Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Večer matematike na splitskom PMF-u

Večer matematike na splitskom PMF-u

Tehnologija je modernizirala matematiku i time privlači sve veći broj mladih

Večer matematike održala se u četvrtak u prostorijama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Pod organizacijom Hrvatskog matematičkog društva, ova manifestacija se održava već šest godina, od toga dvije u Splitu, točnije, otkad se PMF preselio na svoju novu adresu. U prošloj su godini fakulteti diljem Hrvatske brojili više od 100.000 sudionika. O čitavom događaju više je rekao Goran Erceg, docent Odjela matematike splitskog PMF-a:

- Večer matematike organiziramo u suradnji s nastavnicima osnovnih i srednjih škola te kolegama s drugih fakulteta, koji su pomogli u osmišljavanju i realizaciji raznih interaktivnih radionica, matematičkih igara, predavanja, izložbi te ostalih aktivnosti u kojima se matematika primjenjuje na zabavan način i kao takva približava učenicima.

Radionice su podijeljene po uzrastu, a program je namijenjen učenicima od 1. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole.

- Tehnologija je modernizirala matematiku, mogućnosti u primjeni su neograničene. U svakoj radionici se nešto matematički rješava, ali skriveno je u tehnologiji pa djeca nisu ni svjesna da su riješila nešto matematički ozbiljno. Posebno su omiljeni labirinti u kojima učenici idu od učionice do učionice, gdje dobivaju razne zadatke za rješavanje, traže plakate, brojeve, otvaraju sandučiće i na kraju dobiju nagrade. Za nešto starije tu su računalne radionice gdje se radi s već famoznim Micro:bitovima, zatim upoznavanje s GeoGebrom, programom koji ujedinjuje geometriju, algebru i analizu te vrlo popularni Room escape - objasnio je Erceg.

Osim raznih radionica, održala su se i predavanja učenika osnovnih i srednjih škola pod mentorstvom njihovih profesora. Važan dio čitave organizacije su bili i studenti PMF-a, koji su, osim za konkretne aktivnosti, bili zaduženi i za matematički teatar, smješten u amfiteatru fakulteta.

Ovo je samo jedna od raznih aktivnosti PMF-a, koji se osobito ponosi projektom 'Maturanti u gostima', gdje se pruža mogućnost obilaska i upoznavanja fakulteta svim maturantima iz županije, za njih su organizirana predavanja i pripremljene brošure.

Vaša reakcija na temu