Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
EKO KATASTROFA U KANJONU ZRMANJE Most traži hitnu reviziju svih sanacija, utvrđivanje i kažnjavanje odgovornih

EKO KATASTROFA U KANJONU ZRMANJE Most traži hitnu reviziju svih sanacija, utvrđivanje i kažnjavanje odgovornih

Miro Bulj je pozvao ministra da riješi ovaj problem te zaključio da će Most inzistirati da se Ustavom zaštite vode i krš

Saborski zastupnici Mosta Slaven Dobrović, Miro Bulj, Nikola Grmoja i Ines Strenja, predsjednica Odbora za zdravstvo, te županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Šešelja-Botić ukazali su na ekološku katastrofu na rijeci Zrmanji, posebno na bazene lužine i istaknuli da će se u Hrvatskom saboru boriti da se ova situacija ovako ne nastavi.

- Što nam govori činjenica da nakon stotina milijuna kuna državnog novca utrošenih u više sanacija imamo ovakvu ekološku katastrofu? Jesmo li kao država sposobni upravljati vlastitim vrijednim resursima? Jesmo li uopće svjesni razmjera štete i ugroze koja je već stvorena te one koja još prijeti? Jesmo li kao društvo svjesni da je u ovom slučaju korupcija i kriminal na svim upravljačkim razinama stvorila trajne, nesagledive posljedice, da se radi o zločinu jer je cijelom kraju iznimne jedinstvene ljepote ugrožena budućnost i perspektiva - poručio je bivši ministar zaštite okoliša i saborski zastupnik Mosta Slaven Dobrović.

Naglasio da imamo i Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša, i Inspekciju zaštite okoliša, i USKOK i DORH, ali kao da i nemamo ništa osim klijentelističko-koruptivno-kriminalnu hobotnicu koja već preko 20 godina proždire potencijale za uzlet Hrvatske kao zemlje blagostanja.

- Tražimo hitnu reviziju svih dosadašnjih sanacija, utvrđivanje i kažnjavanje odgovornih, te hitnu sanaciju koja će trajno i kvalitetno otkloniti daljnju ugrozu ovog jedinstvenog kraja Zrmanje i Novigradskog mora - zaključio je Dobrović.

Strenja je istaknula da treba jasno i glasno reći 'dosta je da je Obrovac grad slučaj'.

- Ovime što se događa, lošom sanacijom, nebrigom vladajućih, desetljećima se, ne samo ugrožavaju stanovnici ovog kraja, nego potencijalno nakon izlijevanja otopine lužine i crvenog mulja ugroženi su stanovnici i Masleničkog ždrila, sve do Karlobaga - poručila je Ines Strenja.

Naglasila je da dan nakon što smo preuzeli predsjedanje Europskim vijećem, gdje bi mi trebali biti primjer kako se odnosi prema okolišu u Obrovcu imamo primjer ekološke katastrofe i nebrige za okoliš.

- Most je u saborsku proceduru uputio zakon da pitke vode uđu u Ustav. Iz čega bi proizašao zakon o zaštiti krša kako bi se zaštitilo od ovakvih štetnih projekata na našemu kršu od Zrmanje, Krke, Cetine, Jadra…. to je vlasništvo naroda, a ne nikakvih fondova, koji su opljačkali sredstva za sanaciju jer vidimo da sanacija nije obavljena. Tko je odgovoran i tko odgovara svojom imovinom - poručio je Miro Bulj i pozvao ministra da se probudi iz zimskoga sna i riješi ovaj problem te je zaključio da će Most inzistirati da se Ustavom zaštite vode i krš.

- Ni ljudi iz ovog kraja ni rijeka Zrmanja iz koje ovaj dio Splitsko dalmatinske županije dobiva vodu ne zaslužuju ovakav tretman. Potrošeno je 130 milijuna kuna za sanaciju, a ništa nije napravljeno, svakom novom burom nanosi se lužina i uništava ovaj kanjon - poručila je županijska vijećnica SDŽ Akcije mladih Marjana Šešelja-Botić.

Vaša reakcija na temu