Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
USPOREDILI SMO Na splitskom Adventu cijene su kao u metropoli, a neke su stavke čak malo skuplje

USPOREDILI SMO Na splitskom Adventu cijene su kao u metropoli, a neke su stavke čak malo skuplje

Postoji program i ponuda, samo ćete ju morati dobro platiti ako se na kućicama planirate družiti s prijateljima i obitelji

Osjetili smo čari otvorenja manifestacije Adventa u Zagrebu. Provjerili što se sve nudi, ali i usporedili cijene sa splitskom blagdanskom ponudom. 

Prvu adventsku nedjelju u hrvatskoj metropoli dodatno je 'začinio' snijeg koji je dao 'dašak' božićnog duha. Uz pahulje, zagrebačke ulice su pune lampica, kuglica, orašara, jelki i raznoraznih šarenih dekoracija. Ugođaj je pogođen. 

Unatoč hladnoći, glavni gradski punktovi su bili puni domaćih i turista, a do onih najtraženijih štandova se jedva probijalo. Turisti nam kažu kako ih je hladnoća malo iznenadila, ali snijeg im ne smeta. Ekipa iz Španjolske je bila posebno oduševljena jer ne pamte kad su ga uživo vidjeli.

Ove godine je zagrebački advent zbog obnavljanja Gornjeg grada nešto drugačiji nego do sada. Božićne kućice tako se nalaze oko već standardnog Ledenog parka i klizališta na Tomislavcu, na terasi hotela Esplanade, u prolazu hotela Jägerhorn, na nezaobilaznom Zrinjevcu, susjednom mu Strossmayerovom trgu te Europskom i Trgu bana Jelačića. Zanimljive su i instalacije u Caffeeu de Matoš i Tunelu Grič.

Cijene hrane i pića

Iz dosadašnjeg iskustva, očekivali smo 'paprene’ cijene gastronomske ponude u kućicama, no moramo priznati kako su nas neke ipak uspjele iznenaditi. Inflacija i uvođenje eura učinili su svoje.

Tako ćete kuhani džin (0,2 dl) platiti 6 eura, a istu količinu kuhanog vina oko 3,5 eura. Rakije su 3 eura (0,03 dl), a kokteli (0,3 dl) 6 do 8 eura. Žestice (0,03 dl) su od 3 do 5 eura. Ako ne želite piti alkohol, pola litre vode košta oko 3 eura, kao i boca Coca-Cole, Fante ili Spritea.


Nezaobilazna hrana većine ljudi koji idu na Advent su kobasice. Vidjeli smo ih na raznim štandovima, a cijena im se kreće oko 6 do 8 eura, zavisno o dodacima.

Ponude ima i za one koji više vole slatko. Brioche s Nutellom koštat će vas 6 eura, kao i onaj s čokoladom. Fritule su od 6 do 8 eura, a trdelnici od 5 do 8 eura.

Sve u svemu, ako se želite 'pošteno' najesti i napiti, pripremite se na gužve (ako je suditi po prvom vikendu) i europske cijene hrane i pića.

Slično je i u Dalmaciji. Nisu nas iznenadile cijene na splitskom Adventu koje su slične već 'paprenim' iznosima u pojedinim kafićima u centru grada. Split živi kao metropola, samo nam nedostaju zagrebačke prosječne plaće koje su bitno više.


Na splitskim kućicama za sokove i vodu ćete platiti od 2,5 do 3 eura,  Kuhani džin i vino ćete isto platiti kao i u Zagrebu, na nekim mjestima čak i skuplje. Dakle, za  kuhani džin (0,2 dl) ćete izdvojiti od 5,5 do 6,5 eura, a istu količinu kuhanog vina od 3,5 do 4 eura. Rakije su 3 eura, a ima ih po cijeni od 4,80 eura. Domaće žestice su od 2,5 do 3,5 eura, dok su strane žestice od 3,5 do 6,5 eura. 

Za pizzetu ćete platiti oko 3 eura, kobasice u pecivu od 2,7 do 6,5 eura, ovisno hoćete li jesti hrenovku ili gurmansku kobasicu. Burgeri su oko 10 eura, a možete pronaći i skuplje. Za velike fritule ćete odvojiti 4 eura, dok je veća kutija 8 eura. Palačinke su od 5 do 6 aura, osim ako želite još dodataka koje ćete plaćati po 0,70 eura. 

Decilitar vina platit ćete od 2 do 7,5 eura. No, za ona koja okusom i mirisom malo više vrijede, morat ćete izdvojiti najviše iznose od 6,5 do 7,5 eura po čaši. 

Ukratko, postoji program i ponuda, samo ćete ju morati dobro platiti ako se na adventskim kućicama planirate družiti s prijateljima i obitelji.

U usporedbi s adventskim cijenama od prije nekoliko godina, pojedini proizvodi su trostruko skuplji, a plaće… Eh, plaće.

Vaša reakcija na temu