Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay.com Želite ući u posao s prijateljem? Evo na što sve morate pripaziti

Želite ući u posao s prijateljem? Evo na što sve morate pripaziti

Nemojte neke stvari pretpostavljati samo zato što ste vi i vaš partner bliski prijatelji

Iako se sa svojim prijateljima dobro slažete u privatnom životu, ukoliko i radite s njima, moglo bi doći do nesporazuma, a to bi vam moglo opteretiti prijateljstvo, piše 24sata.

Postavite očekivanja od samog početka i jasne ciljeve 

- Raspravite o svojim idealima unaprijed i postavite jasna očekivanja. Razmislite koje vještine oboje imate i koliko ćete financijski uložiti u posao - savjetuje Gary Hemmings, direktor komercijalnih zajmova u ABC Finance. 

Drugo, postavite jasan plan uloga i budite sigurni da ćete se profesionalno nadopunjavati. 

- Iako ste u privatnom životu možda najbolji prijatelji, to ne znači da ćete biti i najbolji poslovni partneri. Najgora stvar bila bi pokrenuti posao s nekim tko će vam na poslovnom planu stalno prigovarati. Morate biti sposobni i odvojeno raditi - kaže Lucy Cohen, koja je sa svojom najboljom prijateljicom osnovala računovodstvenu tvrtku Mazuma.

Morate biti kritični

Nemojte neke stvari pretpostavljati samo zato što ste vi i vaš partner bliski prijatelji. 

- Ako vas drži osjećaj lojalnosti samo zato jer vam je netko najbolji prijatelj onda ćete biti slijepi prema njihovim greškama i nećete ih moći vidjeti te ćete im stalno praštati - govori savjetnik za mala poduzeća Richard Crawford-Small.

Gledajte svog prijatelja drugačijim očima i odlučujte na temelju onoga što je najbolje za posao, a ne za prijateljstvo. Ne bojte se postavljati mu pitanja o tome što on misli, planira i o načinu na koji radi. 

- U redu je ne složiti se s njegovim idejama. To može potaknuti zdravu raspravu te može dovesti do novi ideja - kaže Graham Garman, partner za poslovnu transformaciju u tvrtki Chrysalis Partners South. 

U poslu s prijateljem komunicirajte i procjenjujte 

Budite iskreni i ne čuvajte nikakve tajne, čak i ako stvari ne idu po planu. Iako ste vi i vaš prijatelj zajednički pokrenuli nešto što volite, može doći do trenutaka kada stvari ne idu onako kako ste isplanirali. Jednom od vas se mogu promijeniti ciljevi i ambicije i vaša poslovna veza može puknuti. 

- Ako dođe do ovakve faze vrlo je važno odvojiti neko vrijeme kako biste zajedno preispitali vaše ciljeve i viziju - kaže poslovna trenerica Oona Collins. 

Iskren razgovor probajte voditi izvan ureda. Popričajte o svemu, što mislite dalje, kakvi su vam ciljevi, koje su prednosti i mane. To je izuzetno važan korak. Svoju osobnu viziju uskladite s poslovnom vizijom i odlučite što je potrebno za pokretanje promjena. 

Odvojite svoj društveni život 

Nakon što odredite što će svatko od vas raditi na poslu, odvojite vašu poslovnu vezu od privatne.

- Nemojte miješati privatno i poslovno. Ako imate poslovni sastanak nemojte pričati o planovima za vikend. Ako pričate o planovima za vikend nemojte da se taj razgovor pretvori u poslovni. To će vam pomoći da obje veze održite bez stresa i da budu zdrave - kaže Gary.

Pazite na pravnu stranu 

Prijateljstvo nije pravni sporazum pa je važno imati dokumentaciju o vašem poslu. Ugovor obavezno morate imati kako biste mogli riješiti sporove, ako do njih ikad dođe. Sve stvari, poslove i uloge stavite na papir.

- Ulazak u posao s bliskim prijateljem može zvučati uzbudljivo ali kad stvari ne idu prema planu, sve se može jako brzo pokvariti - kaže lifestyle trener Michael Cloonan za Metro.

Vaša reakcija na temu