Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dražana Martinović Mamić VELIKI USPJEH HRVATSKOG SLIKARA Slike Stjepka Mamića istovremeno izložene u tri povijesna pariška salona

VELIKI USPJEH HRVATSKOG SLIKARA Slike Stjepka Mamića istovremeno izložene u tri povijesna pariška salona

Plijenile pažnju brojne publike

Stjepko Mamić dvadeset šesti put predstavio je svoja umjetnička djela francuskoj publici. Osmu godinu za redom njegova djela su izabrana za Art Capital u Parizu koji je najvažnija i najveća kulturna manifestacija i izložba u Francuskoj i jedna od najprestižnijih u svijetu. Po četvrti put uzastopno Stjepkova djela su izabrana za povijesno najstariji pariški Salon des Artistes Francais čijim je član postao prošle godine. 

U Grand Palais Ephemere izgrađenoj ispred simbola Pariza Eiffelovog tornja 14. veljače 2024. god. otvoren je Salon Art Capital.  Od 2006. god. Art Capital kao međunarodnu izložbu suvremene umjetnosti zajedno organiziraju četiri povijesna pariška salona umjetnika: Salon des Artistes Francais (Salon francuskih umjetnika), Salon des Artistes Independants (Salon nezavisnih umjetnika), Salon du Dessin et de la Peinture a l’eau (Salon crtanja i slikanja vodenim medijima) i Salon Comparaisons (Salon Usporedbi). Povijest pariških salona datira od davne 1667. godine kada je Colbert po nalogu tadašnjeg kralja Louisa XIV organizirao prvu izložbu članova Royal Academie. Tradicija izložbi se nastavila kroz povijesne pariške salone koji su se održavali pod pokroviteljstvom vladara francuske države, svojevremeno kraljeva i careva a od doba Republike njenog predsjednika. Tako se i ovogodišnji Art Capital, koji je bio otvoren za publiku od 13. do 18. veljače 2024.godine, održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona. ART CAPITAL se tradicionalno održava u povijesom zdanju grandiozne Grand Palais koja se zadnje tri godine obnavalja za potrebe ceremonije otvorenja Olimpijskih igara 2024.

Svečani vernissage je održan 14. veljače 2024. god u nazočnosti umjetnika i brojnih uzvanika među kojima su bili i uglednici iz javnog, umjetničkog i političkog života Francuske uz više delegacija stranih zemalja iz cijelog svijeta te diplomatskog kora zemalja čiji državljani izlažu na Art Capitalu. Vernissageu je nazočio opunomoćeni ministar iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu, gospodin Jure Vujić. Mamićevu postavku je razgledala i otpravnica poslova Republike Hrvatske u Francuskoj, gospođa dr.sc. Senka Burić.

Art Capital svake godine prosječno razgleda oko 40-50.000 posjetitelja koji imaju prigodu vidjeti radove odabranih 2000 umjetnika iz Francuske i cijelog svijeta podijeljenih u četiri salona  kao presjek suvremene umjetničke likovne scene: slikara, skulptora, gravera, fotografa i arhitekata. Art Capital etablirao se na francuskoj likovnoj sceni kao najznačajnija izložba suvremene umjetnosti i najveće okupljanje umjetnika iz Francuske i svijeta. Samo prvog dana za vrijeme vernissagea Art Capital je posjetilo oko 10.000 posjetitelja koji su mogli ući samo uz pozivnice. Velika posjećenost je bila tijekom svih šesta dana. Prva dva dana ljubitelji umjetnosti su strpljivo čekali u dugim kolonama kako bi ušli i razgledali što sve nudi suvremena umjetnost, djela umjetnika iz Francuske i cijelog svijeta, različitih stilove i tehnika čije su radove odabrali članovi komiteta salona kako bi najbolje predstavili aktualnosti u umjetnosti. Svi važni mediji i nacionalna francuska televizija izvijestili su o ovoj važnoj umjetničkoj manifestaciji. Ove godine Salon des Artistes Francais proslavlja službeno 234. izdanje a koji vuče korijene iz doba kralja Louisa XIV i prve izložbe Kraljevske akademije. Ovo je jubilarni 140. Salon des Artistes Independants koji je obilježen svečanim programom.

Stjepko Mamić je istovremeno izložio umjetnička djela na tri pariška salona: na Salonu des Artistes Francais prema izboru njihovog žirija izložio je sliku 'Golden Net II' dok je na Salonu des Artistes Independants izložio slike 'Big Net', 200x150 cm u tehnici mix medija i 'Fish S' koja je jedna od dviju slika prodanih na Salonu te  na na Salonu du Dessin et Peinture a l'Eau sliku 'Sea World'. Iako je tehnički iznimno zahtjevno izlagati i na samo jednom salonu, Mamić se ove godine kao jedini umjetnik uspješno predstavio na sva tri salona istovremeno. To je bilo još teže jer su u tijeku pripreme za njegovu veliku samostalnu izložbu u trajanju od dva mjeseca koju organiziraju francuske kulturne institucije u sklopu Kulturnog programa u službenom dijelu programa Olimpijskih igara u Parizu.     

Iznimna čast i san svakog umjetnika je izlagati bar jedanput na nekom od povijesnih pariških salona. Stjepko Mamić je izlagao na sva četiri, uključivo i Salon d’Automne (Jesenji likovni salon). Na Art Capital su ujedinjena četiri povijesna pariška salona. Koji prestiž je izlagati sa svakim od njih a osobito na Salonu des Artistes Francais i Salonu des Artistes Independants najbolje govori činjenica kako su na pariškim salonima kroz povijest od davne 1667. godine do danas izlagali svi svojevremeno najvažniji umjetnici i oni su to kasnije postali npr.: Renoir, Delacroix, Manet, Rodin, Claudel, Le Corbusier, Bartholdi, Braque, Dufy, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Signac, Louis Dideron, A. Dunoyer de Segonzac,  Vlamnick, Picasso, Henry Matisse, Kees van Dongen, Tamara de Lampicka, Salvador Dali, Bernard Buffet, Miro, Modigliani, Mondrian, Edvard Munch, Vincent van Gogh i mnogi drugi.

Ovo je tek jedan od pokazatelja kakav uspjeh na europskoj i svjetskoj kulturnoj likovnoj sceni je ostvario Stjepko Mamić zahvaljujući svom talentu, kvaliteti rada, originalnosti motiva i tehnike.  Potvrda toga je i njegovo članstvo u uglednim organizacijama poput povijesnih pariških salona osobito Societe des Artistes Francais i Societe des Artistes Independants, francuske Fondation Taylor i Societe Academique ART-SCIENCES-LETTRES,  talijanske  Accademia Culturale Europea sa sjedištem u Rimu i dr.

'Naravno, bitna je i financijska neovisnost, budući da je kapetan Mamić sve uspio sam, bez ikakve potpore Grada Dubrovnika, DNŽ i Ministarstva kulture te bilo koje druge hrvatske instititucije. Dokazao je kako se Udruga Stjepko Art ,čiji je osnovač, može financirati isključivo zahvaljujući njegovom radu, bez ikakvih beneficija od državne i lokalne vlasti koje su posve podbacile', napisala je na kraju Dražana Martinović Mamić.

Vaša reakcija na temu