Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PAZAR REPORT Mesar: 'Od kilograma šparoga ne mogu se najesti dva čovjeka, a od kilograma janjetine mogu'

PAZAR REPORT Mesar: 'Od kilograma šparoga ne mogu se najesti dva čovjeka, a od kilograma janjetine mogu'

Pošto janjetina, pošto jaja, pošto kapulica na splitskom Pazaru?

Uskršnji stol u većini je dalmatinskih obitelji nešto bogatiji no inače, a tradicionalno se na njemu nalaze namirnice poput jaja, pršuta, sira kao i, naravno, janjetine i kapulice mlade. 

Što se od njih može kupiti za na splitskom Pazaru? 

Uoči velikog blagdana napravili smo đir i provjerili koliko ćemo izdvojiti za tipične uskršnje namirnice. Na povik 'pošto jaja' u nekoliko smo navrata čuli odgovor '3 eura' - u pitanju je paket od njih deset. Naišli smo i na nešto skuplju varijantu, a prodavačice nam otkrivaju kako prepoznati domaća - onda kada jaja nisu iste veličine i boje. 

Svježe vs. pečeno

Za devet eura po kilogramu možete kupiti već punjene paprike u mesnici Bilić. Za kilogram pečene svinjetine izdvojit ćete 25 eura, svježa u mesnici na Pazaru je 11 eura. I dok pečena janjetina po narudžbi košta 35 eura, za svježu morate izdvojiti oko 17 po kilogramu. Upravo se ona ovih dana, otkrio nam je mesar, najbolje prodaje. I teletina je prati u stopu.

- Zavisi tko što voli, ali i o budžetu. Smatram da je povrće skupo, pogledajte mac šparoga za koji ćete izdvojiti 20 eura. Kada bi janjetina toliko bila - onda bi rekli da je puno. Meso je najjeftinije - od kilograma šparoga se ne može najesti dva čovjeka, a od kilograma janjetine može - zaključio je mesar Stipe Miljak, a na koncu su čitateljima portala djelatnici mesnice Bilić čestitali Uskrs. 

Uz janjetinu svakako treba ispeći i krumpir. Na gotovo svakom banku uz njega stoji natpis '1 euro', a pečeni je duplo skuplji. A isto je toliko potrebno izdvojiti i za malo mlade kapulice. Spomenute cijene variraju desetak centi među štandovima.

I tako novčanice nestaju za čas. Oni koji - uz jaja, janjetinu, krumpir i kapulicu - žele još raskošniji nedjeljni ručak morat će zavući ruku malo dublje u džep. Na to je upozorio i Nezavisni hrvatski sindikat. Predstavili su novi izračun uskršnje košarice za tročlanu obitelj, koji pokazuje da je košarica ove godine skuplja za 16 do 21 posto, ovisno o kategoriji, za što je razlog kontinuiran rast cijena hrane. 

Vrgorački pršut s kosti stoji nešto više od 17 eura, bez kosti 20 eura i više, a kilogram kuhane šunke košta 18,60 eura. Panceta se može kupiti za 10 eura na akciji. Dodajmo i da će oni koji poste prije Uskrsa bakalar platiti 50 eura po kilu. 

- Nedostaje još mlade kapulice i ravanela, njih 15-ak u svežnju, a cijena je jedan euro za obje namirnice. Naše domaćice najbolje znaju prepoznati što je domaće, one su naš žiri i zato se nama proizvođačima trud isplati - navodi prodavačica Darija Jadrić

Za još informacija - bacite oko na naš TikTok report. Saznat ćete i kako nas je iznenadio mesar na kraju reportaže. 

@dalmatinskiportal REPORT S PAZARA Mesar Stipe: ‘Od kilograma šparoga se ne mogu najesti dva čovjeka, a od kilograma janjetine mogu’ @AntoniaPesic @Anamarija Alebic #uskrsnjakosarica #janjetina #kapulicamlada #jaja #meso #prsut #pazar #fyp #dalmatinskiportal original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu