Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Policijskoj postaji Vukovar postavljena izložba pod nazivom 'Koga smo zaboravili?'

U Policijskoj postaji Vukovar postavljena izložba pod nazivom 'Koga smo zaboravili?'

Židovska povijest grada

Prostor policijske postaje Vukovar, od danas je postao mjesto na kojem policijski službenici i svi građani, korisnici upravnih poslova u Policijskoj postaji Vukovar, mogu kroz izložbu 'Koga smo zaboravili?' upoznati Židovsku povijest grada Vukovara.

Izložba je pripremljena u sklopu projekta 'Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu' kojeg podupire program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), a vodi ga Europski dom Vukovar, u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Njemačke.

Za izradu izložbe zaslužni su učenice i učenici Gimnazije Vukovar koji su u različitim obrazovnim aktivnostima tijekom 2023. istraživali  povijest židovske zajednice kroz osobne priče i rekonstrukcije biografija Židova i Židovki iz Vukovara. Sadržaj izložbe sastoji se od tri glavna dijela: Prvi dio govori o povijesti vukovarskih Židova (kultura, tradicija, rodne uloge te uloga zajednice i doprinos društvu). U drugom dijelu prikazani su životopisi odabranih židovskih građana grada, a u trećem dijelu prikazani su tragovi života Židova u gradu u obliku mjesta židovske povijesti (sinagoge, groblja) i njihovo današnje stanje.


Prvi put izložba je predstavljena javnosti 30. siječnja u Gradskom muzeju Vukovar u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i godišnjice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz - Birkenau.

Načelnik Policijske postaje Vukovar prepoznao je ideju Europskog doma Vukovar da se kroz postavljanje izložbe i u prostoru policijske postaje, policijski službenici, ali i šira javnost upoznaju sa židovskom zajednicom koja je nekada oblikovala grad Vukovar, ali i na događaje koji su doveli do nestanka ove zajednice u holokaustu.

Na ovaj način potiče se i podizanje svijesti policijskih službenika o holokaustu te im se omogućuje stjecanje spoznaja koje im mogu izravno pomoći u provedbi proaktivnih i preventivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje antisemitizma, govora mržnje i svih ostalih oblika diskriminacije.


Za otvorenje izložbe u prostoru Policijske postaje Vukovar odabran je prikladno dan 9. svibnja, kada se u Hrvatskoj obilježava Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, a otvorenju izložbe, uz policijske službenike Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Policijske postaje Vukovar, prisustvovali su Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica i Maja Buljubašić, voditeljica projektnih aktivnosti u Europskom domu Vukovar, Ana Filipović, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, te profesorica Mirela Milković i učenici Gimnazije Vukovar, koji su sudjelovali u istraživanju povijesti židovske zajednice.

Moderna Hrvatska utemeljena je na načelima antifašizma i borbe protiv svih oblika totalitarnih režima s jasnim društvenim vrijednostima kojima se teži - miru, slobodi, toleranciji, demokraciji i zajedništvu.

Vaša reakcija na temu