Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGK HGK: Tržišno natjecanje jedan je od temelja pravnog i ekonomskog sustava

HGK: Tržišno natjecanje jedan je od temelja pravnog i ekonomskog sustava

U tijeku konferencija o tržišnom natjecanju

Pravo tržišnog natjecanja Europske unije doživljava čitav niz značajnih promjena u gotovo svim svojim segmentima. Upravo je tržišno natjecanje bilo jedan od glavnih motora napretka i tranzicije Hrvatske u snažnu i neovisnu tržišnu ekonomiju i članstvo u EU. Stoga je logično da upravo Hrvatska bude predvodnik i glavni zagovornik promicanja tržišnog natjecanja u regiji, a time i uzor onim državama u regiji koje su trenutno na svojem putu prema EU članstvu. Koje su novosti u pravu i politikama tržišnog natjecanja te što to znači za gospodarstvo, tema je konferencije o tržišnom natjecanju Meet to Compete Competition Law and Policy Conference – Tools for the New Rules, koja se 9. i 10. svibnja održava u Opatiji u organizaciji  Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore.

'Tržišno natjecanje jedan je od temelja pravnog i ekonomskog sustava i jedan od glavnih pokretača napretka društva, ne samo u smislu povećanja razine gospodarske aktivnosti, nego i poticanja inovativnosti i znanstvenog razvoja, zbog čega su i pravna pravila kojima se štiti tržišno natjecanje iznimno važna. Budući da se radi o vrlo složenim pravilima koja kombiniraju pravnu i ekonomsku struku, stručna rasprava o tim pravilima i njihovo približavanje poduzetnicima putem jedne ovakve konferencije ima široke benefite',  poručila je predsjednica Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja ICC-ja Hrvatske Dunja Šimunić Mehdin.

'HGK i ICC Hrvatska su prije svega glas realnog sektora. To se posebno odražava kroz rad naših komisija na raznim politikama, a jedna od njih je upravo ova koja se tiče tržišnog natjecanja. Na nacionalnoj i globalnoj razini cilj nam je harmonizirati nacionalna pravila koja reguliraju spajanja poslovnih subjekata na tržištu kako bismo pružili veći stupanj sigurnosti i predvidljivosti za one tvrtke koje posluju na međunarodnoj razini',  poručila je glavna tajnica HGK i ICC-ja Hrvatska Marina Rožić te istaknula pomoć tvrtkama oko politike stranih subvencija i potporu kod razvoja internih programa usklađivanja poslovanja s pravom i politikom tržišnog natjecanja.

'Konferencija predstavlja jedinstvenu priliku za razmjenu pogleda na trendove u pravu tržišnog natjecanja na nacionalno razini i na razini EU. Postojanje kvalitetnog zakonodavnog okvira ključno je za gospodarski razvoj, slobodno tržište i socijalnu koheziju. Tržišna utakmica ima svoja ograničenja, zato moramo imati jednostavna pravila jednaka za sve', poručio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Konferencija ima i snažan regionalni fokus, u sklopu koje će u posebnom panelu predstavnici hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i ostalih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja u regiji polaznicima prezentirati novosti u njihovim jurisdikcijama.

'AZTN snažno podržava održavanje ovakvih konferencija koje predstavljaju jedinstvenu priliku za razmjenu aktualnosti u ovom području između vodećih stručnjaka, razmjenu ideja te uvid u prakse drugih zemalja, što je sve ključno za promicanje prava tržišnog natjecanja i podizanja znanja o tržišnom natjecanju, na čemu i AZTN kontinuirano radi. Odabrane teme konferencije su vrlo aktualne i AZTN iste također provodi i prati', rekla je predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Mirta Kapural te istaknula da AZTN sa svim zemljama koje će iznositi svoja iskustva iz prakse na konferenciji ima razvijenu odličnu suradnju koju provodi u praksi, a s nekima ima i zaključene sporazume o suradnji (BiH, Crna Gora).

U proteklih par godina najprije su izmijenjena pravila o vertikalnim sporazumima, potom pravila o horizontalnim sporazumima, a nedavno i kriteriji za definiranje mjerodavnih tržišta u pravu tržišnog natjecanja. EU je donijela dva vrlo važna pravna instrumenta: Akt o digitalnim tržištima (Digital Markets Act), čiji je cilj uspostaviti pravila za poslovanje giganata na digitalnim tržištima poput Googlea, Facebooka, Amazona i drugih (tzv. gatekeepera) te Uredbu o stranim subvencijama (Foreign Subsidies Regulation) sa ciljem kontrole poduzetnika koji uslijed stranih subvencija imaju mogućnost negativno utjecati na tržišno natjecanje unutar Unije. Iako ova dva instrumenta u strogom smislu ne čine korpus prava tržišnog natjecanja EU, oni su zapravo komplementarni tim pravilima i adresiraju situacije gdje je Unija smatrala potrebnim unaprijed reagirati i postaviti stroga pravila ponašanja. 

Na konferenciji sudjeluju i članovi Europske komisije – Glavne uprave za tržišno natjecanje (DG Comp), predstavnici nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, predstavnici OECD-a, sveučilišni profesori, odvjetnici i druge stručnjaci iz područja tržišnog natjecanja.

Vaša reakcija na temu