Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: OŠ Dobri Učenici OŠ Dobri doživjeli iskustvo učenja bez tereta torbi i knjiga: 'Isijavala je radost'

Učenici OŠ Dobri doživjeli iskustvo učenja bez tereta torbi i knjiga: 'Isijavala je radost'

Neki su u školskoj lutriji osvojili povlastice poput opravdanja za ispitivanje

Uoči blagdana svetog Duje, u ponedjeljak, 6. svibnja, Osnovna škola Dobri zasjala je u punom sjaju. U okviru Otvorenog dana škole pripremljen je bogat program aktivnosti kako za učenike tako i za posjetitelje svih generacija - roditelje, bake i djedove...

Nakon cijele godine rada učenicima je jedan dan omogućeno iskustvo škole bez tereta torbi i knjiga. 

'Prva dva sata bila su posvećena nekonvencionalnim metodama učenja. Učitelji su pripremili aktivnosti poput učenja kroz igru, storytellinga, pub kvizova, astronomije, radionice poezije…

Atmosfera je bila opuštena, poticajna i drugačija od uobičajene školske rutine. Učenici su uživali u interaktivnim lekcijama, istraživali nove ideje i koncepte te se izražavali kroz kreativne izraze kao što su pisanje poezije ili sudjelovanje u pub kvizu', navela je ravnateljica Mirjana Dodig.  

Nakon ovih aktivnosti, od trećeg sata, učenici su dobili slobodu da istražuju školu i dvorište. Birali su među aktivnostima koje ih najviše zanimaju. 

'Osjećali su se oslobođeno i motivirano istraživati i učiti na svoj način. Svjesni su da su im pružene mogućnosti koje se rijetko događaju u uobičajenoj školskoj rutini.

Naši vrijedni učitelji pripremili su raznolike radionice koje su obuhvatile izradu eteričnih ulja, keramičku radionicu, 3D modeliranje, glazbenu turneju svijetom, izradu broševa od tkanine, kukičanje, izradu balzama, šivanje i pletenje, forenzičku radionicu te mnoge druge zanimljive aktivnosti', iznijela je ravnateljica.

Pregršt događanja zbio se i u predvorju te dvorištu. 

'U predvorju škole organizirali smo buvljak na kojem su učenici prodavali knjige, društvene igre, razne igračke i predmete, a sav prihod će ići u financiranje projekta renovacije školskog vrta. Vjerujemo da će naš školski vrt uskoro postati moderna učionica na otvorenome i omiljeni prostor za opuštanje i učenje s našim učenicima.

Također, u dvorištu smo organizirali školsku lutriju, gdje su učenici imali priliku izvući 'povlastice' kod učitelja, poput opravdanja za usmeno ispitivanje, što je izazvalo oduševljenje kod svih prisutnih.

Dvorište je oživjelo uz miris svježe pečenih palačinki i kokica, uz zvuke glazbe koja je poticala na ples. U tom ugodnom ozračju naši su se učenici posvetili izradi keramike, dodajući dodatnu kreativnu notu tom posebnom danu.

Prolaznici koji su koračali prema centru grada nisu mogli ne primijetiti dječju radost koja je isijavala iz naše škole. Bio je to prizor koji svjedoči o tome kakva bi škola trebala biti - puna smijeha, vedrine i zajedništva', zaključila je Dodig. 

Otvoreni dan škole uoči sv. Duje, napomenula je, postao je tradicija. Najavila je kako će i ubuduće - svake godine - učenici na jedan dan opušteno uživati u učenju bez knjiga. 

Vaša reakcija na temu