Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Za Praznik rada svi u Komižu na prvi Dječji festival Kalanko

Za Praznik rada svi u Komižu na prvi Dječji festival Kalanko

Manifestacija namijenjena obiteljima s djecom predškolske i školske dobi

U Komiži za Praznik rada počinje Kalanko - Festival djece. To je manifestacija namijenjena obiteljima s djecom predškolske i školske dobi. Održava se prvi vikend mjeseca svibnja i posjetiteljima pruža pregršt edukativno – zabavnih programa za djecu s ciljem promocije i očuvanja komiške maritimne baštine.

Kalanko je sinonim za dječju igre koja je nastala u ribarskoj Komiži još u 19. stoljeću. Fascinirana grčkim brodom Kalanko komiška djeca su gradila brodiće po uzoru na sve veće i tehnološki izazovnije brodove koji su im dolazili na dok. Upravo ta dječja igra inspiracija je za cijeli festival te festival s ponosom nosi ime Kalanko.

Najvažniji partneri manifestacije su Komižani i njihove udruge i tvrtke, a bogati program zadovoljit će raznolike dječje apetite te je sudjelovanje besplatno. Za tu prigodu za sve posjetitelje Festivala osiguran je popust za trajekte Jadrolinije uz prijavu.

Svaku večer program završava zabavom na rivi; koncert dječjeg podmlatka Hrvatske gradske glazbe Vis, nekoliko dječjih koncerata, nastupi klauna i akrobata uz face paninting svaku će večer učiniti nezaboravnom.

Udruga Palagruza kroz 5 radionica za različite dobne skupine educirat će posjetitelje o bogatoj komiškoj maritimnoj baštini ( Mali brodograditelji, Izradimo gundulu, Kalanko, Kroculom ulicama Komiže, Škola škove). Djeca će iz prve ruke imati priliku postati mali brodograditelji, a poslije će se moći zaigrati ekološkim igračkama kojima su se nekad komiška djeca igrala.

Radionica 'Naša Komiža' otkrit će nepoznate priče o Komiži iz perspektive njezine djece, a istovremeno uputiti ih u tajne glumačkog i filmskog zanata. Djeca će imati priliku učiti i maštati zajedno s nagrađivanim glumcima Goranom Bogdanom i Jovanom Stojiljković, koji oboje imaju bogato iskustvo rada na filmu i u kazalištu, kao i rada s djecom. Zajedno s njima i djecom radit će legendarni filmski redatelj Želimir Žilnik, koji je s 27 godina osvojio Zlatnog medvjeda.


Luka Nižetić, pjevač i ugostitelj koji već 10 godina vodi uspješne restorane u Komiži otpjevat će nekoliko pjesma s djecom, a potom će se zajedno zaputiti u njegov restoran i naučit će kako se priprema komiška pogača.

Vanda Franičević, diplomirana povjesničarka umjetnosti, održat će tečaj komiškog govora uz čitanje i slušanje komiških facendi, a prema knjizi 'Viški facendije' Joška Božanića. Uz pomoć računalne prezentacije, vizualnim sadržajem popratit će se sadržaj facendi i na taj način prezentirati tradicionalni način života naših predaka. Riječ je o povijesnim fotografijama i reprodukcijama umjetničkih djela Vinka Foretića, Đure Tiljka i drugih slikara modernista. 

Komiški baletan Velimir Foretić adaptirao je bajku o ribaru i ribici Aleksandra Sergejeviča Puškina na komiški, a redatelj Filip Grinvald pretvorio ju je u glazbeno scensku predstavu.

Issa -  Škola autonomija renomiranog filozofa Srećka Horvata za školarce (od 5-8 razreda, ali dobrodošli su i mlađi i stariji), namjerava polaznike upoznati s poviješću filozofije i filozofijskim mišljenjem kroz priču o Platonu na otoku Visu.

Radionicu 'Filozofija za djecu: Platon na Visu' vodi Srećko Horvat, filozof rođen u Osijeku koji većinu godine živi u Komiži, autor preko 10 knjiga prevedenih na 15 jezika, među kojima su Poslije Apokalipse, Radikalnost ljubavi i Poezija iz budućnosti. Autor brojnih tekstova u nekim od vodećih svjetskih medija kao što su The Guardian, The New York Times, Der Spiegel i Al Jazeera.

Geopark Viški arhipelag kroz niz zabavno-edukativnih radionica učit će male posjetitelje o geologiji, oceanografiji i biologiji, tako ćemo zajedno gledati planktone pod mikroskopom ili učiti o poroznosti i filtraciji zajedno s našim geologom.

Arteza – obrt za umjetničko stvaranje pod vodstvom grafičke dizajnerice Biljane Šipuš zajedno s osnovnoškolcima izradit će mural za dječji vrtić, a mlađa djeca će ukrasiti rivu kredama kroz likovnu radionicu.

Violinistica Maša Ljotić Plichta održat će galzbenu radionicu za vrtićance i koncert za bebe.

Dramaturginja i spisateljica Jelena Paligorić Sinkević kroz kazališni projekt Rasti tematizirat će morski otpad. Djeca predškolskog i ranog školskog uzrasta u 3 dana radionica iskoristit će prikupljeni otpad iz mora pomoću kojeg će napraviti lutkarsku predstavu.

Sretnoj djeci trebaju sretni roditelji zato smo za roditelje pripremili dvije radionice, jednu za mame, a jednu za tate. Edukatorica za odgoj Mirta Primorac Šejić kroz interaktivne radionice bavit će se izazovima modernog roditeljstva i smjernicama za  uspješno nošenje burnim emocijama na koje nailazimo putem.

Sve detalje potražite na Facebook i Instagram stranicama festivala Kalanko. 

Vaša reakcija na temu