Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Strane vrste u Jadru i Vrljici

FOTO/VIDEO Strane vrste u Jadru i Vrljici

Čuvari prirode Javne ustanove More i krš cijelu godinu rade neselektivnoj eradikaciji invazivnih vrsta

U Republici Hrvatskoj na snazi je Zakon o sprječavanju unošenja i širenja stranih te invazivnih stranih vrsta i upravljanju njima kojim se zabranjuje uvođenje stranih vrsta u prirodu i/ili u ekosustave u kojima prirodno ne obitavaju. Ekosustavi Splitsko-dalmatinske županije, dugi su niz godina zbog loše prakse poribljavani alohtonim i invazivnim vrstama. Takva praksa je uvelike naštetila prirodnom ekosustavu te je potrebno provoditi dodatne mjere očuvanja autohtonih vrsta.

Jedna od takvih mjera provodi se na rijekama Jadro i Vrljika, a riječ je o cjelogodišnjem izlovu invazivnih vrsta za koje su autohtone vrste glavna prijetnja. U rijeci Vrljici, riječ je o vrsti štuke i babuške koje nisu prirodna vrsta, te je u njih nesmotreno unijeta. Štuka se hrani drugim ribama, žabama i glodavcima, a ide u red najvećeg slatkovodnog grabežljivca nizinskih voda.

Štuka je strah i trepet drugim ribama. Dok je Štuka na sjeveru Hrvatske autohtona vrsta i tradicionalni specijalitet mnogih kućanstava, u rijekama Jadranskog slijeva ona predstavlja veliku opasnost za ekosustav. Što je lav u savanama, morski pas u oceanima, to je štuka u slatkim vodama.


U Rijeci Jadro nema Štuke i Babuške ali 'udomaćena' vrsta Kalifornijske pastrve, koja svojom reprodukcijom i dominacijom teritorija predstavlja opasnost za autohtonu vrstu Mekousne pastrve solinke na svega 4 km toka rijeke Jadro. Dokazano je da je ta vrsta kritično ugrožena te je njen istoimeni 'srodnik' nestao iz rijeke Krke.


Zbog toga čuvari prirode Javne ustanove More i krš cijelu godinu rade neselektivnoj eradikaciji invazivnih vrsta koje negativno utječu ne samo na prirodnu baštinu u jadranskom slijevu nego i cijeli ekosustav. Rijeke Vrljika i Jadro nisu prirodno stanište navedenih vrsta, zbog čega čuvari prirode kontrolom populacije održavaju biologiju staništa.

Izlov se provodi selektivno, električnim agregatom pri čemu ne može doći do oštećenja endemskih vrsta.


Također, Javna ustanova More i krš u sklopu projekta uređenja izletišta na izvoru rijeke Jadro, izrađuje mrjestilište za kontrolu invazivnih i zaštitu ugroženih ribljih vrsta unutar zaštićenih područja s naglaskom na posebni ihtiološki rezervat Jadro. Na Jadru se planira s novim aktivnostima očuvanja mekousne pastrve, gdje se također nadzire potreba za povećanjem broja jedinki mekousne pastrve umjetnim mrijestom.



Vaša reakcija na temu