Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Grad Makarska i općine donirale Hitnoj pomoći uređaj za masažu srca

Grad Makarska i općine donirale Hitnoj pomoći uređaj za masažu srca

Vrijednost u spašavanju života je nemjerljiva

Makarska ispostava Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije od danas je obogaćena vrijednim uređajem za masažu srca – LUCAS 3. Riječ je o donaciji Grada Makarske u kojoj su participirale i općine Brela, Tučepi, Podgora te Gradac.

'Oslobodili smo jednog čovjeka koji masira, što prilikom reanimacije strahovito puno znači jer zahtjeva puno paralelnih radnji', istaknuo je Zoran Vidović, rukovoditelj znanstveno-nastavnog središta Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije koji je, zajedno s makarskim timom Hitne, okupljenim novinarima demonstrirao  reanimaciju uz pomoć uređaja.

'U našoj županiji ovakav uređaj postoji još u Splitu, no ovaj makarski je puno moderniji. Ovi uređaji su skupi, cijena bez PDV-a im je petnaest tisuća eura, ali poznato je kako je sva naša oprema skupa', istaknuo je Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, naglasivši kako je LUCAS – 3  iznimno važan pri terenskom radu jer zamjenjuje jednu osobu prilikom reanimacije. 

'Riječ je o procesu gdje se članovi tima dosta umaraju i treba ih više ako ne postoji ovakav uređaj. Kvaliteta masaže srca s vremenom opada, što dulje traje, manje je efikasna. Zamislite samo koliko snage treba za masažu koja traje od Makarske do Splita! Lucas 3 ima jednak intenzitet i na početku i na kraju', objasnio je Luetić te uručio zahvalnicu gradonačelniku Makarske Zoranu Paunoviću, koji je inicirao nabavku uređaja.

'Već dvije i pol godine, po pitanju zdravstva na Makarskom primorju, imamo jako dobru suradnju s Hitnom pomoći i ravnateljem Luetićem, kao i Domom zdravlja te ravnateljem Markom Rađom. Političke boje smo ostavili po strani jer je zdravlje naših građana najvažnije, a ovo je samo nastavak odlične suradnje i ulaganja Grada Makarske te susjednih općina u zdravstvo', naglasio je Paunović, izrazivši zadovoljstvo što je od 1. siječnja 2024. TIM2, kojeg su sufinancirali Grad Makarska i Općine Brela, Tučepi, Podgora te Gradac, postao dio zdravstvene mreže, čime njegove troškova pokriva država:

'Nije lako odoljeti izazovima, od odljeva kadrova do financiranja uistinu skupih uređaja, ali za dobrobit naših sugrađana, na te izazove moramo odgovoriti zajedno!', zaključio je gradonačelnik.

Dodajmo kako su primopredaji su prisustvovali i načelnici Općine Brela i Gradac, Petra Radić i Matko Burić.

Vaša reakcija na temu