Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović TROJE DOBITNIKA Tombola svetoga Dujma u splitske  i kaštelanske ruke, novce će sretnici trošiti na putovanja!

TROJE DOBITNIKA Tombola svetoga Dujma u splitske i kaštelanske ruke, novce će sretnici trošiti na putovanja!

Podijelit će 3000 eura

Split danas slavi blagdan svog zaštitnika sv. Dujma. Događanja pratite uživo na Dalmatinskom portalu. 

20.15Nakon otprilike sat vremena izvučeni su  dobitnici tombole svetoga Dujma, vrijedne 3000 eura. Sretne ruke su bili dvoje Splićana, Vjekoslav Šore, Monika Morić čija je kćer Marieta imala pobjedničku kartelu te Josipa Božinović iz Kaštel Kambelovca. 

Josipa nam je presretna kazala kako će potrošiti novac na putovanje.

- Prvi put igram tombolu na svetog Duju i odmah sam dobila. Ma, super - kazala je. 

Vjekoslav Šore je rekao da će prvo počastiti svoje ručkom, a možda i otići do Italije.

- Igram svake godine, nikada prije nisam dobio. Igrao bih radi napetosti, a sad je baš bilo do samog kraja - pod dojmom je Vjekoslav.

Monika Morić je naglasila kako je brojeve na pobjedničkoj karteli zaokruživala kćerka Marieta.

S djecom sam igrala iz zafrkancije, kupili smo šest kartela. Svake godine igramo, prvi put smo nešto osvojili - pričala je mama Monika.

 Na pitanje kako bi rado potrošila novac, Marieta je 'ispalila':

 - Na putovanje na Bali!

Dobitnici će podijeliti iznos od tri tisuće eura. Vraćaju se s fjere tisuću eura bogatiji.


19.55Šest je dobitnika cinkvine, sretni dobitnici podijelit će iznos od 1500 eura.

Marko Begonja iz Solina je među sretnicima.

- Ubit će me žena, ona je dobila, ja sam samo trča. Ne znan koliko ću dobit, kako su pare došle, tako će i otić - veseo je Solinjanin.


19.30 - Sedam je dobitnika terna, Luce, Pave, Marina, Ela PaškoJosip i još jedan Josip. Dijele 750 eura. 

Fotogalerija: Tombola | foto: Veljko Martinović

Luce ima osam godina, mama je s njom morala doći po nagradu, a sreća je neopisiva.


Josip Balić je također među dobitnicima.

- Odvest ću ženu na kavu - zadovoljan je Josip.

19.25 - Počela je tombola. Prvi izvučeni broj je 14.



18.55Prvo negodovanje na Rivi, Banov je upravo obavijestio da će izvlačenje malo kasniti. Za otprilike pola sata bi trebalo početi. Kiša je sve jača.


18.40 - Na Rivi uoči izvlačenja tombole nastupa KUD Filip Dević. Pogledi su upereni u nebo, prve kapi kiše su počele padati.

Ove godine voditelju Tonču Banovu i doživotnom prešidenteu Stipi Legendi asistiraju Duje, Antea i Noa.

- Čast mi je vodit tombolu, mislija san u 33 godini izvlačenja stat, al mi organizator ne da, da moran stalno bit ovde - rekao nam je Stipe Legenda koji je prije 31 godinu izabran za doživotnog prešidenta.

Tombola, inače, iznosi, 3000 eura, cinkvina 1500, a terno 750 eura, kao i prošle godine. 

Za kartelu je trebalo izdvojiti 1,5 euro.


18.30 - Počeo je koncert KUD-a Filip Dević, a uskoro će i tradicionalna tombola.


12.05 - Na Peškariji se dijeli janjetina s bižima.

11.59 - Propovijed mons. Zdenka Križića pročitajte ovdje.

10.54 - Sudionici procesije došli su do Rive gdje se održava središnje misno slavlje.


10.53 - Župan je citirao Statut navodeći 'otvorimo vrata grada, pustimo bodule i vlaje, posjetitelje, putnike namirnike'.

- Živimo u miru i ljubavi na svetoga Dujma, za što je on i prolio krv. Mene veseli što Dujam okuplja sve s područja Splitsko-dalmatinske županije, ne treba zaboraviti da je zaštitnik i splitsko-makarske nadbiskupije - poručio je Boban.

Bartulica iz Domovinskog pokreta je otkrio da je prvi put na procesiji.

- Moj otac se rodio u Splitu, a živi u Americi. Ponosan sam što su mi korijeni iz Splita i da mi je supruga odavde. Veseli me svaka prilika da posjetim ovaj prekrasan grad. Trebamo se sjetiti svojih korijena, nije slučajno da je sveti Duje zaštitnik grada - kazao je. 

Upitan je i hoće li na svetoga Duju biti formirana parlamentarna većina i Vlada.

- Ne bih o tome sada govorio, pomak je učinjen u odnosu na prošli tjedan i da smo bliži većini. Pustit ću pregovaračkom timu da dalje govori - zaključio je Bartulica.

10.30 - Obuljen Koržinek je čestitala Splićanima blagdan sv.Dujma i Dan grada. Upitana je i hoće li i sljedeće godine doći kao ministrica kulture i medija.

- Ako budem mogla doći na Sudamju, doći ću svakako, a u kojoj funkciji to ćemo vidjeti - odgovorila je uz smiješak aktualna ministrica.

10.25 - U procesiji su, među ostalim, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, američka veleposlanica Nathalie Rayes, gradonačelnici pojedinih prijateljskih gradova, saborski zastupnik u proteklom sazivu Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Ivica Puljak, vijećnici, pročelnici...

10.06 - Krenula je procesija.


10.01 - Pripreme za procesiju.


9.51 - Procesija ide od katedrale, preko Pazara i Rive do pozornice gdje je središnje misno slavlje. Svečano euharistijsko slavlje prvi put za svetoga Dujma predvodi splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Zdenko Križić.

9.49 - Evo što je uoči procesije rekao gradonačelnik Ivica Puljak.


9.45 - Peristil se polako puni uoči procesije za svetoga Dujma. Postavljena je i traka na trgu, iza koje će se formirati povorka.

Vaša reakcija na temu