Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ratni snimatelj Petar Malbaša o presudi Ratku Mladiću s kojim se susreo oči u oči na pregovorima 1991.

Ratni snimatelj Petar Malbaša o presudi Ratku Mladiću s kojim se susreo oči u oči na pregovorima 1991.

Apsurdno je sada i govoriti zašto optužnica protiv takvog ratnog zločinca nije podignuta za sve zločine koje napravio od zadarskog zaleđa do vrha Dinare, a posebno u Škabrnji i Nadinu


Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je danas Ratka Mladića, ratnog zapovjednika Vojske Republike Srpske, na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Bosne i Hercegovine, od svibnja 1992. do kraja 1995. godine. Za zločine koje je Mladić počinio u Hrvatskoj nikada nije podignuta optužnica. 

- Brana na Perući će biti minirana, a vi znate da sam ja vojnik. Ja kad vučem poteze, vučem poteze koji nešto znače - da matiraju protivnika. Vi znate da je miniran i Maslenički most, znate da sam ja to lično uradio s mojim ljudima i proverio. Što ja uradim, znači da je efikasno i kvalitetno i u to ne treba sumnjati. Da su potezi vrhunski izvedeni, energično i odlučno i da ja zato diktiram situaciju u Dalmaciji - govorio je Mladić u rujnu 1991. godine u kameru Petra Malbaše, jednog od najboljih ratnih snimatelja kojeg smo upitali za komentar današnje presude.

- Ništa drugo se nije moglo ni očekivati iz perspektive nas Hrvata. Apsurdno je sada i govoriti zašto optužnica protiv takvog ratnog zločinca nije podignuta za sve zločine koje je napravio od zadarskog zaleđa do vrha Dinare, a posebno se to odnosi na Škabrnju i Nadin. Kao ratni snimatelj sam imao susrete s njim na pregovorima 26. rujna 1991. kada je okupirao veliki dio Cetinske krajine - rekao je Malbaša i prisjetio je Mladićevog pohoda po Dalmaciji.

- Spalio je i uništio selo Kijevo koje je bilo prvo na udaru, onda je zauzeo i okupirao Vrliku i veliki dio civila je mućki ubijen. Poslije toga je naša obrana Cetinske krajine bila u Maljkovu, on je probio tu crtu 16. na 17. rujna 1991. godine, kada ostvaruje svoj cilj - zauzima i okupira branu Peruća. Sjetimo se da je sa svojim tenkovima bio i na šibenskom mostu i da je bio dva kilometra od središta Zadra - priča Malbaša i dodaje da je apsurdno da takav 'rođeni ratni zločinac' nije osuđen za sve zločine.

- Imao sam se priliku uvjeriti kakav je profil Ratka Mladića kao ratnika, a tada je bio pukovnik. Mogu razumjeti da je štitio interes tzv. JNA, ali on je razarao sve. Na primjer, u selu Hrvacama nema srpskog stanovništva, a on je taj dio totalno uništio i spalio. Tužno i žalosno je sve to iz te perspektive, pogotovo kada se prisjetimo što su sve prošli naši pobjednički generali Ante Gotovina i Mladen Markač, kada su 11 najboljih godina života izgubili jer su morali bježati od te pravde koja je izgubila ravnotežu. Mi u Hrvatskoj ništa drugo nismo mogli niti očekivati - kaže Malbaša te dodaje da mu se čini kao da su velike sile, koje su dopustile rat na ovim prostorima, dopustile i njemu počini ratne zločine. 

- Bez dlake na jeziku mogu reći ono što mi u Dalmatinskoj zagori kažemo - on je okoćeni zločinac. To je našim domaćim jezikom izrečeno, puno gorčine jer kad se sjetim njegove bahatosti 1991. godine kada smo mi uvučeni u rat, a on je tada bio jak, dok se mi nismo imali pravo ni braniti. Moja domovina je nepravedno uvučena u taj  rat i prepuštena zločincima kao što su bili Šljivančanin, Mrkšić, Arkan, Kapetan Dragan, ali na krovu te piramide, daleko iznad njih, bio je Ratko Mladić - smatra Malbaša koji je za Mladićevo ponašanje u sudnici rekao da je već viđeno i da ga ni malo ne čudi. 

- Profile tih ljudi ni struka ne može objasniti. To je strašno! To je zadnji stadij nekulture, a sjetimo se, na primjer, generala Gotovine koji je bio oličenje pristojnosti i kulture, a nije mu bilo svejedno. Malo je reći da se ponašao kao gospodin. Bio sam ponosan na njega - prisjeća se Malbaša koji je završio svoj ratni put kao ratni snimatelj odgovoran generalu Gotovini.

Dodaje da svi koji su radili zločine imaju svoju savjest i da to ide njima na čast, a da mi moramo biti ponosni na svoje vitezove.

- Nepravedno smo uvučeni u taj rat i naravno da je Božja pravda bila na našoj strani. Zato smo i pobijedili. Imali smo strašan moral, a kasnije, 1994. i 1995., smo bili puno jači od njih jer su oni bili veliki neradnici. Bio sam snimatelj u akciji 'Zima '94.' kada je pokojni general Andrija Matijaš Pauk probio prvu crtu obrane Knina na vrhu Dinare, na 1780 metara, 23.2.1994. godine. I, gle čuda, kad smo probili njihovu najjaču utvrdu, ispred nas trče civili. Mi u šoku. Što se ovo događa? A, Srbi, veliki ratnici, izvukli su našu braću Hrvate iz BiH i dio Bošnjaka i doveli ih na vrh Dinare da kopaju rovove na minus 20 i drže ih za živi štit. To je pokazatelj koji su to bili neradnici - opisao je Malbaša i naglasio da operacija 'Oluja' mora ući u povijest svih svjetskih ratova jer je spriječila da Ratko Mladić ne napravi još veći zločin u bihaćkoj enklavi.

Vaša reakcija na temu