Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vlasnici ljubimaca: Bez njih ne bismo preživjeli 2020. godinu

Vlasnici ljubimaca: Bez njih ne bismo preživjeli 2020. godinu

84 posto ispitanika tvrdi kako im je pandemija pokazala da ljubimci njihov život čine boljim i kvalitetnijim

U velikoj anketi sedam od 10 vlasnika kućnih ljubimaca rekli su da su njihove životinje odigrale posebnu ulogu tijekom pandemije i pomogle su im da lakše prebrode teška vremena, piše 24sata.

Kinship Partners proveo je anketu na uzorku od 1023 Amerikanca u razdoblju od 22. prosinca do 4. siječnja, a ispitanici su mahom tvrdili kako ne bi preživjeli razdoblje pandemije bez svojih kućnih ljubimaca.

Dodatno, 84 posto ispitanika tvrdi kako im je pandemija pokazala da ljubimci njihov život čine boljim i kvalitetnijim. Kinship Partners također otkriva da vlasnici ljubimaca dijele slična uvjerenja kao i roditelji male djece, uključujući 62 posto onih koji su ustvrdili da im je sreća njihovih ljubimaca prioritet, a njih 50 posto na prvo mjesto stavili su zdravlje ljubimaca.

Usto, 80 posto vlasnika kaže da njihovi ljubimci u ovoj godini zaslužuju da im posvete više vremena, a 82 posto ispitanika kaže da im je cilj u ovoj godini razmaziti svoje životinje.

- Kako bismo pružili podršku vlasnicima ljubimaca, moramo razumjeti njihova promišljanja od toga što ih inspirira ili najviše brine. Ovo istraživanje je otkrilo najznačajnija područja i transformaciju skrbi za ljubimce - kazao je predsjednik Kinship Partnersa Leonid Sudakov.

U SAD-u je tijekom pandemije porastao broj ljudi koji su udomili životinje, a prema podacima neprofitne udruge Shelter Animals Count, na nacionalnoj razini bilježe porast od 34 posto od travnja 2020. godine. Trend je potrajao dovoljno dugo da su se pojedina skloništa za napuštene životinje ispraznila, a kod nekih ostalo je svega nekoliko životinja za udomljenje.

Mnogo je obitelji koje žele biti dobročinitelji ili dovesti životinju u kućanstvo. The American Pet Products Association u siječnju je objavio da je broj vlasnika ljubimaca stabilan, a njih 64 posto izjavili su da ne troše više novca nego inače za skrb o svojim životinjama.

Kinship Partners pak navodi da 44 posto vlasnika ljubimaca koji su u braku ili stabilnim vezama tvrde kako bi potrošili više novca na svoje ljubimce nego na darove za svoje partnere.

Vaša reakcija na temu