Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Okrugli stol 'Kulturno poduzetništvo i gospodarski razvoj' u HGK - Županijskoj komori Split

Okrugli stol 'Kulturno poduzetništvo i gospodarski razvoj' u HGK - Županijskoj komori Split

Naglasak će biti na učinkovitijem komuniciranju i suradnji kulturnog, obrazovnog i znanstvenog sektora s javnom politikom gospodarstva

HGK - Županijska komora Split u suradnji s nevladinom organizacijom Prokultura - Opservatorij kulturnih politika - Split poziva sve zainteresirane na okrugli stol 'Kulturno poduzetništvo i gospodarski razvoj, uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika i ulogu uprave', koji će se održati u utorak, 23. travnja 2024., od 11 do 13 sati, u HGK - Županijskoj komori Split, na adresi Obala Ante Trumbića 4, u povodu obilježavanja Dana Frankofonije.

Cilj je organizacije okruglog stola isticanje važnosti kulture i njezine uloge u društvenom i gospodarskom razvoju, pri čemu francuska varijanta kulturnih politika predstavlja iskustvo koje zemlji poput Hrvatske i županiji bogatoj kulturom i baštinom poput Splitsko-dalmatinske, može biti iznimno važno, korisno i poticajno.

Namjera je ovim susretom predstaviti iskustva predstavnika različitih sektora, javnog, privatnog i civilnog, ističući potencijal kulture u gospodarskom razvoju i lokalnoj afirmaciji.

Prepoznatljiva imena kulturne i poduzetničke scene predstavit će svjetske i vlastite primjere dobre prakse, svjedočanstva u kojoj mjeri kultura predstavlja ne samo duhovnu vrijednost nego iznimni gospodarski potencijal, koji je jedan od najpoznatijih ministara francuske kulture nazvao 'francuskom naftom'. 

Nakon pozdravne riječi predsjednika HGK - Županijske komore Split Joze Tomaša, uz uvodno izlaganje o francuskoj inačici kulturnih politika razgovor će moderirati dr. sc. Nansi Ivanišević, stručnjakinja u području javnih politika kulture. 

Naglasak će biti na učinkovitijem komuniciranju i suradnji kulturnog, obrazovnog i znanstvenog sektora s javnom politikom gospodarstva, osobito turizma te važnosti uloge dobro informirane uprave, od lokalne do nacionalne i europske razine, kao preduvjetima boljeg iskorištavanja potencijala i jačeg razvoja kulturnog poduzetništva.

Na okruglom stolu sudjelovat će panelisti koji su svojim radom dali značajan obol afirmaciji kulturnog poduzetništva. O okolnostima za poticanje i razvoj projekata kulturnog poduzetništva, kao uvod u kasniju razmjenu mišljenja, govorit će:

- Dana Jurman Jakus, savjetnica i edukatorica za europske fondove: 'Iskustva međusektorske suradnje i ne/mogućnosti u ostvarivanju EU sredstava u pokretanju inicijativa'

- Michael Freer, savjetnik za društveno poduzetništvo: 'Europski primjeri dobre prakse kulturnog poduzetništva i mogućnosti implementiranja u hrvatskom kontekstu'

- Alen Munitić, umjetnički direktor Festivala mediteranskog filma Split i Kina Mediteran: 'Revitalizacija kina u Dalmaciji'

- Jelena Tabak, prevoditeljica, privatna poduzetnica u turizmu, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK: 'Kultura kao inspiracija za uspješno turističko poduzetništvo na primjerima: Juice bar Kokolo, Dujkin dvor, Gaudeamus sv. Frane'.

Sudjelovanje je besplatno, a dolazak je potrebno potvrditi na e-mail: sprkic@hgk.hr.

Vaša reakcija na temu