima dane uoči blagdana sv. Duje prekrasnima.

'Svim građanima Splita, svima koji su na bilo koji način pozitivno vezani uz naš grad, želimo sretan Dan grada i blagdan sv. Dujma. Neka živi pozitivni duh našeg grada, a djeca Udruge 'Anđeli' neka slobodno rašire svoja krila i lete dalje predivnim tehničkim prostranstvima', ističu.

Vaša reakcija na temu