Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović VIDEO: SMAK SVIJETA 2033.? Grad Split zatvorit će Dioklecijanovu palaču, Hajduk će postati prošlost, a Torcida će biti robinhudovska organizacija

VIDEO: SMAK SVIJETA 2033.? Grad Split zatvorit će Dioklecijanovu palaču, Hajduk će postati prošlost, a Torcida će biti robinhudovska organizacija

Iz ove priče nije izostavljena ni Crkva, koja će razviti taksi službu. Otkrivamo i jedino mjesto na kojemu ćete biti sigurni na dan apokalipse

Apokalipsa. Smak svijeta. Hrane i vode, kao i u drugim predviđanjima budućnosti, neće biti. Sunce će prestati sjati. Nedostatak glavnog resursa, Sunca, u konačnici će dovesti i do pada turizma u Splitu. Prva je to situacija koja nas čeka, kaže najnovije proročanstvo, dok se druga veže uz Uredbu Grada Splita koji će zatvoriti Dioklecijanovu palaču, pa će svi lokalci morati potražiti novo mjesto za život, naime postat će beskućnici.

Treća i možda najstrašnija za Grad pod Marjanom je to što će Hajduk će ostati u prošlosti jer ga 2033. neće biti. Samim time Torcida će morati pronaći novu okupaciju, pa će postati robinhudovska organizacija koja pomaže lokalcima, a nerijetko će održavati i prosvjede. I u ovom proročanstvu pronašla se Crkva, naime slijedom okolnosti u apokalipsi, brojni će potražiti spas u vjeri, pa će se vjerska organizacija pokrenuti pravi mali 'biznis', naime, organizirat će taksi službu, koja će ljude dovoditi u crkve.

- Tu-du-du, nema nam pomoći... Tu-du-du-du-du-du-du-du... - smak svijeta opjevao je i legendarni TBF, ali ipak nije sve tako crno, jer postoji mjesto koje vas može spasiti od najavljene apokalipse, a riječ je o Domu mladih.

Ne brinite, ne radi se o komediji, niti proročanstvu splitske Babe Vange, već o autorskom projektu. Sva ova predviđanja pripisuju se dramaturginji Karli Leko i redateljici Kristini Grubiši, a nastala su u suradnji s glumcima Laurom Bošnjak, Filipom Lukom Gospićem i Denisom Tomićem.

- Ma bili smo blagi u našim predviđanjima, haha. Vjerujem da nismo daleko od situacija koje se događaju u našoj predstavi. Predstava je izrazito aktualna i mi živimo u smaku svijeta svaki dan. Referiramo se na smrt društva i samoga Splita. U jednom takvom okruženju, ima nade i spasa, a to su mladi - rekla je redateljica Grubiša najavljujući autorsku predstavu 'Sunčani je kraj' koja će se u Domu mladih održati 25., 26. i 27. listopada.

- Radi se o kraju svijeta i pitanju apokalipse što uvijek intrigira, a k tome se sve događa u Splitu, a ne u Americi, ha ha. Riječ je o našoj bliskoj budućnosti, 2033. godini, mislim da to samo po sebi može potaknuti publiku na dolazak - rekla je dramaturginja Leko.

Grubiša i Leko surađuju od fakultetskih dana, a radi se o njihovom drugom profesionalnom zajedničkom projektu. Naime, iznimno su ponosne na uspjeh predstave 'Beštije'.

- Jako je važan taj dio suradnje između redatelja i dramaturga. Mislim da je to preduvjet za nastanak kvalitetnog kazališnog sadržaja. Ovo je naša druga profesionalna suradnja, a nadam se da će ih biti još puno - zaključila je Karla.

- Funkcioniramo kao jing i jang. Ja sam malo mračnjak, kaotična, a ona stabilizator, ha ha. Baš zato što imamo različite energije, dobro funkcioniramo - iskreno će Kristina.

U njihovoj autorskoj predstavi 'Sunčani je kraj' u produkciji PlayDrame, koja radnju smješta u budućnost, točnije 2033. godinu, kada svijetu prijeti apokalipsa iznimna napetost, tjeskoba i nesigurnost, sva predviđanja će na scenu donijeti troje mladih protagonista - Mihaela, Teodor i Noa. Iako različitih karaktera i svjetonazora, protagonisti su primorani nenadano se suočiti sa Sartreaovom premisom 'Pakao su drugi ljudi', a pritom otkriti i dijelove sebe koje su skrivali.

Talentirane mlade umjetnice otkrile su i zašto su za mjesto 'spasenja' odabrale Dom mladih, ali i što misle o ovom mjestu, koje se često pronađe u javnosti kao jedno od onih u Splitu u koje bi se trebalo uložiti više sredstava.

- Dom mladih se percipira kao mjesto okupljanja, ali u smislu hajdemo na zidiću cugati u petak i subotu. To je ogroman prostor, koji nudi brojne mogućnosti za različite sadržaje. Nažalost, nema nekog dugotrajnog ulaganja. Organizacijama koje tu rade treba dati puno veću podršku - istaknula je Kristina.

- To je mjesto s hrpom potencijala, koji nažalost nije dovoljno iskorišten. Mi s ovom predstavom želimo ukazati da potencijal postoji u mladim ljudima koji su spremni investirati svoje vrijeme, rad i kreativnost da se nešto promijeni. Postoje tu brojne udruge koje se s tim bore, ali mislim da je važno raditi na vidljivosti, pa na posljetku da će netko od vladajućih prepoznati nešto konkretnije i pokrenuti to - rekla je Karla.

Jedno od pitanja, na koje se već duže vremena pokušava dobiti odgovor je svakako i ono nedostatka mlade publike u kazalištima.

- To je stvar i zastarjelog PR-a ili zastarjelih ideja što kazalište jest, koje je ostalo iz prošlih generacija. Program koji se vodi sa školom, na neki način i nije za djecu prikladan ili interesantan pa steknu dojam da je to vrlo dosadno i hermetički zatvoreno. Imala sam priliku gostovati u knjižnici ekonomske škole i profesorice se iznenade koliko su učenici spremni diskutirati i razgovarati. Mislim da bi trebalo razmišljati na način o približavanju kazališta preko društvenih mreža, ali i o sadržaju koji mladi rade za mlade - zaključila je Karla s kojom se složila i Kristina koja je rekla kako kazalište pati za mladom publikom baš zbog percepcije, no smatra da je predstava 'Sunčani je kraj' savršen primjer kako razbiti predrasude.

Složile su se i kako bi trebalo biti više prostora za mlade u umjetnosti aludirajući na kazalište.

- Mi i naši kolege se trudimo utabati naš put. Rad, rad i rad je dobra formula za to, ali apsolutno mislim da bi trebalo davati prilike mladima. Tu priliku ne bi trebalo gledati isključivo kao rizik, a s druge strane bez neke vrste rizika u kazalištu nemamo što ni raditi. Svaki početak i proces je svojevrstan rizik jer radimo kazalište, žive izvedbe - rekla je Karla osvrćući se na mlade ljude koji žele biti dio kazališta.

- Tražimo radna mjesta za mlade glumce! U Hrvatskoj je riječ o konstantnoj borbi. I sama sam izrazito velika štreberica i radnik, i doživjela sam na vlastitoj koži i kada se najviše trudiš i radiš nešto dobro da se opet nameće kako to nije dovoljno. Starije generacije inzistiraju na nekakvom očuvanju prioriteta, a prostora za rad ima puno i mislim da se ne gleda šira slika. Ništa se neće izgubiti ako se prostor podijeli.- zaključila je dvadesetosmogodišnja redateljica Grubiša.

Kako izgleda apokalipsa iz gledišta ovih mladih umjetnika pogledajte u videozapisu, ali i na predstavi koja će se u Amfiteatru Doma mladih održati 25., 26. i 27. listopada.

Vaša reakcija na temu