Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com NESREĆA U STRELJANI Hrvatski inovator slučajno upucao sebe i Amerikanca

NESREĆA U STRELJANI Hrvatski inovator slučajno upucao sebe i Amerikanca

Na mjestu slijedi očevid

Marko Vuković (76) jedan od dvojice suvlasnika, inovator i glavni inženjer HS Produkta, karlovačke tvornice koja proizvodi jedan od najboljih pištolja na svijetu, kao i jurišnu pušku, ozlijeđen je u tvorničkoj streljani prilikom prezentacije, odnosno testiranja oružja.

Da je upravo Vuković jedan od dvojice ozlijeđenih potvrđeno je neslužbeno Jutarnjem, nakon što su potvrdu o događaju dobili iz policije, ali i od direktora tvornice Željka Pavlina. Druga ozlijeđena osoba je 57-godišnji državljanin SAD-a. Za sada nije poznato radi li se o nekom od poslovnih partnera HS Produkta, budući da veliku većinu svojih proizvoda plasiraju upravo u SAD, gdje im je glavni distributer Springfield Armory, ili netko od Vukovićevih prijatelja.

Događaj se zbio oko 11.30 sati, a u tvornicu je odmah intervenirala ekipa Zavoda za hitnu medicinu, te su osobe prevezene u Opću bolnicu Karlovac. Da su osobe, za koje se prvotno smatralo da su radnici, pretrpjeli lakše ozljede potvrdila je dr. Ivana Kovačić, ravnateljica Opće bolnice Karlovac.

- Mogu potvrditi da smo zaprimili dvije ozlijeđene osobe koje su obrađene kroz naš Objedinjeni hitni prijem, jedna je nakon previjanja puštena na kućnu njegu, a druge ima ozljede šake te je još u obradi. Vjerojatno će se i u drugom slučaju raditi o lakšim ozljedama, no vidjet ćemo nakon obrade - rekla je dr. Kovačić, ne želeći ulaziti u razloge ozljeđivanja. Nakon obrade se pokazalo da je i druga osoba zadobila lakše ozljede.

Prema svemu sudeći oružjem je rukovao Vuković, jer policija kaže 'da je došlo do samoranjavanja 76-godišnjaka', koji je tom prilikom propucao dlan američkom državljaninu.

- Danas poslije 11.30 sati policija je zaprimila dojavu da je na streljani u krugu tvrtke u Karlovcu prilikom prezentacije oružja došlo do samoranjavanja 76-godišnjaka, a pritom i propucavanja dlana 57-godišnjeg državljanina SAD-a. Navedeni sudionici zadobili su tjelesne ozljede i nisu životno ugroženi - kažu u policiji, dodajući kako 'na mjestu događaja slijedi očevid i daljnje postupanje radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja, a nakon utvrđenih činjenica obavijestit ćemo javnost o učinjenom'. O navedenom događaju obaviješten je Državni inspektorat u Karlovcu.

Dok u policiji koriste termin 'prezentacije' oružja, direktor HS Produkta Željko Pavlin kaže da se radilo o 'ispitivanju i isprobavanju novog prototipa oružja'.

- Prilikom ispitivanja i isprobavanja novog prototipa oružja došlo je do opaljenja, pri čemu su lakše ozlijeđene dvije osobe. Osobe su podvrgnute zdravstvenom pregledu, te su nakon obrade puštene kući. Riječ je o lakšim ozljedama. U tijeku je policijski očevid, te radi toga ne možemo davati daljnje izjave, sve dok očevid ne bude gotov - rekao je direktor Uprave HS Produkta Željko Pavlin.

Tko je Marko Vuković? Svakako jedan od najvećih hrvatskih inovatora, diplomirani inženjer strojarstva koji je konstruktor praktičkih svih tipova naoružanja koje je proizveo HS produkt, a radi se o milijunima komada oružja, pištolja i jurišnih pušaka. U poslovnom partnerstvu je s Ivanom Žabčićem od 1991. godine, kada su pokrenuli pogon, prvo u Ozlju, a onda ga preselili u Karlovac. HS Produkt je jedno od najuspješnijih hrvatskih poduzeća, čiji su godišnji prihodi premašili brojku od 100 milijuna eura, a dobit im se mjeri u desecima milijuna eura godišnje. Nekoliko godina njihov pištolj biran je najboljim na američkom tržištu, što im je otvorilo i druga svjetska tržišta, te sada izvoze na sve kontinente. Radnici rade u najmodernijim pogonima koji su dobrim dijelom robotizirani, a u posljednje vrijeme razvijaju softvere za robotsku proizvodnju.

Također, streljana u kojoj se dogodio incident je najsuvremenija na svijetu, pa će se policijskom istragom utvrđivati što je točno tamo pošlo po zlu.

Vaša reakcija na temu