Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Portal grada Kaštela Izložba Mladena Čavke u Villi Nika

Izložba Mladena Čavke u Villi Nika

Otvara se 16. svibnja

Mladen Čavka samouki je umjetnik iz Kaštel Starog. Njegova izložba otvara se 16. svibnja u Villi Nika, a moći će se pogledati do 30. kolovoza. 

'Kreativnost  je univerzalni fenomen. Vjeruje se da svatko ima mogućnost i potrebu za stvaranjem u raznim područjima ljudskog djelovanja.  Potreba za stvaranjem imanentna je čovjeku i ne očituje se samo u produkciji velikih  umjetničkih djela.

'Vođen nagnućem u već pomalo zaboravljenim povijesnim okolnostima Domovinskoga rata, ranih 90-ih godina 20. stoljeća, Mladen Čavka  stražareći na 'čuki',  vojnom uporištu, na obrambenoj crti  negdje u Dalmatinskoj zagori, često samo uz plamen svijeće; crta na kartonskoj ambalaži zadužene vojne obuće. Crtao je dostupnim kemijskim olovkama; crvenom, plavom i crnom tintom. Dopuštajući svom intuitivnom i nesvjesnom da se izrazi, kanalizirao je i otpuštao sve ono ružno i teško i nametnuto što je živio on, njegovi suborci i mnogi u tom teškom razdoblju. Iz njegove ruke tekle su strukture, uredno ispunjene plohe omeđene crtežom, a potez ispuna ujednačen, uredan i uvijek u istom smjeru. Potez bez skretanja s tog intimnog, zadanog puta; strpljiv, discipliniran i umirujuć, potez kojim želi nadomjestiti jasnost, sigurnost i red; teško dostupne vrijednosti posebice u ratnim vremenima… ', dio je teksta Mirele Vujević Duvnjak.

Vaša reakcija na temu