Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRADSKO VIJEĆE UŽIVO: Bez većine oporbe, ekspresno i bez velike rasprave završila je sjednica Gradskog vijeća
GRADSKO VIJEĆE Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

GRADSKO VIJEĆE UŽIVO: Bez većine oporbe, ekspresno i bez velike rasprave završila je sjednica Gradskog vijeća

Nedvojbeno će najviše rasprave izazvati zadnja točka dnevnog reda


14.58 - Odluka kojom se određivala mjera za sudjelovanje roditelja u cijeni programa dječjih vrtića i jaslica Grada Splita nakon pauze je usvojena. Bez većine oporbenih vijećnika koji su napustili sjednicu nakon konflikta između Lidije Bekavac i dogradonačelnika Bojana Ivoševića, jedina oporba koja je ostala u vijećnici su Davor Matijević (SDP) i nezavisni Josip Markotić, što znači da će rasprave do kraja ove sjednice vrlo kratko trajati.

Glatko je usvojeno svih pet odobrenja izvođenja radova u ljetnim mjesecima. Odobrena je rekonstrukciji i građenje hotela Vila Rosina na Bačvicama, kao i ostale četiri koje su vezane uz građenje stambenih zgrada i hotela na Žnjanu.

Prijedlog odluke o davanju na upravljanje korištenje poduzetničko potporne infrastrukture trgovačkom društvu 'Razvojna agencija Split - RaST' zaključena je i usvojena bez puno rasprave. 

Uslijedila je točka prijedloga odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Grada Splita. Budući da nema većine oporbe, Davor Matijević je naveo kako smatra da bi se rasprava trebala odgoditi i napustio je vijećnicu kazavši kako i bez njega imaju kvorum. 

Naime, predloženo je da restorani i barovi mogu raditi od 6 do ponoći, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 1 sat nakon ponoći. U periodu od 1. svibnja do 30. listopada mogli bi produžiti radno vrijeme po jedan sat. Dakle, tijekom tjedna od 6 do 1 sat, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 2 sata pod uvjetom da ishode rješenje nadležnog tijela da su provedene mjere za zaštitu od buke u noćnim satima. S druge strane, oni koji obavljaju djelatnost na Trumbićevoj obali, Trgu dr. Franje Tuđmana, Trgu Republike, Obali Hrvatskog narodnog preporoda i Obali Lazareta u periodu od 1. svibnja do 30. listopada mogu raditi sat vremena duže.

Odluka je izglasana bez rasprave. Kako je većina oporbe napustila vijećnicu, vladajućima je bila potrebna samo ruka odnedavno nezavisnog Josipa Markotića kako bi usvojili ovu odluku. Tako je i bilo. 

Nakon gotovo pet sati je završena i ova sjednica.

13.57  - Oporba je napustila sjednicu i više se nam namjeru vraćati, a što se dogodilo pročitajte ovdje.

12.26 - Marijana Čelana iz redova HDZ-a je zanimalo kako će se ove godine odgovoriti na gužve u trajektnoj luci. Pitao je što se s prometnim modelom za Istočnu obalu?

Ivica Puljak mu je odgovorio kako nije zadovoljan s trenutnim stanjem, ali je smatra da je bolje ovako nego kada je promet bio jednosmjeran kroz trajektnu luku.

- Sada smo u fazi tehničke provjere ideje o regulaciji prometa i ulaska i izlaska iz trajektne luke. To radimo kako struka nalaže, na anketnom natječaju smo dobili razne varijante, a s arhitektonskim fakultetom se napravio prometni model i mjerenja, a sva rješenja su provukli kroz projektni model i četvrto rješenje se pokazalo najboljim - objasnio je Puljak, a trenutno je u fazi tehnička provjera tog rješenja, a rok za to je 10. svibnja. U slučaju da se to pokaže kao dobro tehničko rješenje, prezentirali bi ga javnosti i razgovarali bi o njegovoj realizaciji s Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama.

Snježana Šago iz stranke Centar pitala je dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića što se u podmarjanskom gradu planira raditi po pitanju pješačkih zona, ali i projekta obnove Varoškog trokuta.

Ivošević je naglasio da je prije glavnog projekta potrebno ispuniti određene posebne uvjete.

- Idejno rješenja je gotovo, ali prije glavnog projekta potrebno je ispuniti posebne uvjete. Konzervatori traže da se sa sjeverne strane ulice od smjera Šperuna prema crkvici sve iskopa zbog arheoloških istraživanja. Problem nam je da sada sve raskopamo da bi dobili glavni projekt. Nakon toga sve moramo zatrpati, sve asfaltirati, pa ponovno kopati i raditi kako bi dobili projekt - odgovorio je zamjenik gradonačelnika. Naglasio je kako mu nije pogodno da se dva puta kopa ulica na Šperunu, pa da se odradi projekt. 

- To znači da ćemo tek za tri ili četiri mjeseca nešto više znati, kada se odrade konzervatorski radovi. Do sada smo bili partneri i podržavamo svako arheološko istraživanje, ali mislim da je ovo malo suludo. Moramo se sastati s konzervatorima i vidjet ćemo što će konkretno tražiti, pa ćemo prema tome odrediti što nam je činiti. No moguće je da će građani imati dva puta raskopanu ulicu zbor istraživanja - zaključio je Bojan Ivošević, dogradonačelnik Grada Splita.

Završena su vijećnička pitanja i nakon desetominutne pauze počinje rasprava po točkama dnevnog reda.

11.53 - Nakon izvještaja gradonačelnika o gradskim projektima počela su vijećnička pitanja.

Prije nego je Tomislav Šuta postavio pitanje, komentirao je da mu još nije poslan ugovor s Europskom investicijskom bankom. Osim toga, rekao je da Grad sve financira zaduženjem te kako je Split jedan od najzaduženijih gradova.

- Bio je javni poziv za financiranje sportskih objekata od strane Ministarstva turizma i sporta, zbog čega Grad Split za bespovratna sredstva konkretno za parket na Gripama -  pitao je i tražio kakvo je stanje s dokumentacijom projekta obnove Poljuda.

- Vi ste financijski stručnjak, a ne znate da je Grad Split najmanje zadužen grad u Hrvatskoj. Je l' to stvarno ne znate? Što se tiče Poljuda, u fazi smo dovršavanja dokumentacije, pa ćemo se prijaviti na natječaj za povlačenje sredstava - odgovorio je Ivica Puljak.

- Zašto nismo aplicirali što se tiče ulaganja u sportsku infrastrukturu, kada smo pokušali aplicirati bilo smo odbijeni jer još nije završen proces oko bazena na Jadranu, jer zbog aljkavosti projektanta, izvođača ili bivše administracije i dalje imamo problema s nefunkcionalnim bazenom. Zbog toga se nismo mogli prijaviti, a nadam se da će nam dozvoliti da se prijavimo u 2024. godini - kazao je Antonio Kuzmanić.

Lidija Bekavac je potegla pitanje zbog tvrtke Promet da je u financijskim problemima zbog dugova 20-ak jedinica lokalne samouprave.

- Autobusi Prometa Split prestat će voziti u svibnju, ako određeni gradovi i općine ne podmire troškove. Mene zanima, tko ovdje govori istinu jer načelnici i gradonačelnici negiraju sve tvrdnje. Naime, širi se panika u javnom prostoru i učenici sada ne znaju hoće li imati prijevoz. Hoće li se ukinuti linije i kako ćete riješiti ovaj problem? - pitala je Bekavac.

- Nema bojazni da će se ukinuti linija, ali dugove treba platiti. Direktori iz Prometa su kumili i molili da se plati dug. Mi sve uredno plaćamo, a to se očekuje od gradova i općina. INA je rekla da neće isporučivati naftu i Promet se našao u problemima. Dugovi se moraju platiti. Evo, Grad Omiš je rekao da će platiti koliko može u ovom trenutku i to je OK. Ja samo želim reći - dugovi se moraju platiti i tu je završena priča - odgovorio je Antonio Kuzmanić, dogradonačelnik Grada Splita.

Bekavac je ponovila pitanje i zanimalo ju je hoće li ljudi koji iz susjednih gradova moći doći u Split na posao, na što je Ivica Puljak rekao da to pitanje moraju uputiti gradonačelnicima i načelnicima susjednih općina i gradova koji su Prometu dužni sredstva.

Igor Skoko iz redova Centra pitao je što je s dugom HDZ-a koji je nastao zbog najma prostora, a u međuvremenu je izašla informacija da je pokrenuta ovrha. Zanimalo ga je je li dug naplaćen?

Antonio Kuzmanić je potvrdio da je pokrenuta ovrha te da još uvijek nije plaćen dug. Nije mu jasno zašto još uvijek nije ovršen HDZ.

Duje Jakovčević se interesirao o drugoj ovrsi koja je pokrenuta nad Solinom zbog neplaćanja troška za sanaciju Karepovca. Zanima ga o kojem je iznosu riječ i zašto nije plaćena ovrha?

- Točno je da smo zatražili ovrhu nad Solinom u iznosu od 54 tisuće eura. Izdano je rješenje o ovrsi 18. travnja ove godine. Povratnica o primljenoj ovrsi se nije vratila kod javnog bilježnika, a ako se to ne dogodi u roku od osam dana, pokrećemo ovrhu - odgovorio je Kuzmanić.

- Spremni smo razgovarati i pomoći ako je neka općina ili grad u financijskim problemima, ali ako netko ignorira i misli da to nije njihova obveza, to ne možemo podržavati - dodao je Puljak.

Tražilo se i obrazloženje oko početka korištenja nedavno postavljenog nathodnika na Mejašima. Dogradonačelnik Bojan Ivošević je odgovorio kako je nathodnik postavljen prije roka kako bi se taj dio Vukovarske ulice pustio u promet. Rekao je da će se do tehničkog pregleda postaviti podizne platforme za osobe s invaliditetom, a nakon toga će se prebrisati pješački prijelazi.

Igor Stanišić je pitao kakvo je stanje s upisima u vrtić i postoje li neka predviđanja rezultata. Spomenuo je slučaj dječaka Noe o kojem smo pisali na Dalmatinskom portalu, zanimalo ga je hoće li ove godine biti upisan. 

- Prve rezultate i stanje koje imamo su dobri, a ove godine ćemo pokušati upisati svu djecu u vrtiće i u jaslicama sve kojima su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište u Splitu, one koji ispune uvjete. Stanje je ove godine bolje nego prošle godine. Kad se dovrše vrtići na Pujankama, Kili, Mertojaku, Žrnovnici i Srinjinama, upisat ćemo svu djecu, bez obzira jesu li djeca zaposlena ili ne. Meni je žao za svako dijete koje ostane neupisano, ali je to stvar stručnih službi koje o tome odlučuju - rekao je Ivica Puljak. 

Na to mu je Stanišić odgovorio da je sada upoznat sa slučajem dječaka Noe i bit će odgovoran ako se ove godine dječak ne upiše.

10.34 - Najvažnija točka dnevnog reda je vezana za Tehnološki park Split. Uskoro ćemo tamo useliti i dolazi nam namještaj. Dat ćemo na upravljanje Tehnološki park našoj tvrtki Rast. To je velika i lijepa priča za nas i zbog toga smo sretni i ponosni. Također, zadnja točka je vezana za život u staroj gradskoj jezgri. Moramo naći balans između buke i svega ostaloga što nam dolazi. Regulirat ćemo radno vrijeme ugostiteljskim objekata u staroj jezgri. Mislim da ćemo tako postići bolji balans između života građana, ali i potreba turizma - najavio je gradonačelnik Ivica Puljak uoči početka sjednice. 

U raspravi o dnevnom redu, HDZ-ovci su tražili na se izbace točke dnevnog reda koje se tiču odobrenja izvođenja radova tijekom ljetnih mjeseci. Tomislav Šuta je podsjetio kako je bio dogovor da će se utvrditi jasni kriteriji prema kojima će se odobravati radove ljeti, kako ih se kasnije ne bi prozivalo da jednima pogoduju, a drugi su u podređenom položaju. No nije im uvažen taj prijedlog već će se ipak raspravljati hoće li se u ljetnim mjesecima odobriti radovi na pet lokacija, jedna je na Bačvicama, a ostale su na Žnjanu.

10.15Sjednica je počela minutom šutnje radi odavanja počasti preminulom nekadašnjem splitskog gradonačelnika Jakši Miličiću.

9.53 - Tomislav Šuta obratio se medijima uoči početka sjednice,a što je kazao pročitajte ovdje.

RANIJE OBJAVLJENO:

Gradsko vijeće sastaje se danas, 29. put u ovom sazivu.

Pred vijećnicima je 41 točka dnevnog reda, ali puno manje tema za raspravu jer se 30-ak točaka odnosi na promjene statuta u svim osnovnim školama. Svejedno, zbog nekoliko odluka sjednica bi mogla potrajati cijeli dan.

Utvrđivat će se drugačije mjerilo za sudjelovanje roditelja u cijeni programa dječjih vrtića i jaslica Grada Splita, a bit će govora o subvencijama djece čiji otac ili majka nisu prijavljeni u Splitu, već u drugom gradu ili općini. Predlaže se da djeci, čiji je roditelj prijavljen na području drugog grada ili općine, ta jedinica lokalne samouprave sufinancira boravak u splitskom vrtiću do iznosa pune ekonomske cijene određenog programa.

Potom slijedi pet točaka koje se odnose na odobrenje izvođenja radova u ljetnim mjesecima. Riječ je o rekonstrukciji i građenju hotela Vila Rosina na Bačvicama, a ostale četiri su vezane uz građenje stambenih zgrada i hotela na Žnjanu.

Uoči rasprave o svim točkama, zasjedanje Vijeća počinje s pitanjima lokalnih političara koja su obično najdinamičniji dio sjednice jer se otvara više tema. No, nedvojbeno će najviše rasprave izazvati zadnja točka dnevnog reda kojom će se nastojati odrediti radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Predloženo je da restorani i barovi mogu raditi od  6 do ponoći, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 1 sat nakon ponoći.

U periodu od 1. svibnja do 30. rujna mogli bi produžiti radno vrijeme po jedan sat. Dakle, tijekom tjedna od 6 do 1 sat, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 2 sata pod uvjetom da ishode rješenje  nadležnog tijela da su provedene mjere za zaštitu od buke u noćnim satima.

Vaša reakcija na temu