Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Trči-laži' Opara i 'luzer' Kerum
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

'Trči-laži' Opara i 'luzer' Kerum

Ne nabacuju se njih dvojica uvredama bez veze. Prvoga živciraju zahtjevi, drugi je ljut jer nije dobio sve što je tražio

PONEDJELJAK Koncert

Revijalni koncert na Svetog Duju događaj je po kojem se obično mjeri razina cijele fjere, pa bismo ovogodišnje izdanje mogli proglasiti ziheraškim. Desetak izvođača - polovica potpuno pogođena, nekoliko strahovito promašenih - odradili su po par pjesama. Jedni su nas taman razveselili, drugi nisu imali dovoljno vremena za upilati nas.

Uglavnom konfekcija. No dobro, znalo je biti i gore.

UTORAK Nadjačavanje

Od nešto ozbiljnijih stvari trebamo registrirati da su se Kerum i Opara ponovno žestoko zakačili, točno godinu dana od onog 'oš kroše' doba. Navodno nije bezazleno, nego je teška artiljerija u obliku optužbi za 'trči-laži' s jedne i 'luzerske budalaštine' s druge strane tek uvod u veliko preslagivanje u Gradskom vijeću. HDZ-ovci su se osokolili i računaju zajahati na gradonačelnikovom solidnom rejtingu, pa možda isprovocirati nove izbore kojima bi u Gradskom vijeću Keruma potpuno izbacili iz igre. Gradonačelnik je ionako siguran, zahvaljujući šerifskom zakonu njega je iz sedla gotovo nemoguće izbaciti.

No ni Kerum svakako nije naivan: osjetio je što se sprema pa preventivno udario, a usput vješto igra na podijeljenost u samom HDZ-u i činjenicu da Petar Škorić nije baš u velikoj milosti vrha stranke, usprkos poziciji gradskog unproforca.

Jedan dio vlasti u Banovini živciraju konstantni prohtjevi, drugi dio osjeća se frustrirano jer nikako da dobije ono što smatra da mu pripada. Rezultat ovog nadjačavanja doznat ćemo za otprilike dva mjeseca, kada je termin nove sjednice Gradskog vijeća.

Ako se ona uopće održi.

SRIJEDA Dozvola

Kako smo i predviđali, na vidjelo polako počinju izlaziti teške dubioze s kraja mandata Ive Baldasara. Jedna od njih - a odnosi se na legalizaciju divlje gradnje unutar granica Marjana - komotno bi se mogla nazvati klasičnom svinjarijom.

Prethodna garnitura u Banovini na samom izdisaju izdala je dozvolu za jedan od sedamdesetak marjanskih bespravnih objekata. I to ne za bilo koji, a nikako za starosjedioce koji ondje žive desetljećima i nije im dozvoljeno pomaknuti ni kamen. Ne: sretnici se odazivaju na prezime Andrijić, povratnici su iz Australije i taman su kupili neugledni kućerak od obitelji kojoj devet godina nije polazilo za rukom iskamčiti taj papir.

No prči tu nije kraj - Andrijići su ležerno srušili sve što su na terenu zatekli i upravo grade vilu s bazenom. Na Marjanu. Bez dozvole, tek s nekakvim odobrenjem jednog županijskog službenika. Mašala.

Stručno pokriće dao im je arhitekt Jurica Jelavić, nekadašnji predsjednik Društva arhitekata, kojemu će ovaj slalom među propisima sasvim sigurno biti važna recka u biografiji.

ČETVRTAK Jenki

Unutar granica Marjana nalazi se i Kaštelet, odnosno plaža Obojena svjetlost, ali za razliku od prethodnog slučaja, ovdje je navodno potrebna sva sila dokumenata samo kako bi se poravnao beton i nasulo malo žala, odnosno kako kupači ne bi gubili glavu hodajući i živce kada pokušaju prići moru.

Punih pola godine gledamo tu sramotu, još otkako su bageri raskrčili sve što se godinama ondje taložilo, no dosad smo samo uspjeli doći do zaključka da jedan Jenki bolje održava gradsku plažu od stotina gradskih činovnika, pa čak i gradskih firmi kojima je to u osnovnom opisu posla.

PETAK Izbjeglice

Po vrlo sličnom principu punih osam godina traje metiljanje oko osnovne škole na Pujankama. Cijela jedna generacija provela je svoje školovanje u izbjeglištvu, drndajući se autobusima do drugih kvartova i drugih škola, da bismo napokon dočekali početak gradnje nove zgrade.

Valjda je dosad bilo nekih drugih prioriteta.

SUBOTA Zataškavanje

Mjesec ipo dana mediji su razvlačili slučaj pedofilije u Samostanu svetog Frane, donijeli su bezbroj svjedočanstava i niz dokumenata, no tek nakon što su u centru grada doslovno osvanule potjernice za već ostarjelim i bolesnim fratrom dočekali smo da se o svemu napokon oglasi i nadbiskup Marin Barišić.

Petnaest godina nakon što je po svjedocima osobno upozoren na problem, sedam godina nakon što je Crkva navodno pokrenula neku svoju istragu - koja se svela tek na fratrov premještaj u drugu župu - i nekoliko stotina novinskih članaka kasnije, eto nam Barišića koji objašnjava da 'nema nikakve tolerancije na pedofiliju'.

Što je barem pristojnije od provincijala Josipa Blaževića, koji novinare proglašava 'strvinarima koji se hrane strvinama iz crkvenog dvorišta'.

Istraga cijelog slučaja navodno još uvijek traje, a očito je i da postoji sukob na relaciji Nadbiskupija-Provincijalat, no taj dio priče nas ni malo ne zanima. Čekamo samo da nam se jasno i glasno odgovori na jedno pitanje: tko je zataškavao?

Tko god da jest, gori je od samog pedofila. I upravo on zaslužuje potjernice.

NEDJELJA Lijenčine

Na Gripama je završen petodnevni Mediteranski festival knjige kojim su prodefilirali svi hrvatski izdavači, kao i književnici - od slabo poznatih zvjezdica u usponu do svjetskih ikona poput Jo Nesboa. Svi, apsolutno svi procijenili su da im je bitno pojaviti se na festivalu koji pomalo prerasta u tradiciju.

Osim jednih.

Oni su najstarija splitska izdavačka kuća, odazivaju se na ime Književni krug, zapošljavaju osam ljudi i u svom poslu već desetljećima mahom su zapeli u dobu Marka Marulića. Ni ideje, ni ambicije, a kako vidimo ni pristojnosti prema vlastitom gradu.

Valjda ne treba dva puta pogađati: nalaze se na proračunskim jaslama. Radili, ne radili, plaća kapa svaki mjesec.

Vaša reakcija na temu