Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Tino Marić (HJS) JUDO Splićanka Barbara Matić europska je prvakinja

JUDO Splićanka Barbara Matić europska je prvakinja

Unatoč ozljedi

Imamo Europsku prvakinju! Splićanka Barbara Matić (JK Pujanke) još jednom je ispisala sportske almanahe a gdje bolje nego nego baš u Zagrebu pred domaćim navijačima, ali i pred predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac.

29-godišnja heroina u finalu kategorije -70kg susrela se s predstavnicom Grčke Elisavet Telstidou. Neizvjesna borba otišla je u produžetke u kojem se bolje snašla Matić te u konačnici slavila nakon treće opomene za suparnicu.

'Napokon! Napokon! Nemam riječi. Prekrasan osjećaj. Govorila sam i prije Zagreba da je moj cilj ove godine Pariz, ali opet. Dan je bio dobar, borba po borba, taktički pametno. Ja sam stvarno zadovoljna. Psihički je meni teže bilo polufinale nego finale. Prije finala sam ipak već bila ispunila očekivanja svoja, publike, sviju. U četvrtfinalu sam imala za mene uvijek jako neugodnu Hilde Jager. Meni jedna od najtežih suparnica, dok sam u polufinalu imala veliki pritisak. Polufinale mi je bilo čak i teže, sa psihičke strane nego finale. Nakon polufinala sam zato i rekla kako sam tada ispunila očekivanja i publike i sebe i da onda mogu opušteno ući u finale, u borbu. Grkinja je pak izuzetno jaka, ali odradila sam taktički jako dobro. Prva suparnica mi je bila Britanka. Mijenjaju se, naime dosta često se na početku natjecanja borim protiv ove Britanke (Petersen Pollard) ili jedne druge. Nije bilo jako zahtjevno, ali onda sam rekla da je Hilde Jager bila teška suparnica. Što dalje? Cilj je isti, jedino što nažalost sam ozlijedila palac. Sada lijeve ruke, morat ćemo prvo vidjeti koliko je teška ozljeda. U svakom slučaju, kreće priprema za Pariz i nadam se svakako ako stignem, zbog ozljede i za Svjetsko prvenstvo. Drago mi je zbog Lare, mislim da se to i očekivalo od nas u ovoj kategoriji. Najveće su nade mislim na Lari i na meni, zato mi je drago da smo ispunile očekivanja. Svakako bi željela spomenuti Katarine Krišto, baš mi je žao što joj je izmaknula medalja. Imala je odličnu borbu za broncu, u golden-scoreu, onda je eto tako, mali izostanak pažnje', kazala je nova Europska prvakinja Matić.

Matić nakon današnje pobjede ima svekupni omjer 5:0 protiv Telstidou. U jutarnjem djelu natjecanja status prve nositeljice donio joj je slobodno prvo kolo. Iako je u prvom kolu protiv Britanke Kelly Pettersen Polland 'zaradila' ozljedu palca, to ju nije zaustavilo u današnjem fantastičnom nizu. U istom tonu nastavila je protiv Nizozemke Hilde Jager i Španjolke Ai Tsunode Roustant (ESP). U kategoriji do 70kg na ovom Europskom prvenstvu nastupilo je čak sedam natjecateljica iz Top 10, što ju čini najjačom kategorijom prvenstva.

Osvajačica prošlogodišnjeg Grand Prixa u Zagrebu, Lara Cvjetko osvojila je brončanu medalju u istoj kategoriji pobjedom protiv Njemice Miriam Butkereit koja je morala predati zbog ozljede. Ovo je prva medalja s Europskog prvenstva za Cvjetko, najbliže je bila postolju 2021. u Lisabonu kada je ostala nadomak postolja.

- Posrećilo mi se malo zadnju borbu. Njemica je u biti morala predati već polufinale. Međutim, neovisno kako osvojila medalju, meni je ona jednako bitna, velika, značajna. Ne vrijedi manje od medalja koja sam osvajala nakon što bi izašla iz borbe. Ja sam silno ponosna na cijeli ovaj dan jer sam nakon skoro pola godine bez natjecanja sam uspjela osvojiti medalju koju dosad nisam imala. Moj trener Dragan Crnov mi je rekao, a to mi je nekako najbitnije, da je isto zadovoljan kako sam radila cijeli dan. Očekivala sam ipak malo lošiju formu, no stvarno sam ponosna na sebe, na ovo što sam ostvarila. Možda je čak ova europska medalja u razini sa svjetskim srebrom, ako sve dovedemo u kontekst zdravstvenog stanja mjesecima prije natjecanja. S te strane možda zahtjevnije.

Bilo mi je prekrasno i zbog velike podrške. Meni su došli mama, baka, stric, rođaci, prijatelji iz srednje škole, dosta prijatelja kako iz Zagreba, tako i iz Splita. Neopisivo lijep osjećaj - kazala je Cvetko.

Vaša reakcija na temu