Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OVRHA ZBOG OTPADA: Splitska vlast planirala blokirati Omišu i Kaštelima dovoz otpada na Karepovac

OVRHA ZBOG OTPADA: Splitska vlast planirala blokirati Omišu i Kaštelima dovoz otpada na Karepovac

'Plaćamo unutar 60 dana od dospijeća, ne razumijemo ovakvo ponašanje'

Kaštela i Omiš su zamalo dočekala zatvorena vrata Karepovca za odložiti otpad. Prošli tjedan se razmatrala i ta mogućnost, direktori komunalnih tvrtki, Alen Lučić iz kaštelanskog Zeleno i modro te Leonardo Ljubičić iz omiške Peovice su obaviješteni o nakanama, a kao razlog su iz Splita naveli neplaćanje računa. Od blokade se odustalo, a zanimljivo je da se na isti potez, ali drugim općinama, odlučio i bivši gradonačelnik Ivo Baldasar. Donio je rješenje o zabrani općinama s makarske rivijere pa izgubio na sudu. Prethodno je sud donio i privremenu mjeru kojom im je omogućio odlaganje otpada. Aktualna gradska vlast se odlučila na kraju za ovrhu. Omiš je u međuvremenu platio jedan dio rate, oko 80.000 eura.

- Gradovi Kaštela i Omiš ne plaćaju redovito usluge odlaganja otpada na Karepovcu. Ovakvo ponašanje šteti tvrtki Čistoća te smo razmatrali mogućnosti zabrane odlaganja na Karepovcu za ove gradove ili naplate dugovanja kroz ovršni postupak. S obzirom na to da nije moguća zabrana odlaganja, kao mogućnost je ostala ovrha, koju će Čistoća pokrenuti za Grad Kaštela, jer je Grad Omiš započeo s otplatom dugova - potvrdili su nam u Banovini.

Zanimljivo, kad je najavio novo poskupljenje odlaganja  na Karepovac, gradonačelnik Ivica Puljak je pohvalio upravo ova dva grada za visoki postotak razvrstavanja te da, kad bi svi imali takvu praksu, bilo bi lakše splitskom odlagalištu. Ljubičić iz Peovice i slovi kao vrsni stručnjak za gospodarenje otpada, čak su ga i 'vabili' za dolazak u splitsku Čistoću. 

Upravo je direktor Peovice objasnio o čemu se radi i zašto su nastale poteškoće i šumovi u komunikaciji.

- Mi plaćamo obveze unutar roka od 60 dana. U posljednjih 11 godina, narasla nam je naknada za Karepovac 800 posto, samo zadnju godinu duplo. Dogovorili smo da puno poskupljenje krene u 'ratama', i toga smo se držali. Tražili su sad da platimo sve, a mi smo uplatili 78.000 eura. Drugo nije dospjelo - obrazložio je Ljubičić.

Slično nam je rekao i Lučić koji također nije krio ogorčenje ponašanjem splitske vlasti. Njihove su rate oko 140.000 eura, tri nisu plaćene. 

- Račune plaćamo unutar dva mjeseca, ne razumijem ovakvo ponašanje. Naš postotak odvajanja otpada je visok, ali svakako nije na splitskom gradonačelniku da kažnjava firme koje to ne rade pa da proizvoljno diže cijenu odlaganja. Svaka jedinica lokalne samouprave plaća kaznu zbog odvajanja, mi smo na visokom nivou, ali i da nismo, nije na Splitu da 'kažnjava', pogotovo jer se i sam nema čim pohvaliti. Uz to, troše sredstva dobivena od susjednih općina na redovno održavanje, što ne bi smjeli - teške su riječi stigle iz Kaštela.

Na kraju balade, prema Kaštelima ide ovrha, a naknadom na Karepovcu se bavi inspekcija, kojoj su prijavljene sumnje u nepravilnosti.

Vaša reakcija na temu