Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Još jedan raskol među pravašima: HČSP ima dva predsjednika, jedan je izabran u Splitu, drugi u Zagrebu

Još jedan raskol među pravašima: HČSP ima dva predsjednika, jedan je izabran u Splitu, drugi u Zagrebu

Vodstvo stranke izabrano je u subotu, a obje frakcije međusobno se optužuju za nelegalnost i nelegitimnost

Raskol u Hrvatskoj čistoj stranci prava u subotu je doživio vrhunac kada su u Splitu i Zagrebu održani Opći Sabori na kojima su izabrana dva različita vodstva, a obje frakcije se međusobno optužuju za nelegalnost i nelegitimnost. Na Saboru održanom u Splitu za novog je predsjednika izabran Krunoslav Hrvačić, dok je na Saboru u Zagrebu za predsjednika iste stranke izabran dosadašnji predsjednik Davor Trbuha.

Pravaši koji su se sastali u Splitu istaknuli su da su Sabor sazvali na zahtjev tridesetak podružnica i nekoliko pojedinačnih dužnosnika te da na to imaju pravo temeljem članka 40. Ustava stranke, dok oni koji su se sastali u Zagrebu tvrde da je jedina ovlaštena osoba za sazivanje Sabora predsjednik Davor Trbuha koji je i sazvao Sabor u Zagrebu na temelju članka 39. istog dokumenta.

Luka Podrug, koji kaže da je predsjednik splitskog HČSP-a, tvrdi da je od prosinca prošle godine, kada je Trbuha izabran za predsjednika, 10 od 12 članova Glavnog stana stranke smijenjeno ili je dalo ostavku te da je raspušten i Središnji odbor.

- U međuvremenu je predsjednik bez ikakvih tijela raspustio veliki broj podružnica, među njima i ovu našu splitsku. Potpuno nelegalno i protustatutarno raspustio je i splitsko Županijsko vijeće. Objašnjenje, u našem slučaju, je bilo podrška HDZ-ovom kandidatu za župana Blaženku Bobanu u drugom krugu izbora, a oni su imali stav da ne smijemo ni u kojem slučaju dati potporu HDZ-u - kaže Podrug te pojašnjava da u skladu s člankom 40. Ustava stranke 20 podružnica, tri Županijska vijeća ili natpolovična većina članova Glavnog stana, mogu tražiti izvanredni Sabor što su oni i učinili kada su uputili zahtjev 29 podružnica, 5 Županijskih vijeća i 10 članova Glavnog stana.

- Predsjednik je to odbio i mi smo zakazali izvanredni Sabor u Splitu, a prijavu ćemo poslati i Ministarstvu. Kada je suočen s činjenicom Sabora koji je legalno sazvan, u srijedu je na našoj web stranici jednom rečenicom sazvao svoj Sabor u Zagrebu bez ikakve procedure. Dao je samo obavijest i pokušao tako spriječiti volju većine članove stranke. Siguran sam da će ovaj naš Sabor biti registriran u Ministarstvu - smatra Podrug koji dojučerašnje kolege optužuje za manipulaciju i ucjene.

- Split je najbolji primjer toga. Imamo 300-400 aktivnih članova, imamo 23 aktivne podružnice. Na Saboru su bile sve osim Hrvaca i Omiša. Omiš ne postoji jer je predsjednik u Švedskoj, a u Hrvacama je čovjek prošao u Vijeće i otvoreno nam je rekao da ga ucjenjuju. Raspuštena je splitska podružnica, kojoj sam predsjednik, raspuštena je i županijska, a za povjerenika je imenovan Damir Banić koji je do jučer bio predsjednik HSP 1861. i član te stranke. To je apsurd jer je mogao staviti bilo koga umjesto njega, a on stavlja čovjeka koji nije član stranke - tvrdi Podrug te dodaje kako su na sazivanje izvanrednog Sabora bili prisiljeni kako bi spriječili totalno urušavanje i uništavanje stranke.

- Taj gore čovjek je blizak Paragi i Kelemincu, a s nama nema nikakve veze, kao ni s HČSP-om. Uvjereni smo da će Ministarstvo to registrirati, ali dok se to ne dogodi, još par dana, ćemo trpjeti razne dezinformacije. Sabor koji se održao u Zagrebu je bio lažan i Banić u Splitu može predstavljati Paragu, a ne HČSP. Predsjednik splitskog HČSP-a sam ja! Na svom kvazi Saboru su Banića, koji nije ni član stranke, izabrali za dopredsjednika. Malo se čudim i moralu takvog čovjeka, ali to je njegov problem - zaključio je Podrug.

Banić odgovara da ne samo da je član HČSP-a, već je na legalnom Saboru izabran za dopredsjednika stranke, a imenovan je i za povjerenika za Splitsko-dalmatinsku županiju.

- Gospodin Podrug je izbačen iz stranke i nema više nikakve ovlasti i sada širi floskule po tom pitanju. Radi se o tome da jedan dio bivših članova i ukinutih podružnica, a to se odnosi na Luku Podruga i ostale u Splitsko-dalmatinskoj županiji, rade paralelni Sabor koji se po Ustavu stranke i po svim pravnim aktima kao takav ne može održati. On se može fizički održati, ali nema nikakve zakonske valjanosti - tvrdi Banić te dodaje kako ga ovaj događaj podsjeća na događaj iz 1993. godine.

- U Kutini je na sličan način napravljen puč i stranka je ukradena na isti način. Odnosno, nelegalno je sazvan Sabor HSP-a i po inicijativi tadašnjeg dopredsjednika Ante Đapića je stranka ukradena predsjedniku Paragi. Povijest se ponavlja, ali se ovoga puta doskočilo tome tako da se organizirao i valjani Sabor, a o svemu će Ured državne uprave donijeti sud ako pučisti iz Splita predaju, a pretpostavljam da hoće, zahtjev za registraciju - kaže Banić koji za rascjepkanost na pravaškoj sceni optužuje HDZ.

- Glavni krivac rascjepkanosti pravaškog puka nije nitko drugi nego HDZ jer je njima pravaška doktrina jedina prava konkurencija u desnom spektru glasača. Pravaštvo se sustavno od 1992. godine nadalje ugnjetava iz radionice HDZ-a jer ubacuju svoje ljude u sustave. Oni osnivaju nove pravaške stranke s ljudima koji su njima skloni samo kako bi se razbijao pravaški korpus. Ovo sada je još jedan pokušaj ljudi koji su skloni HDZ-u da razbiju inicijativu u HČSP-u koja je bila protiv koalicije s HDZ-om. Oni nisu poštivali odluku Glavnog stana da se na prošlim lokalnim izborima ne ide u koaliciju s HDZ-om - zaključuje Banić.

Vaša reakcija na temu