Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Kornat Ittica planira uzgajati veće brancine i orade

Kornat Ittica planira uzgajati veće brancine i orade

Traže povećanje uzgojnih kapaciteta kod Vrgade

Kornat Ittica, nakon Cromarisa, druga po veličini tvrtka za uzgoj bijele ribe, planira povećanje proizvodnih kapaciteta. Na tom uzgajalištu već provode uzgoj 2.145 tona brancina i orada godišnje za što su 2015. godine proveli postupak procjene utjecaja na okoliš i dobili zeleno svjetlo od Ministarstva, a sada od Ministarstva traže da odluči hoće li za povećanje uzgojnih kapaciteta na 2.534 tona morati izrađivati novu procjenu, piše 057 Info.

Kornat Ittica  u vlasništvu je talijanskih tvrtki, a u 2022. bili su 10. najveći izvoznik u županiji (podaci HGK) i to većinom na talijansko tržište. Kao član uprave naveden je Zadranin Denis Pece koji je prije dolaska u Kornat Itticu, bio direktor u Cenmaru, odnosno Cromarisu u sastavu Adris grupe.

Predmetne izmjene obuhvaćaju podizanje prosječne mase na izlovu s dosadašnjih 394,3 grama na 470 grama uz iste uvjete nasada i stopu preživljavanja te bi se time kapacitet uzgajališta povećao na proizvodnih 2.534 tona. Za realizaciju planirane tehnološke promjene planiraju se dodati dva nova kaveza promjera 16 metara unutar Flote B te se time broj kaveza u predmetnoj floti povećava sa dosadašnjih 18 na 20. Detalji o zahvatu nalaze se u Elaboratu zaštite okoliša, koji je u lipnju 2024. godine izradio ovlaštenik DVOKUT ECRO d.o.o. iz Zagreba, objavljenom uz ovu Informaciju.

Na istom području, uz Kornat Itticu, Jadran tuna ima dozvolu za uzgoj 1.500 tona tune godišnje.

Vaša reakcija na temu