Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pričigin: Birajte partnere kao da birate prijatelja jer pred prijateljem ste svoji i slobodni

Pričigin: Birajte partnere kao da birate prijatelja jer pred prijateljem ste svoji i slobodni

U amfiteatru Doma mladih počeo je Festival pričanja priča

Vedro i toplo, u skladu s vremenskom prognozom svih 11 godina održavanja, počeo je Festival pričanja priča - Pričigin. Otvorenje je bilo na tradicionalnom mjestu, u amfiteatru Doma mladih, a na istom mjestu su sat vremena nakon otvorenja hrvatski pisci i spisateljice pričali na temu Ljubavni priručnik u sedam koraka. Za kraj prvog dana Pričigina  u sklopu autorske večeri legendarni novinar i urednik Goran Milić je s moderatorom Nebojšom Lujanovićem razgovarao na temu Gdje je Bog rekao 'laku noć', a Milić 'dobar dan'.

Od ove godine voditelj programa je Nebojša Lujanović, a u organizaciji je i dalje utemeljitelj Petar Filipić kao i Renato Baretić, ali u savjetodavnoj ulozi. 

Zahvaljivali su se uvodno Filipić i Lujanović svim građanima koji su uplaćivali donacije kako bi se zaokružila financijska konstrukcija. Zahvala su bili, što je najveća novost, rezervirani prvi redovi.

A ono što je ostalo isto i zbog čega publika hrli na Pričigin su smijeh i guštanje u pričama. Zaista su odlični bili spisateljice i pisci Marina Vujčić, Neven Ušumović, Suzana Matić, Marko Gregur, Aleksandra Kardum te na koncu i Bruno Šimleša pod moderatorskom palicom Patricije Vodopije. Prvo je nasmijao Lujanović koji je rekao da je istražujući temu otkrio kako poznati mirotvorac Nelson Mandela nije izdržao u braku niti godinu i pol dana. 

Nevjerojatne su priče smišljali, zapravo svakodnevne, u kojima su britkim, ali i humorom 'na prvu' ismijavali razne priručnike za pomoć, klišeizirane verzije Paola Coelha kojima je izložen današnji čovjek. U brzom vremenu instant mudrost je preplavila. Također, tko će nego žene, ismijavati ulogu ljubavnice kroz floskulu 'ljubav ide kroz želudac'.

- Prolazi ili odlazi - nasmijala je Vujčić.

Nije se zaobišao ni dolazak djeteta bračnom paru i kako se muškarac nosi s tim. Njemu je, naravno, najteže, pa ni sam čin poroda ne prolazi bez da je njemu loše.

Zanimljivo je bilo vidjeti nakon toga kad je mikrofon uzeo Šimleša, vjerojatno najpoznatiji autor knjiga popularne psihologije. Njegov je poziv, kazala je među ostalim moderatorica, pomagati i davati ljudima savjete.

Iako je održao kratko predavanje, Šimleša je to učinio na duhovit način pa je tako, pojednostavimo, ustvrdio da žene imaju najviše problema s tim da biraju muškarca kakvim se nada da će postati, a ne onakav kakav jest. Potom kreću zablude kad on kaže nešto, a žene to ne vjeruju jer naprosto nije takav i slično.

- Birajte prema onome što jesu, a ne prema onome što bi moglo ispasti. Pucate u nogu i srce i čudite se zašto krvari - slikovit je.

Muškarci drukčije biraju, ali ne znači ni da je to kako treba.

- Birajte partnere kao da birate prijatelja jer pred prijateljem ste svoji i slobodni - poručio je.

Na kraju je dodao i da je prošetao Splitom i vidio utegnuta tijela i mišiće kako je proljeće granulo.

- Bitno je kako vam je zategnuto srce, a ne zategnuto tijelo – poručio je.

A mi možemo na kraju sve razgovore o ljubavi završiti rečenicom gospođe iz publike. Citirala je kultnu rečenicu  iz serija Gilmorice:

- Važno je da štima!

Vaša reakcija na temu