Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović TAJNICI OBRTNIČKE KOMORE UVJETNA Optužena da je prisvojila 853 tisuća kuna, osuđena za 12 tisuća eura

TAJNICI OBRTNIČKE KOMORE UVJETNA Optužena da je prisvojila 853 tisuća kuna, osuđena za 12 tisuća eura

Štetu mora nadoknaditi u roku od šest mjeseci

Nada Brezec, nekadašnja tajnica Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, osuđena je nepravomoćno na jedinstvenu uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te krivotvorenje isprave. Ima obavezu u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude nadoknaditi štetu komori u iznosu od 12.358,30 eura. 

Optužnicom iz siječnja 2015. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu teretilo je Brezec za puno veći iznos štete od 853.488,91 kunu, no sudsko vijeće na koncu rasprave odlučilo je prihvatiti tek manji dio optužnog materijala. 

Brezec je proglašena krivom zbog toga što je od veljače 2013. do listopada 2014. kao tajnica komore ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i jedini ovlaštenik za korištenje internetskog bankarstva, u nakani nepripadne materijalne koristi u velikom iznosu, u najmanje 16 navrata bez valjane osnove prebacivala novac na svoja dva tekuća računa. 

Novac je zadržala, 2013. ukupno 57 tisuća kuna, a 2014. 18 tisuća kuna. Radi prikrivanja neovlaštenog prisvajanja novca u dokumentaciji internetskog bankarstva kao svrhu doznačavanja novca upisala je izmišljene razloge, dijelom sastavljajući neistinite putne naloge za službena putovanja na svoje ime i na imena članova Komore. 

Potpisala se u njihovo ime navevši kako su službeno putovali u različita mjesta, premda to nije bila istina. Potpisala ih je kao odgovorna osoba te ovjerila pečatom komore. Na nekim putnim nalozima isplaćivala je dvostruke troškove na račune osoba iz putnih naloga i na svoje ime. 

Na račun je isplatila i neosnovano uvećanu plaću u bruto iznosu od 28 tisuća kuna premda joj je sukladno pravilniku pripadala plaća u iznosu od 11.845 kuna, čime se okoristila za 17 tisuća kuna. Radi prikrivanja nezakonite isplate naknadno je sastavila dvije neistinite odluke predsjednice komore te ih je potpisala bez njenog znanja.

Vaša reakcija na temu