Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ĐOGAŠ: Gradska politika 'naši i vaši' i manipulacije
GRADSKO VIJEĆE Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

ĐOGAŠ: Gradska politika 'naši i vaši' i manipulacije

'Radije ću biti i loš političar negoli ću se prilagoditi trenutnoj lokalnoj situaciji i kriterijima koji vrijede za trenutne političare na vlasti'

Nezavisni splitski gradski vijećnik na listi HDZ-a, Zoran Đogaš osvrnuo se na današnji verbalni incident tijekom sjednice Gradskog vijeća, odnosno uvrede koje je dogradonačelnik Bojan Ivošević uputio HGS-ovoj vijećnici Lidiji Bekavac, zbog čega je oporba napustila sjednicu.

'Da prvostupnik Ivošević voli docirati svima, pa i profesorima, dobro je poznato. Međutim, kad počne javno na sjednicama Gradskog vijeća govoriti Naši i Vaši ministri, premijeri, predsjednici ili pak gradonačelnici, onda je to nešto što treba javno i osuditi!

Naime, postoje samo 'naši' gradonačelnik, premijer, ministri i predsjednik. Koliko god se to njemu ili meni sviđalo ili ne. I koliko god se mi s njima slagali ili ne. To se zove poštivanje ustavnog poretka, demokracije i temelja našeg društva.

Za ilustraciju, Puljak je moj gradonačelnik, a Milanović je moj predsjednik dokle god sam ja stanovnik Splita i građanin RH. Neovisno o tome slažem li se ja s njima i njihovim politikama. 

Pristup 'naši i vaši', prvostupnika Ivoševića ili bilo koga drugoga, samo dijeli i ne nosi ništa dobra, pogotovo ne lokalnoj zajednici. Osim možda trenutnih političkih pozicija što je nekima zapravo jedini cilj. Ali, to je samo moj stav i vjerojatno nije baš prihvaćen. Zato ja i nisam 'naš' političar. Ili političar uopće. A radije ću biti i loš političar negoli ću se prilagoditi trenutnoj lokalnoj situaciji i kriterijima koji vrijede za trenutne političare na vlasti. Znam da je bilo boljih vremena u splitskoj politici i siguran sam da će ih opet biti', ističe Đogaš. 

Dodaje da tko god idući bio na vlasti u Gradu, to mora promijeniti.

'Lokalni političari na vlasti iživljavali su se na jednom političaru u akademskoj zajednici progoneći ga u vrijeme kampanje da je plagirao doktorat. Nikakvog dokaza za to nije bilo osim da je kao student doktorskog studija pri izradi doktorske disertacije nemušto prevodio dijelove tuđeg teksta koje je navodio i to je ostalo tako jer to nitko od nadležnih nije uhvatio i tražio ispravke. Po predočenom i bez obzira na političke manipulacije, to nije plagijat, a bilo koji student ni u kom slučaju ne može biti kriv i odgovoran što je položio ispit ili obranio doktorsku disertaciju. Može nešto dobro ili loše odraditi, pa zato postoje ocjene i mišljenja nadležnih nastavnika ili članova povjerenstava. Tako je to u akademskoj zajednici i to mogu prvostupniku Ivoševiću detaljno objasniti kad ga bude zanimalo.

Sad se akademska zajednica upliće u neke priče o diplomi čovjeka s druge strane, pa se opet po načelu naši i vaši stvari politički tumače', kaže Đogaš. 

Nadalje poručuje:

'Ostavite se toga! Ako čovjek zaista ima valjanu diplomu iz druge države i nostrificirao je u RH, nema slučaja! To je akademska zajednica bez naših i vaših. 

Po mom mišljenju, iz onoga što mi je predočeno, ni jedan ni drugi nisu zaslužili politički progon zbog svojih diploma. Ali, jednog je to politički koštalo, a drugi bi to još mogao izbjeći.

Ako dozvole naši i ,aši.

Pustimo mi sad to jel' se kome sviđa ili ne sviđa jedan ili drugi, to nema veze s akademskom zajednicom. To je drugo. To je politika', zaključuje Đogaš.

Vaša reakcija na temu