Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: PU splitsko-dalmatinska SafetyNet-Bitka za sigurnost: Policija informirala građane Vrgorca o računalnoj sigurnosti

SafetyNet-Bitka za sigurnost: Policija informirala građane Vrgorca o računalnoj sigurnosti

'Opreza nikad dovoljno, zbog toga oprezno prije klika'

Preventivni projekt Policijske uprave splitsko-dalmatinske 'SafetyNet-Bitka za sigurnost' nastavio se danas aktivnostima na području Vrgorca. U prostorijama polivalentne dvorane u Gradu Vrgorcu održana je panel rasprava i informiranje na kojem su sudjelovali učenici srednje škole, a razgovaralo se o sigurnosti na Internetu i računalnim prijevarama.

Na panel raspravi sudjelovali su Ivna Poljak Marunica, policijska službenica koja je stručnjak za kibernetičku sigurnost i Paško Ugrina, voditelju poslova prevencije. Za vrijeme trajanja informiranja, policijski službenici za prevenciju bili su u gradu i građanima dijelili informativne materijale kako preventivnih projekata 'SafetyNet-Bitka za sigurnost' i 'WEB heroj'. Preventivne aktivnosti usmjerene su informiranju i savjetovanju građana o opasnostima na Internetu i načinima kako se zaštititi. Građani su rado pristupali policijskim službenicima i razgovarali s njima o značaju sigurnosti kako u realnom, tako i u virtualnom svijetu.

S obzirom na to da su danas na panel raspravi sudjelovali srednjoškolci najviše se razgovaralo o načinu ponašanja na internetu, zaštiti osobnih podataka, načinu podnošenju prijava vezanih uz nasilje na internetu. Uz nazočnost djelatnika škole, razgovaralo se i o sigurnosti djece na Internetu i činjenici da moramo s djecom razgovarati i upućivati ih u opasnosti kako bi bilo informirani i spremni zajednički odgovoriti na izazove pred kojima se djeca mogu naći koristeći Internet.

Uspješno su inicirali da tema računalne sigurnosti svakako postane dio svakodnevnog promišljanja i to posebno u cilju podizanja razine sigurnost na Internetu. Poseban je naglasak stavljen na potrebu informiranja roditelja i djece, a sve kako bi shvatili opasnosti koje vrebaju na Internetu i društvenim mrežama i kako bi oštećeni događaje prijavili policiji i zatražili pomoć. 

'Želimo da i na ovaj način točne informacije na koji način se zaštititi, kako zaštititi našu djecu, ali i izbjeći mogućnost da budete prevareni, dođe do svakog građanina Splitsko-dalmatinske županije tijekom 2024.godine', poručili su.

Tijekom panela govorilo se i o konkretnim primjerima iz prakse iz kojih je lako zaključiti da je lako biti prevaren, obzirom na ustrajnost i blagoglagoljivost onih koji nam navodno nude odličnu zaradu ili romantičnu vezu. Različite vrste prevare svakako se baziraju na krađi podataka, kako osobnih, tako i podataka o  računima i slično. Opreza nikad dovoljno, zbog toga oprezno prije klika

Vaša reakcija na temu