Foto: Karlo Fio U staroj tvornici ambalaže u Veloj Luci konstruiraju prvi otočni skate park

U staroj tvornici ambalaže u Veloj Luci konstruiraju prvi otočni skate park

BMX vozači uređuju poligon na kojem će brusiti svoje vještine

Skate parkovi i poligoni na kojima vozači BMX-a pokazuju i unaprjeđuju svoje vještine obično se vežu uz urbanu scenu gradova. U Hrvatskoj takvi postoje u Zaboku, Puli, Zagrebu, Splitu, Rovinju i Osijeku, a jedan takav niče u Veloj Luci na Korčuli. Bit će svakako poseban jer ga uređuju u prostoru stare tvornice ambalaže. 

Ovaj ekstremni sport bitan je čimbenik razvoja sportskog turizma, a Vela Luka se u tom smjeru već počela razvijati organizacijom zapažene manifestacije Vela Luka Outdoors. Kultura biciklizma prisutna je i kroz BMX vozače koji na biciklu izvode trikove, odnosno, performanse. 

Vela Luka je na neki način daleko od urbane scene iako se vozači BMX-a svakodnevno viđaju na ulicama i javnim prostorima. Radi se o skupini entuzijasta predvođenih Ivanom Šeparovićem, iskusnim dugogodišnjem vozačem i trenerom. Skupina okuplja dvadesetak članova različitih uzrasta, većina ih je u dobi od 11 do 15 godina. Kažu kako vožnja BMX-a nije samo sport, već i stil života, a to je bio i razlog osnivanja biciklističkog kluba Korkirix. 

Skupina je krenula ozbiljnim koracima u realizaciju ambicioznog projekta skate parka, koji će se urediti u prostoru napuštene tvornice Ambalaža. Djeca uz organizaciju nešto iskusnijih vozača i Ivana Šeparovića kao glavnog konstruktora počeli su izgradnju skate parka, jedinog na našim otocima daleko od urbanih sredina. 

Glavni prostor koji su odabrali bio je desetljećima skladište otpada i smeća. Tjednima su čistili prostor i odvajali ono što mogu iskoristiti. Sve je započelo bez financijskih sredstava, s ogromnom voljom i željom kako vozača, tako i djece koja su u klubu u ulozi promatrača i tehničke podrške. 

'Posebno raduje okupljanje kreativnih mladih ljudi koji s velikom voljom rade i koriste slobodno vrijeme na najzdraviji način, stvarajući, mijenjajući sebe i druge kroz doprinos svom mjestu. Svjesni svih izazova tog zahtjevnog i ambicioznog cilja svakodnevno odlaze u svoj park u nastajanju kako bi gradili i živjeli svoje snove. Stara tvornica Ambalaža, dugogodišnji dom udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke, u kojoj se organiziraju izložbe i radionica mozaika, obogaćena je aktivnostima oko skate parka te se nastavlja potvrđivati kao dom kreativnih i kulturnih industrija Vele Luka. Projekt podržavaju udruge Likovno stvaralaštvo i Miki Trasi, ali i obrtnici i poduzetnici koji doniraju potrebne materijale. Nadamo se da će cjelokupna zajednica prepoznati vrijednosti i mogućnosti izgradnje skate parka te da će takav u bližoj budućnosti zaživjeti u Veloj Luci', kazala nam je Sandra Baničević, dopredsjednica udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58951, "");
Pregledaj komentare