Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U petak se u Splitu održava umjetnička manifestacija: Evo što će svi koji se nađu na Matejušci moći napraviti

U petak se u Splitu održava umjetnička manifestacija: Evo što će svi koji se nađu na Matejušci moći napraviti

Art in the Heart of Adriatic

U petak će se na splitskoj Matejušci održati jedinstvena umjetnička manifestacija pod nazivom 'Umjetnost na otvorenom - Art in the Heart of Adriatic'.

Riječ je o zajedničkom projektu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske udruge likovnih umjetnika koja za cilj ima afirmirati likovnu umjetnost u turizmu.

Tako će čak šest likovnih umjetnika plenerista od 10 do 15 sati slikati vizure Splita na svojim štafelajima koji će biti postavljeni na prostor Matejuške.

Inače, plenerizam je pojam koji označava slikanje izravno u prirodi, a koje se odlikuje svjetlošću, svježinom i živošću boja. Slikanje na otvorenom traži vještog umjetnika koji brzo prenosi motiv na svoje djelo jer se svjetlost neprekidno mijenja. 

Većina umjetnika danas se u svom ateljeu koristi suvremenim tehnologijama, najčešće fotografijom, kako bi sebi predočili motiv. Atelje pruža komoditet, a vani su umjetnici izloženi pogledima, komentarima, fotografiranju i vremenskim oscilacijama. Zbog toga se sve rjeđe može vidjeti profesionalne umjetnike kako slikaju na otvorenom, pa je taj  prizor postao raritet, čak i u slikarskim prijestolnicama Parizu i Beču. 

Direktorica TZ SDŽ, Ivana Vladović, pojasnila je detalje ovog projekta u Splitu. 

'Prije svega htjeli smo u razdoblju prije početka sezone razveseliti Splićane ali i naše goste dajući im posebno korisničko iskustvo i odmak od standardne komercijalne ponude. Htjeli smo se, barem na trenutak, vratiti u neka davna vremena. Vremena kolorita, ćakule i starog Mediterana čiji su nosioci upravo bili umjetnici nadahnuti morem i ljepotama antičkih gradova. Mislim da ništa bolje ne ocrtava mediteranski način života od spontanog slikanja na štafelajima s pogledom na ‘najlipši grad na svitu’. Upravo zato smo odabrali opjevanu Matejušku koja je od pamtivijeka simbol druženja, pjesme, emocije ali i sjecište ulične splitske kulture', kazala je Vladović dodavši kako sam proces nastanka djela predstavlja iznimnu atrakciju za sve generacije, mještane i turista pa će ovaj atraktivan događaj obogatiti kulturnu i promidžbenu ponudu kako grada Splita tako i Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj projekta, kaže, nije samo predstaviti umjetničko nasljeđe već u javnosti stvoriti poveznicu između umjetnosti i turizma, a građanima, posebno mladima, približiti slikarstvo.

Tijekom manifestacije bit će organizirana i radionica pod vodstvom suvremene umjetnice Alme Čače koja definira svoju umjetnost kao apstraktni ekspresionizam.

Svi Splićani i turisti pozvani su na ovo događanje prilikom kojeg će biti u mogućnosti razgovarati sa slikarima, promatrati ih i uživati u nastanku impresivnih likovnih djela s motivima Splita, a ako žele moći će se i odvažiti na izradu vlastitog slikarskog djela uz pomoć akademskih slikara. 

Vaša reakcija na temu