Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press ZLATNA VRATA Održani Dani Dragana Radulovića u Splitu

ZLATNA VRATA Održani Dani Dragana Radulovića u Splitu

U subotu, 27. travnja

U splitskoj kinoteci 'Zlatna vrata' u Splitu, u subotu, 27. travnja održana je manifestacija 'Dani Dragana Radulovića u Splitu'.

On je, skupa s Jakšom Fiamengom, bio dio karavane pjesnika koja je od 1982. pa sve do početka 90-ih godina obilazila Dalmaciju. Stoga ovo i nije prvi prvi put da se o Raduloviću govori u Splitu, napomenula  je u uvodnom izlaganju dr.sc. Ana Radović Kapor, predsjednica Vijeća crnogorske nacionalne manjine u Gradu Splitu. Istaknula je kako važnost stvaralaštva Dragana Radulovića nadilazi granice Crne Gore, te da ova manifestacija, koja se već četvrtu godinu zaredom održava u Crnoj Gori, predstavlja jedinstvenu priliku da od ove godine manifestacija posvećena glasovitom dječjem piscu 'prelije' i na Split.

Radović Kapor je podsjetila da je ove godine druga poveznica sa Splitom i regionalna nagrada 'Dragan Radulović' koja je, kao javno priznanje za knjigu objavljenu u prošloj godini, ove godine pripala Ozani Ramljak, spisateljici iz Splita, za djelo 'Kako je Bluno tražio ljubav'.

Govoreći o knjizi 'Iščašene bajke' koju su objavili Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Fondacija Dragan Radulović i Sekretarijat za kulturu Glavnog grada Podgorica Nađa Durković, urednica ovog izdanja iz Zavoda, govorila je o procesu rada na knjizi zadovoljna što je knjiga u sadržajnom, ali i dizajnersko-grafičkom oblikovanju rađena prema najvišim standardima. Posebno je istaknula izuzetne ilustracije Siniše Radulovića.

Doc.dr. Svetlana Kalezić Radonjić, koja je napravila adaptaciju za tiskano izdanje, rekla je da je u pitanju modernizirana verzija bajki koje svi dobro poznaju. One se ne dešavaju u neko davno vrijeme, nego u moderno doba, u dvadesetom stoljeću, i ambijent je potpuno gradski, sa svim obilježjima suvremenosti 80-ih godina. Zato je ovo divna prilika da, čitajući 'Iščašene bajke', djeca porazgovaraju sa svojim roditeljima o tome kakvo je bilo njihovo djetinjstvo, kazala je ona.

Redatelj Ognjen Radulović, autor dokumentarnog filma koji je ovom prilikom prikazan, inače i autorov sin, rekao je da su uspješne dokumentarne emisije njegovog oca nastale s malim-velikim junacima u teškim životnim okolnostima nekoliko puta nagrađivane na jugoslavenskim i međunarodnim festivalima. Te emisije su bile način da crnogorska televizija jeftinim a kvalitetnim programom, parira velikim studijima poput Zagreba, Sarajeva i Beograda. Upravo zbog toga je Radulović izmaštao Iščašene bajke u kojima je uloge tumačila plejada entuzijastičnih glumaca Gradskog kazališta.

Manifestacija Dani Dragana Radulovića u Splitu organizirana je u suradnji Vijeća crnogorske nacionalne manjine u Gradu Splitu i Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica.

Vaša reakcija na temu