Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO UTORAK Darko Bavoljak govorit će o snimanju analognim kamerama velikog formata

FOTO UTORAK Darko Bavoljak govorit će o snimanju analognim kamerama velikog formata

Predavanje počinje u 19 sati

'U četvrtom ovogodišnjem izdanju Foto utorka, u utorak, 30. travnja u 19 sati u Fotoklubu Split, gostuje Darko Bavoljak koji će govoriti o fotografskom procesu snimanja analognim kamerama velikog formata.

Danas u eri masovnih i sve kvalitetnijih kamera u mobilnim telefonima svatko ima mogućnost trenutačno napraviti fotografiju vrhunske kvalitete i odmah ju preko društvenih mreža učiniti dostupnu svima. Ne tako davno, prije ne više od dvadesetak godina, a prije masovne pojave digitalne fotografije nije bilo jednostavno doći do fotografije. Najlakši put je bio da se snimljeni film odnese u neki foto studio koji ga je razvio i napravio fotografije iz negativa ili dijapozitiva, a profesionalci i napredniji fotoamateri su imali svoje foto laboratorije gdje su samostalno razvijali negative i dijapozitive, te ručno izrađivali crno bijele, a poneki i kolor fotografije. To je bilo vrijeme kada je kvaliteta fotografija bila primarna, za razliku od današnjeg vremena kada se kvaliteta izgubila u masovnoj produkciji. Na ovom predavanju će se uz primjere prisjetiti tehnika snimanja analognim kamerama i procesa laboratorijske obrade C/B negativa i pozitiva.

Darko Bavoljak je rođen 28. ožujka 1961. u Zagrebu. Završio je studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Već tijekom studija objavljuje fotografije u Poletu, Studentskom listu, Svijetu, Startu i mnogim drugim tadašnjim novinama i časopisima, kako i u monografijama, katalozima, knjigama i stručnim publikacijama. Radovi mu se nalaze u privatnim kolekcijama, te u zbirkama MSU i MUO u Zagrebu, MMSU u Rijeci, Galeriji umjetnina u Splitu i Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Realizirao je više filmskih ostvarenja, među ostalima Stupid Antonio presents (2006.), Goli otok (2012.), Urbi et orbi (2013.) i MMC (2020.).

Vaša reakcija na temu