Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Industrijalci: Pokazat ćemo da mala škola iz Splita radi velike stvari za Europu

Industrijalci: Pokazat ćemo da mala škola iz Splita radi velike stvari za Europu

Devet učenika Industrijske škole odlazi u Španjolsku, radit će na projektu 'Solarna kuća'

'Industrijalci' iz Splita ovu nedjelju odlaze na dvotjednu praksu u salezijansku školu EEPP SAFA Nuestra Señora de los Reyes, smještenu u španjolskoj Sevilli. U projektu sudjeluju i učenici iz Industrijsko obrtničke škole iz Šibenika te Obrtnička i tehnička škola iz Dubrovnika. Devet učenika Industrijske škole Split sudjelovat će u projektu programa Erasmus+ pod nazivom 'Čista energija za ljepšu Europu'. Program je namijenjen učenicima zanimanja elektromehaničar, te instalater- monter, a oni će sudjelovati u teoretskom i praktičnom dijelu programa 'Solarna kuća'. U pratnji će biti profesorica Sanja Bartulović, koja nam je otkrila u čemu će sve sudjelovati splitski učenici. 

- Učenici će steći osnovne vještine i kompetencije koje će im omogućiti da projektiraju i instaliraju solarne sustave te grijanje kuće solarnom energijom. Kako bi se postigli ti ciljevi, učenici će biti osposobljeni proračunati i instalirati solarne toplinske kao i fotonaponske sustave. Pri tome će montirati drvenu kuću i klimatizirani bazen, a potom će montirati sustav podnog grijanja te sustav navodnjavanja kap po kap i solarnu pumpu - kazala nam je profesorica. 


U školi se nadaju kako im budućnost donosi sudjelovanje u sličnim projektima. 

- Mislim da naša škola ima kapaciteta i kompetencije za sudjelovanje u ovakvim projektima. Osobno imam priliku naučiti nešto novo, smatram da je 'Solarna kuća' zanimljiv projekt, jer u Hrvatskoj koliko znam nisu toliko zastupljene, dok su po drugim dijelovima Mediterana odavno poznata stvar. Solarne kuće su budućnost, posebice za naše podneblje gdje ima dosta sunčanih dana - priča Bartulović.  

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine.  

- Program je savršen za sve mlade, osim što uče stvari koje će im koristiti u daljnjem radu i životu, putuju, upoznaju druge kulture i načine života, cijelo to iskustvo ih čini boljim ljudima, kulturnijima, obrazovanijima i doprinosi njihovoj boljoj budućnosti. Sudjelovanje u programu pokazat će da jedna mala škola iz Splita može postići velike stvari u Europi - zaključila je profesorica Bartulović. 


Ivan Papučić, Jure Zokić, Antonio Petera, Kristijan Vidović, Josip Krstanović, Matej Vidović, Neven Kaćunić, Ivan Ercegovac i Toni Veljača sretni su što im se pružila prilika koja će im donijeti nova znanja i vještine, ali i nova prijateljstva. 

- Sretni smo što nam se pružila prilika koja će nam donijeti nova iskustva. Naučit ćemo teorijska i praktična znanja o solarnim sustavima, što nam uvelike znači za daljnje školovanje, budući posao, a tako istovremeno sebi otvaramo mogućnost zapošljavanja u inozemstvu. Nakon završenog dvotjednog projekta, svi sudionici će dobiti certifikat koji će vjerujemo dobro doći uz srednjoškolsku diplomu. Svakako bismo napomenuli kako uz praksu imamo predviđeno vrijeme za izlete i druženja, vjerujemo kako ćemo na putovanju steći i nova prijateljstva što čini projekt Erasmus plus posebnim - zaključili su Ivan, Jure, Neven, Ivan i Toni, petorica od devet učenika koji putuju u Španjolsku. 

Na putovanju su, dodajmo, predviđena i dva izleta u Cordobu i Cadiz...

ZAŠTO ODABRATI INDUSTRIJSKU ŠKOLU? 

Zanimanja: 

* CNC operater / CNC operaterka

* Instalater – monter (klime, vode i plina) 

* Brodomehaničar

* Elektromehaničar

- Industrijska škola je došla na visoke grane, dolaskom ravnateljice Ivane Vojnović, koja je okupila izvrsni kolektiv, super se slažemo i bez lažne skromnosti mislim da smo vrhunski stručnjaci. Dajemo sve od sebe, djeca u školi dobivaju vrlo kvalitetno obrazovanje, tako da odmah nakon škole mogu krenuti raditi. Imamo učenike koji su se veoma brzo zaposlili u inozemstvu, kao i u Hrvatskoj, jer dajemo spektar zanimanja koja su danas veoma tražena. Neki od učenika su završili i fakultet na što smo jako ponosni. Kriva je pretpostavka da je naša škola za loše učenike, ova škola je za one koji ne žele gubiti vrijeme, jer će ovdje dobiti izvrsno stručno znanje i mogućnost zapošljavanja po završetku škole. Moram napomenuti kako je škola izvrsno opremljena od kabineta, radionica, specijaliziranih učionica s najmodernijom opremom, a posebice bih istaknula naš laboratorij koji konkurira po kvaliteti i novijim laboratorijima drugih škola - ponosno će Sanja Bartulović. 

Vaša reakcija na temu