Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PHAROS Najnovija arheološka otkrića iz UNESCO zaštićenog spomenika kulturne baštine

PHAROS Najnovija arheološka otkrića iz UNESCO zaštićenog spomenika kulturne baštine

Projekt 'Šta vi tamo kopate?' donosi najnovija arheološka otkrića iz Starog Grada na Hvaru

Znate li kako je izgledala antička vila s bazenom? Ili na primjer antička uljara? Kako su izgledali grčki doseljenici? Ili da nam senzacionalni pronalazak segmenta istočnog bedema i jugoistočnog kuta grčkoga grada Pharosa, današnjeg Starog Grada na otoku Hvaru, ukazuju da je taj grad bio puno veći od onoga što se inicijalno mislilo?

Najnovije detalje o najpoznatijim antičkim civilizacijama na našim prostorima možete saznati u četvrtak, 9. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci.

U sklopu projekta 'Šta vi tamo kopate?' Arheološki muzej u Splitu u goste dovodi arheologinju dr. sc. Marinu Ugarković sa Instituta za arheologiju, voditeljicu dugogodišnjih sustavnih i zaštitnih arheoloških istraživanja u Starome Gradu na otoku Hvaru. Jedinstvena je ovo prilika saznati sve o najnovijim arheološkim istraživanjima ove izrazito popularne destinacije.

'Stari Grad na otoku Hvaru, antički Far (Pharos/Φάρος), jedna je od najstarijih urbanih sredina na Jadranu i jedan od najznačajnijih regionalnih arheoloških lokaliteta čija je povijesna jezgra, s obližnjim Starogradskim poljem, danas UNESCO-ov zaštićeni spomenik kulturne baštine. Uz Issu na otoku Visu, Far je jedan od dva najstarija arheološki potvrđena grčka grada u Dalmaciji, a svojim tajnama nas intrigira još od školskih dana kada obično prvi put i čujemo za njega.

Brojna najnovija otkrića, od onih prapovijesnih, grčkih i rimskih do novovjekovnih, ugledala su svjetlo dana u nedavnim intenzivnim arheološkim i interdisciplinarnim istraživanjima provedenima na različitim lokacijama u Starome Gradu. Vrijedni nalazi polako, ali sigurno razotkrivaju nove aspekte višetisućljetnog razvoja ovoga grada i njegove uloge u nekim od prijelomnih trenutaka regionalnog razvoja', poručuju iz Arheološkog muzeja u Splitu.

Prvi međuinstitucionalni projekt javne arheologije u Splitu u kojem uz Arheološki muzej u Splitu sudjeluju i Hrvatsko arheološko društvo, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Muzeja grada Splita, poziva vas na ponovno druženje u Staroj gradskoj vijećnici. 

'Predavanja su prilagođena za javnost, svi su dobrodošli, a svakako dođite nešto ranije jer na predavanjima projekta 'Šta vi tamo kopate?' se uvijek traži stolica više', napominju organizatori.

Vaša reakcija na temu