Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikola Radovani, Jakov Teklić Tribina 'Poezija na katu: Tijelo i tekst' u Zavičajnoj kući Dalmatina GKMM-a

Tribina 'Poezija na katu: Tijelo i tekst' u Zavičajnoj kući Dalmatina GKMM-a

Održat će se u petak, 17 svibnja

Tribina 'Poezija na katu: Tijelo i tekst' održat će se 17. svibnja (petak) u 19.00 sati u Zavičajnoj kući Dalmatina GKMM-a. Gošća je Katja Grcić, a glazbena gošća: Dina Čajević Glojnarić (violončelo). Voditeljica je Nada Topić.

'Tijelo i tekst naslov je druge ovogodišnje Poezije na katu u kojoj ćemo ugostiti književnicu, prevoditeljicu i dramaturginju Katju Grcić, koja svoje interese iskazuje u različitim interdisciplinarnim područjima i umjetničkim praksama. Kada je riječ o jeziku, čitamo njezine pjesme, lirske crtice i zapise, drame i poeme, književne kritike i eseje, lucidne komentare i zapažanja o intimnoj i društvenoj zbilji. Katja Grcić dvostruka je dobitnica Nagrade Marin Držić za najbolji dramski tekst (2019. i 2022.) te brojnih drugih potpora, subvencija i književnih rezidencija. U Poeziji na katu razgovarat ćemo o odnosu tijela i teksta, dramskog i lirskog te o njenoj nedavno objavljenoj dvostrukoj zbirci pjesama Istina nedjeljom i drugima danima / Krizantema.

U glazbenom dijelu programa predstavit će nam se violončelistica Dina Čajević Glojnarić, studentica druge godine Umjetničke akademije u Splitu koja će izvesti Bachovu Suitu za violončelo br. 2 u d-molu, BWV 1008: IV. Menuet I & II. Poezija na katu povremeni je program u kojem predstavljamo suvremeno pjesništvo', kažu organizatori.


Program se odvija u Zavičajnoj kući Dalmatini Gradske knjižnice Marka Marulića, uz potporu Ministarstva kulture i novih medija i u suradnji s Glazbenim odjelom Umjetničke akademije u Splitu.

Katja Grcić (Split, 1982.) književnica je, prevoditeljica i dramaturginja. Piše poeziju, eseje, kritike, prozu, dramske i znanstvene tekstove. Magistrica je dramaturgije, anglistike i germanistike.

Dvostruka je dobitnica potpore za književno stvaralaštvo Ministarstva kulture i medija, kao i Nagrade Marin Držić za drame Strah tijela od poda (2019.) i Prema podacima: DRUGA (2022.), ali i niza različitih potpora, subvencija i rezidencija za svoj umjetnički rad. Dramski monolog Proljeće naše zlovolje (2020.) postavljen joj je u sklopu projekta MONOVID-19 u Zagrebačkom kazalištu mladih u režiji Anice Tomić. Strah tijela od poda u režiji Hane Veček adaptiran je u radio-dramu s Doris Šarić Kukuljicom i Lanom Barić u naslovnim ulogama, dok je Prema podacima: DRUGA u režiji Stephanie Jamnicky adaptirana u radio-dramu s Almom Pricom i Sretenom Mokrovićem u naslovnim ulogama.

S proznim i pjesničkim radovima bila je u užem izboru nagrada Sedmica (2017.) i Drago Gervais (2021.). Objavila je tri zbirke poezije - Nosive konstrukcije (Meandarmedia, 2015.), Ljeto / Summer (Meandarmedia, 2017.) te ISTINA nedjeljom i drugim danima (Pismo & glava, 2023.) te prozni tekst Pisma Ziti (Meandarmedia, 2020.).

Ravnateljica je umjetničke organizacije KADAR i pokretačica naklade Pismo & glava. Više detalja o njezinom radu na www.katjagrcic.com

Dina Čajević Glojnarić (Zagreb, 10. lipnja 2004.) maturirana je violončelistica Glazbene škole Ferdo Livadić, Samobor. Svoje glazbeno obrazovanje započela je 2012. godine upisom violončela u klasi prof. Nikoline Tičinović Čavrag. 2014. godine natjecala se na regionalnom natjecanju HDGPP-a i osvojila treću nagradu. 2019. godine svirala je u klavirskom triju s flautisticom Klarom Debeljak i klaviristicom Karlom Krstinić. Dvije godine kasnije svira u gudačkom triju s violinisticama Majom Žurić i Patricijom Prosoli. Zatim 2022., kao maturantica, svira u klavirskom triju s flautisticom Klarom Debeljak i klaviristicom Anom Brekalo. Iste godine također sudjeluje na regionalnom natjecanju HDGPP-a gdje osvaja visoku drugu nagradu. Od početka srednje škole aktivno se usavršavala na različitim seminarima kod profesora Tobiasa Stosieka, Nikole Nina Ruževića, Branimira PustičkogKrešimira Lazara, Maura Šestana, Monike Leskovar i Gala Faganela. Trenutno studira na Muzičkoj akademiji u Splitu gdje je druga godina u klasi prof. Vida Veljaka. Kroz prvu i početak druge godine studija sudjeluje u mnogim projektima u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu te svira u Komornom orkestru 'Tijardović'.

Nada Topić rođena je 1977. u Splitu. Završila je studij hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na zadarskom sveučilištu je i doktorirala u području informacijskih i komunikacijskih znanosti. Autorica je više stručnih i znanstvenih radova iz područja knjižničarstva, povijesti knjige i čitanja te desetak knjiga poezije i proze.

Pojedine pjesme i priče su joj prevedene na engleski, njemački, poljski, rumunjski, bugarski i španjolski jezik. Sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim književnim festivalima.

Voditeljica je čitateljskog kluba Kult(na) ura koji djeluje pri Gradskoj knjižnici Solin te pjesničke tribine Poezija na katu. Živi i radi u Solinu.

Vaša reakcija na temu