Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Druga godišnjica EMSA Split u svjetlu novih postignuća i izazova

Druga godišnjica EMSA Split u svjetlu novih postignuća i izazova

Okupljaju 220 članica i članova s 10 različitih sastavnica Sveučilišta u Splitu

U susret drugoj godišnjici postojanja studentske organizacija Europska medicinska studentska asocijacija Split, predsjednik Udruge Ivan Bućan s nama je podijelio najnovija postignuća Odbora Udruge, ali i najavio dva velika međunarodna projekta u iduće dvije godine.

EMSA Split okuplja 220 članica i članova s 10 različitih sastavnica Sveučilišta u Splitu, a u međunarodnim vodama studentskih udruga biva sve prepoznatija. Strukturiran rad Odbora i Povjerenstava Udruge zajedno s drugim radnim upravljačkim tijelima Udruge te dobra volja naših članova upravo je ona dodatna vrijednost koja se pridodaje ovoj europskoj organizaciji.

Poznato je da su ostvarili popriličan broj lokalnih, nacionalnih i međunarodnih suradnji, izvršili projekte mobilnosti, dio su europske mreže EMSA Europe koja je pridruženi član WHO-a i prepoznata od strane Europske komisije i Europskog parlamenta. U drugoj godini mandata, naglasak je još više stavljen na promociju Sveučilišta u Splitu i Medicinskog fakulteta, povećane umreženosti studenata iz Europe i svijeta sa studentima Sveučilišta u Splitu, promoviranje kulturnog, edukativnog i zdravstvenog aspekta kako Sveučilišta tako i cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Na samom početku ove akademske godine, Odbor za odnose s javnošću na čelu s Martinom Nevistić održao je projekt humanitarnog planinarenja u suradnji s HGSS, a ujedno je i upriličen humanitaran pub kviz, a dobrovoljne donacije uplaćene su udruzi Most u Splitu.

'Kontinuirano držimo do obilježavanja najvažnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti, tim povodom u suradnji sa Sveučilišnim odjelom zdravstvenih studija obilježili smo na prigodan način u Splitu i Zagrebu obljetnicu pada Vukovara i Škabrnje', kaže nam.

U susret božićnih blagdana, Odbor za humanitaran rad i projektno djelovanje na čelu s Leonardom Sučić ostvario je dva značajna projekta u suradnji s Pučkom kuhinjom udruge DES, a sudjelovali su brojni studenti Sveučilišta u Splitu i time obradovali stotine korisnika Pučke kuhinje i još jednom pokazali zaista veliko srce studenata. Odbor je također mislio i na starije i nemoćne, pa su shodno tome posjetili dom za starije i nemoćne u Solinu, izmjerili tlak i šećer te se podružili s korisnicima doma.

Odbor za odnose s javnošću također se angažirao i organizirao humanitarnu akciju darivanja djece Juraja Bonači te su i na taj način razveselili one najmlađe u našem društvu čija je pomoć i integracija u društvo najvažniji zadatak.

Odbor za ljudska prava i zaštitu zdravlja na čelu s Lovrom Buljem zaista se potrudio u organizaciji nekoliko važnih predavanja, a prvo na redu je bilo predavanje o Sigurnim kućama i nasilju u obitelji što je održano od strane voditelja sigurnih kuća na području županije. Potom su organizirali i predavanje o hitnim stanjima u psihijatriji koje je održao dr. Mario Kaliterna, a popriličan broj studentica i studenata pokazao je senzibilizitet prema toj temi koja je dakako važna.

Na međunarodnom planu, potpredsjednik za vanjske poslove Toni Elezović s tajnikom Udruge Božom Bradarićem i članicom Skupštine Martine Nevistić, ugostili su studente iz Bukurešta u županiji i organizirali jedinstven edukacijski i socijalni program za vrijeme njihova boravka.

'Prvi puta naš predstavnik, potpredsjednik za unutarnje poslove Ante Dražić sudjelovat će na Generalnoj skupšini EMSA Europe koja okuplja stotine studenata diljem Europe, a ovog proljeća održava se u Njemačkoj. Naših 10 članica i članova ove je godine provelo 10 dana u četiri egipatska grada, a uz financirane troškove boravka, zaista su stekli veliko iskustvo. Na sve ove načine, želimo dodatno ojačati naše poveznice s organizacijama diljem Europe i svijeta o čemu svjedoči i naša partnerska suradnja s Udrugom EXEgypt koja za naše članove je ponudila 10 financiranih školarina za akreditirane edukacijske programe iz nekoliko područja znanja u zdravstvu i medicini. Upravo takvim angažmanom, želimo pokazati da naša uloga se ne ostvaruje samo na lokalnoj razini, već da promoviranje kako našeg fakulteta pa tako i Sveučilišta u Splitu seže daleko u zemlje Europe i svijeta', dodaje Bućan.

U iduće dvije godini, predsjednik Udruge Ivan Bućan najavio je dva velika međunarodna projekta s ciljem ostvarivanja novih poveznica naših članica i članova s Medicinskom fakultetom u Dubai na MBR Sveučilištu, a tako i s Medicinskim fakultetom na istočnoj američkoj obali, minimalno 10 studenata bit će u mogućnosti potpuno besplatno konkurirati za oba ova projekta edukacije, socijalizacije i umreživanja studenata za bolju budućnost.

Vaša reakcija na temu