Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Most: Vlada radi na štetu građana i ide na ruku interesnim lobijima, zato su odbili naš Zakon o mikrosolarima

Most: Vlada radi na štetu građana i ide na ruku interesnim lobijima, zato su odbili naš Zakon o mikrosolarima

Naš model energetike u Hrvatskoj je da energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, rekao je Ante Čikotić

Most nezavisnih lista prokomentirao je današnju odluku Vlade koja je dala negativno mišljenje na njihov Zakon o mikrosolarima. Novinarima su se obratili predsjednik Mosta Božo Petrov i autor Zakona Ante Čikotić. Petrov je rekao da je Vlada odbijanjem Mostovog zakona opet pokazala da ide putem klijentelizma i pogodovanja malobrojnima nauštrb i trošak većine naših građana.

- Mi smo u dobroj namjeri predložili Zakon o mikrosolarima. Htjeli smo Zakon koji je pošten i pravedan i nikoga ne povlašćuje. Zasigurno bi mnogim građanima omogućio manje račune za struju, ali ovakav model Vladi očigledno ne odgovara. Mi ćemo našu ideju promovirati i dalje i tražiti podršku građana koji će pomoći ulaganje u obnovljive izvore energije. Nastavit ćemo predlagati slične moderne inicijative koje su u skladu s vremenu u kojem živimo - rekao je Petrov.

Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, objasnio je kako je Vlada dala negativno mišljenje na zdrav i smislen prijedlog oporbe, te je pozvao saborsku većinu da podrži ovaj zakon koji je usmjeren isključivo na dobrobit građana. 

- Jasno je da je Vlada svojim stavom išla na ruku interesnim lobijima, a ne građanima, jer mnoge zemlje diljem svijeta imaju apsolutno isti ovakav model. Najbliži primjer nam je Slovenija, a jedan Maribor ima više instaliranih fotonaponskih kapaciteta nego cijela Hrvatska. Ako pričamo o troškovima, ističem da oni koji se protive ovakvom Zakonu o mikrosolarima isključivo brinu o prihodima HEP-a. Ovo je zaštita njihovih interesa unutar HEP-a, plemenske energetike i klijentelizma - poručio je Čikotić.

Osvrnuo se i na činjenicu da građani i poduzetnici Mostovim zakonom dobivaju mogućnost da sami upravljaju svojom energetskom potrošnjom.

- Naš model energetike u Hrvatskoj je da energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne klijentelističkih lobija. Jednom kad građani instaliraju fotonaponske ćelije na svoj krov prestaje ovisnost o državi, to je ključ. No, uvoznim lobijima to očito ne odgovara - zaključio je Čikotić.

Vaša reakcija na temu