Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Željko Garača otvorio GAST: 'S kvalitetnim turizmom možemo biti sigurni u bolju budućnost'

Željko Garača otvorio GAST: 'S kvalitetnim turizmom možemo biti sigurni u bolju budućnost'

Gradonačelnik Ivo Baldasar je rekao da trebamo voditi brigu o turizmu, a župan Zlatko Ževrnja je posebno apostrofirao važnost proizvodnje domaće hrane

Izaslanik hrvatske predsjednice Željko Garača otvorio je 22. Međunarodni sajam GAST 2017 u Spaladium Areni. Prepuna dvorana s preko 580 izlagača i brojnim političarima na otvorenju pokazala je važnost sajma GAST i značaj koji ima kako za proizvođače i izlagače tako i za Split. Ne čudi stoga što su se svi govornici biranim riječima obraćali organizatoru na čelu s direktoricom Sanjom Vuković Veić.

- Značaj ovakvih manifestacija je u doprinosu najjačem sektoru našeg gospodarstva. Postoje prijepori koliko je dobro da turizam toliko dominira, i o tome koliki je njegov udio, ali kada su u pitanju jadranske županije moramo biti svjesni da je turizam naša sudbina, a naša šansa je podizanje kvalitete pruženih usluga. Ovaj sajam je veliki doprinos tome cilju. S kvalitetnim turizmom možemo biti sigurni u bolju budućnost - rekao je Garača.

Pridružio se dobrim željama sajmu i čestitao organizatorima, a kako je rekao - posebno direktorici Sanji. 

- Već sam jednom rekao da imam osobnu vezanost, bila je moja studentica i pokazuje da naše visoko obrazovanje nije toliko loše koliko se ponekad želi prikazati - zaključio je Garača.

Glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić je prigodnim govorom istaknuo kako zaista treba čestitati i zahvaliti organizatoru.

- Organizator odolijeva svoj problematici i organizira ovako značajno događanje važno za sve male proizvođače koji ne mogu toliko ulagati u marketing i ovdje prezentiraju sve što proizvode. Ja bih rekao da još uvijek fali ono malo više zajedništva udruživanja jer samo zajedničkom gospodarskom politikom se mali proizvođači mogu jače nametnuti i zadržati na tržištu - poručio je Bašić.

Direktorica splitske Hrvatske gospodarske komore Vesna Friedl je nazvala Sajam Split veteranima u ovom poslu jer su je jedna  od najstarijih i prepoznatljivijih sajamskih i gastronomskih turističkih  manifestacija.

S Friedl se složio i gradonačelnik Ivo Baldasar navodeći da je tvrtka Sajam bila je ključ sajmovanja u Splitu u zadnjih 22 godine. 

- Ne borite se za opstanak, prepuna je sala i ovo ovdje je dokaz da je sajmovanje vezano za turizam ključ našeg razvoja i gospodarstva. Činjenica je da bez turizma ne bi dobro prošli i zato ga moramo posebno njegovati i voditi brigu. Sve više nam fali kadra, zato što ne školujemo djecu za to jer mislimo da nije dobro da budu kuhari, ugostitelji. Nema cjenjenije djelatnosti od te - rekao je za mikrofonom.

Župan Zlatko Ževrnja je posebno apostrofirao važnost domaće hrane, te i ovom prigodom pohvalio mjere Vlade o sprječavanju štetnog uvoza.

- GAST je izuzetno važan događaj u predsezoni, a rast broja izlagača nas upućuje na činjenicu da Hrvatska izlazi iz krize. Jako je važno staviti naglasak na proizvodnju hrane ne samo zato što je bitan turizam, nego prije svega jačati našu industriju - rekao je župan.

Posebno izdvojimo riječi direktorice koja je navela da je GAST i ove godine na jednom mjestu okupio sve relevantne faktore i zahvaljujući njihovom ustrajnom radu Split, Dalmacija i Hrvatska postaju atraktivnija turistička i gastronomska destinacija.

- Zahvaljujući našoj upornosti i viziji tijekom ovih zadnje 22 godine Split smo jasno ucrtali na mapu sajamskih gradova ne samo Hrvatske. Vjerujemo da će u budućnosti biti sluha da se u funkciju stavi multifunkcionalna dvorana namijenjena i za održavanje sajmova. To bi bio pravi motor koji bi i ojačao Split kao destinaciju koja bi 365 dana primala goste - istaknula je.

Sajam GAST 2017, podsjetimo, obuhvaća niz specijaliziranih sajmova,  22. Međunarodni sajam prehrane, 22. Međunarodni sajam pića, 22. Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, 22. Međunarodni sajam vina - Dionizijana, 12. Međunarodni sajam kave, 13. Međunarodni sajam namještaja - Furnitura, 12. Sajam za turizam - Saturn te 2. Međunarodni sajam sladoleda i slastica.

Dodajmo i da će se u okviru konferencijskog programa, održati 6. turistička mreža - konferencija o turizmu, a već tradicionalno, GAST prati i niz zanimljivih i atraktivnih događanja: Dionizijana – 21. međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i svečana dodjela nagrada vinarima, Splitska gastro scena, Radionice o vinima, Natjecanje barmena  te humanitarna manifestacija Poznati u kuhinji.

Vaša reakcija na temu