Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: JU Priroda Šibensko-kninske županije KANAL SV. ANTE: U sklopu Festivala znanosti održana smotra obrazovnih institucija 'Kako je počela znanost na mom otoku?'

KANAL SV. ANTE: U sklopu Festivala znanosti održana smotra obrazovnih institucija 'Kako je počela znanost na mom otoku?'

Tema je bila inteligencija

U kanalu sv. Ante, u uvali Minerska ispred Posjetiteljskog centra 'Kanal sv. Ante' u Šibeniku održana je smotra obrazovnih institucija povodom manifestacije Festival znanosti 2024. pod nazivom 'Kako je počela znanost na mom otoku?' ovogodišnje tematike - Inteligencija. Smotru je organizirala JU Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s udrugom 'Edukacijski inkubator'.

Smotra ovogodišnjih obrazovnih institucija zamišljena je kao platforma za predstavljanje znanstvenih projekata i radova djece vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi uz mentore koji su potakli njihovu individualnu i grupnu kreativnost i inovativnost.

Ovogodišnja tema – Inteligencija, interpretirana je na razne načine i upravo zbog toga je zanimljiva, jer je omogućila kreiranje raznolikog, edukativnog i zabavnog programa raznovrsne znanstvene tematike; Zašto uvijek pitati zašto?, Ljudska inteligencija, Djelovanje Coriolisove sile na primjerima, Umjetna inteligencija u upravljanju okolišem nove generacije, Inteligentni Arduino, Pitagorin park, Sunčev sustav u omjerima, Molekule koje su promijenile svijet, Makeblock neuron creative lab kit 2.0, Izazov – emocionalna inteligencija i brojne druge teme.

Na smotri festivala znanosti u dvosatnom trajanju, sudjelovalo je 15 obrazovnih institucija iz Šibensko-kninske županije uz popratni glazbeni program te sudjelovanje Glazbenih škola iz Šibenika i Drniša. Njihovi zanimljivi i kreativni projekti razumljivi široj publici, prezentirani su na izložbenim stolovima ispred posjetiteljskog centra, nakon čega su svi sudionici imali priliku razgledati edukativno-zabavnu izložbu 'Dodir rijeke i mora' u sklopu posjetiteljskog centra 'Kanal sv. Ante'.

Ravnateljica Javne ustanove Priroda ŠKŽ, mr.sc. Anita Babačić Ajduk izrazila je zahvalu svim sudionicima na trudu, suradnji i sudjelovanju na ovoj znanstvenoj smotri koja se održala po prvi put u sklopu posjetiteljskog centra 'Kanal sv. Ante', na mjestu razmjene znanja i iskustava, te istaknula da su svi znanstveni projekti koje je ustanova provodila, osnova za donošenje odluka u zaštiti prirode, te da također moramo i odluke bitne za naše društvo donositi na znanstveno utemeljenim činjenicama i poticati djecu da postanu budući znanstvenici.

Predsjednica udruge Edukacijski inkubator mr. Ivana Križanac, istaknula je važnost partnerstva, suradnje i razmjene iskustava koja je rezultirala vidljivom obrazovnom vertikalom od vrtića do srednjih i glazbenih škola.

Sanja Kumanović Stipaničev, dipl. politolog, ovlaštena za obavljanje poslova pročelnika UO za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije Šibensko-kninske županije, iskazala je zadovoljstvo većim odazivom sudionika smotre festivala znanosti u nadi da će se ova vrijedna smotra nastaviti tradicionalno i ubuduće kako bi se u što većem broju prezentirala, znanost, radovi i sve ono što je važno u promicanju znanosti.

Vaša reakcija na temu