Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Ukrajinka s kaštelanskom adresom: 'Imate nezavisnost, nadam se da ćemo je imati i mi'

VIDEO Ukrajinka s kaštelanskom adresom: 'Imate nezavisnost, nadam se da ćemo je imati i mi'

Proćakulali smo sa saksofonistica Veronikom koja je oduševila u Supertalentu

Ukrajinka s Kaštelanskom adresom, Veronika Semylit-Hone, koja se široj javnosti predstavila u Supertalentu svirajući saksofon, za Dalmatinski portal je otvorila dušu i ispričala detalje o odlasku iz rodne zemlje zbog rata, nemilim preprekama koje su je čekale na putu do Hrvatske, ali i suradnjama koje bi u budućnosti voljela ostvariti s hrvatskim glazbenicima.

- Kada vidim dobru priliku, uvijek je iskoristim. To je priča zašto sam odlučila sudjelovati u Supertalentu. Očekivanja mi nisu bila visoka. Htjela sam pokazati svoju glazbu ljudima kako bi je upoznali. Htjela sam podariti malo radosti hrvatskom narodu, steći nova prijateljstva, veze. Žiri je bio stvarno drag. Njihove su povratne informacije bile nevjerojatne i bila sam stvarno sretna. Izabrala sam pjesmu koju i Maja voli. To je zapravo i moja omiljena pjesma. Tako da mi je to bilo jako lijepo - kazala je Veronika, koja još uvijek nije slegla pozitivne dojmove s nastupa u talent showu.


Iako nije puno izlazila nakon Supertalenta, kaže kako ju je veterinarka njene mace prepoznala iz popularnog showa.

- Čula sam razgovor s njenim prijateljima. Rekla im je kako je djevojka iz Supertalenta došla u njezinu kliniku - uz smijeh je otkrila Veronika.

Ljubav prema glazbi naslijedila je od oca, koji je samouki gitarist, a upravo je on napravio obiteljski bend koji su s njim činili Veronika i njezin brat. U početku je htjela svirati klavir, no kod kuće nisu imali mjesta za njega. Nizale su se ideje što bi mogla svirati, a otac joj je predložio flautu, što nije htjela. 

Ljubav prema saksofonu bila je na prvi pogled. Naime u crtanom filmu Simpson, vidjela je Lisu kako svira saksofon i odmah je znala da i ona želi svirati taj instrument. Saksofon je u tom trenutku bio prevelik za nju, pa je morala pričekati nekoliko godina kako bi ga mogla svirati. 


- Odlučila sam studirati glazbu i uložila sam puno truda i rada kako bih svirala saksofon i upala na glazbeni fakultet. S obzirom kako je saksofon više za muške, u školi je bilo više muškaraca nego žena, što mi je dalo još više podstreha za natjecanje. Dok su moji vršnjaci išli vani, ja bih vježbala svirati - iskreno je rekla Veronika, koja je na počecima vježbala i više od 6 sati dnevno.

- Ono što ja svojim nastupima i glazbom želim je donijeti ljudima emociju, da prožive osjećaje koji su u njima duboko zakopani, što skrivaju od drugih, kako bi glazba imala i terapeutski efekt. Mislim da bi klasična glazba trebala biti i moderna. Osobno više volim starije pjesme, a danas ih koriste brojni producenti s modernim zvukom. To pjesmama donosi novi život. 

Upravo je novi život morala potražiti i Veronika zbog rata u njezinoj rodnoj Ukrajini.


Pet dana prije no što je započeto rat u Ukrajini, Veronika je uplovila u bračnu luku s Jakebom Honeom, Amerikancem s kojim je četiri godine bila u vezi. Zanimljivo je kako je on posjetio njezin rodni grad prije no što su se upoznali, a prvi put su se vidjeli na Veronikinom nastupu, koji je on samoinicijativno odlučio pogledati.

- Suprug je dobijao brojna pisma u kojima je stajalo kako mora napustiti Ukrajinu. Rekao je to mojoj obitelji, koja nije htjela ići, a ni ja jer u tom trenutku sam htjela ostati kući. Taman smo započeli živjeti u Ukrajini, kupili smo stan godinu dana prije rata. Bilo je jako tužno jer smo napokon savili gnjezdo. Odlučili smo dati jedno drugome obećanje da ćemo kada prva bomba padne, otići. U autu su bile sve stvari spremne, a nedugo zatim se jednog jutra on probudio u četiri ujutro i na vijestima vidio kako je Kijev bombardiran. Probudio me i otišao uliti gorivo za put. Prošlo je nekoliko minuta i stvorila se velika kolona. Brzo smo spakirali sve što nam treba, pokupili bratovu djevojku i otišli iz Ukrajine - ispričala je Veronika i dodala kako su morali putovati po selima i nepoznatim putevima kako bi stigli do Moldavije.

Sljedećeg dana nastavili su put do Italije za koju je vezana prijateljstvima, ali i poslom. Istaknula je kako su smještaji bili iznimno skupi, no upoznali su dobre ljude koji su im priskočili u pomoć te im osigurali dodatnih nekoliko dana besplatanog smještaja. U nemiloj situaciji shvatila je kako nije stigla promijeniti prezime na dokumentima zbog nedavne udaje. 

- Gotovo godinu dana sam bila sa starom putovnicom. Čak i tu sam izgubila na jednom od letova. Razlog je to zbog kojeg sam prošle godine otišla u Ukrajinu, ali i kako bih posjetila roditelje, koji nisu htjeli otići. Htjela bih da dodđu i da se presele ovdje, iako, srećom, u našem gradu u Ukrajini nije tako loše stanje kao u drugim gradovima.

U Italiji se nisu mogli zadržati zbog dugotrajnog procesa dobivanja vize, pa su neko vrijeme ona i suprug živjeli na različitim adresama. Veronika u Italiji, a Jakeb u Hrvatskoj, u kojoj su na poslijetu i pronašli savršeno mjesto za život.


- Bili smo ovdje prije i oduševili smo se. Zapravo, čak i prije rata razmišljali smo o životu ovdje. Obožavam Kaštela. To je tako romantičan i lijep grad. Obožavam more. Definitivno bih voljela ostati. U Hrvatskoj obožavam prirodu. Sviđa mi se arhitektura starih građevina, more je prekrasno. Biti ovdje za mene je inspiracija. - rekla je glazbenica i otkrila kako joj su se posebno dojmili i gastronomski specijaliteti od kojih je izdvojila pašticadu.

Hrvatsku još nije stigla pobliže upoznati, no nekoliko puta pronašla se u društvu poznatih glazbenika čiji rad iznimno cijeni.

- Bila sam na koncertu Maksima Mrvice. Na probi sam upoznala Hanu Huljić. Moja prijateljica violinistica nas je upoznala. Vidjela sam i Hauserove izvedbe na Youtubeu. Voljela bih surađivati sa svima njima - iskreno je rekla Veronika i otkrila kako se uvijek voli prepustiti životu, pa je tako i po pitanju karijernih planova.

- Nemam neka očekivanja niti velike planove. Mislim da će me život odvesti na put do gdje trebam stići.


Poslala je i poruku za sve Hrvate osvrnuvši se na povezanost Hrvatske i Ukrajine u borbi za neovisnost.

- Mislim da je Hrvatska vrlo povezana s Ukrajinom. Posebno u smislu što ste vi iskusili rat. Moja poruka je da uživate u onome što imate jer je zemlja prekrasna. Jako sam sretna što ste sada slobodni. Imate nezavisnost, a nadam se da će je imati i Ukrajina - zaključila je simpatična Veronika.

@dalmatinskiportal Proćakulali smo sa saksofonistica Veronikom koja je oduševila u Supertalentu @VERONIKA SAX #supertalenthr #supertalent #zbogjedneljubavi #fypシ #dalmatinskiportal original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu