Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ova stranka je najveći gubitnik izbora

Ova stranka je najveći gubitnik izbora

Prema izlaznim anketama nigdje ne prelaze prag

Jedna stranka je, može se već sad kazati, apsolutno najveći gubitnik izbora. To su Socijaldemokrati, stranka koja je nastala odvajanjem iz SDP-a. Oni prema izlaznim anketama nigdje ne prelaze prag. U prošlom sazivu su, iako nisu sudjelovali na prošlim izborima, Socijaldemokrati u saboru imali najveći klub zastupnika.

Oni su u jesen 2021. osnovali saborski klub koji se sastojao od 18 zastupnika. Sad, po svemu sudeći, neće imati više nijednog. Na čelu stranke je Davorko Vidović, a jedan od istaknutijih članova je Davor Bernardić, bivši šef SDP-a. Listu u petoj izbornoj jedinici vodio im je Vilim Ribić, dugogodišnji sindikalni čelnik.

Socijaldemokrati su nastali nakon debakla SDP-a na prošlim parlamentarnim izborima. Nakon izbora u stranci su počele unutarstranačke borbe, Bernardić je smijenjen, a novi predsjednik SDP-a postao je Peđa Grbin. U višemjesečnoj trakavici došlo je do raskola, odvajanja dijela SDP-ovih zastupnika, osnivanja novog kluba zastupnika i nove stranke.

Svoju predizbornu kampanju započeli su sloganom 'Ozbiljno. Za Hrvatsku!' Socijaldemokrati su na parlamentarne izbore izašli s partnerima iz saveza Naša Hrvatska, Hrvatskim laburistima – Strankom rada i Demokratima u osam izbornih jedinica, a u trećoj s Nezavisnom platformom Sjever župana Matije Posavca te u osmoj s IDS-om i PGS-om, piše Index.

Vaša reakcija na temu